понеделник, 3 април 2017 г.

На тази дата: 3 април 2011 г. Канонизират за светци новомъчениците от Ново село и Батак

2011 г. Българската православна църква канонизира за светци новомъчениците от Ново село и Батак, дали живота си за християнската вяра по време на Априлското въстание. Канонизацията беше извършена в катедралния храм „Св. Александър Невски” от патриарх Максим в съслужение с митрополитите на Българската православна църква (БПЦ).

Това беше първата канонизация, която извърши патриарх Максим, откакто оглавява БПЦ от 1971 г. Историята е запазила само някои от имената на Баташките мъченици - това са местните свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, запазени са имената и на някои от избитите в Батак - Иван, Илия и други. Сред известните имена на Новоселските мъченици са тези на двамата свещеници - Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, на седем монахини и на една мирянка.
Канонизацията е правов акт на църковната власт, чрез която след смъртта си, заслужил член на църквата се въвежда в сонма на светиите. Определя се ден за неговата прослава и честване, написвано със житие, съставя се и специална църковна служба, а образът му се изписва на икона.

Канонизираните нови български светци, убити през 1876 г. в църквата в Батак и в Новоселския манастир „Света Троица” в Априлци, ще бъдат почитани като Събор на Баташките мъченици - на 17 май, и Събор на новомъчениците от Ново село - на 9 май.

До този момент последните канонизирани за български светци са Свети Паисий Хилендарски през 1962 г. и Софроний Врачански през 1964 г. Те са канонизирани от тогавашния патриарх Кирил. През 2000 г. т.нар. алтернативен синод на Пимен и Инокентий канонизира дякон Игнатий - Васил Левски, но тази канонизация не беше призната от Светия синод на БПЦ, ръководен от патриарх Максим.