вторник, 11 април 2017 г.

ГЕРБ и Патриотите вдигат минималната пенсия на 180 лв.

ГЕРБ и Патриотите са постигнали съгласие да бъде увеличена минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври. В момента тя е 161 лв.

Повишението на пенсиите ще наложи Народното събрание да актуализира бюджета, съобщи bTV.

По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви след двустранната среща, че след постигнатото съгласие за пенсиите ще продължи работата по другите секторни политики и в четвъртък ще може да се коментира и програмната стратегия.

Валери Симеонов също потвърди, че Обединените патриоти и ГЕРБ са постигнали общо решение.
„Доволни сме от това, че постигнахме общо решение, защото сега спокойно можем да продължим и по останалите сектори. В момента сме на външна политика. Имаме още доста работа“, каза той.
И Цветанов, и Симеонов обаче не обявиха официално цифри.

Увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст от сегашните 161 лева и 38 стотинки на 200 лева, от средата на година ще струва на бюджета на НОИ допълнително 150 милиона лева до края на годината - изчисляват експерти.

При постигнато политическо решение за вдигане на минималната пенсия, ще трябва да се актуализира бюджетът на Държавното обществено осигуряване за тази година, допълват от Стопанската камара.

В края на миналата година именно размерът на пенсиите беше спънката, която блокира преговорите за правителство на България и изпрати партиите към предсрочни избори.