четвъртък, 13 април 2017 г.

Управленската програма - ясна в 11 ч

11 часа днес - това е моментът, в който преговорните екипи на ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще представят приоритетите от управленската програма, която са изработили по време на преговорите в последните две седмици. В сряда на петата поредна среща лидерът на ГЕРБ и по всичко към момента личи - и бъдещ премиер Бойко Борисов обяви, че се надява документът да е готов до 10,30 ч днес.

Очаквало се в програмата да фигурира под някаква форма и девиза "България над всичко" - любим на патриотите, въпреки че в последно време сякаш представителите на ГЕРБ го използват по-често.

Представянето ще е в Народното събрание. Досега знаем, че ГЕРБ и патриотите са се разбрали по темата "пенсии", която в края на предишния парламент бе използвана като аргумент да не се съставя второ правителство, а да се ходи на предсрочни избори. Бившият и вероятно бъдещ финансов министър Владислав Горанов потвърди вчера, че се планират две увеличения на минималната пенсия - на 180 лв. на полугодието и на 200 лв. от октомври.
В сряда стана ясно, че и друго от социалните обещания е намерило място в бъдещите управленски планове на проектокоалицията между ГЕРБ и "Обединените патриоти" - двойно увеличение на учителски заплати. Тази идея е от програмата на ГЕРБ.

Интересно е какво са се разбрали преговарящите в сферата на енергетиката, тъй като тя отдавна е обект на интерес и интервенции от страна на патриотите, които през годините са организирали не един и не два протеста и пред министерството, и срещу електроразпределителните дружества. По тяхно настояване в 43-ия парламент имаше и специална комисия, която да разследва състоянието на сектора.

Има едно нещо, по което двете бъдещи управляващи партии нямали съгласие и това е въвеждането на мажоритарен вот в два тура, както казаха над 2 млн. души на националния референдум, предложен от Слави Трифонов. От ГЕРБ преди изборите настояваха, че промените, поискани от хората, трябва да се въведат. Хората на Слави пък заплашиха, че ако до две седмици след конституирането на парламента депутатите не се заемат с Изборния кодекс, ще излязат на протест под прозорците им.