неделя, 5 март 2017 г.

Жената на Яне Янев не става за градския съд, но е идеална за... върховния

Година и два месеца, след като изкара "фамозните" 3 точки от 34 възможни на теста за съдебни помощници в Софийския градски съд (СГС), съпругата на бившия премиерски съветник и лидер на РЗС Яне Янев – Галя Янева, е на път да спечели конкурс във Върховния административен съд (ВАС).

Това пише сайтът "Съдебни репортажи", а от фактите става ясно, че при Георги Колев критериите са доста интересни. Янева е един от 64-те кандидати за съдебни помощници, допуснати до писмен изпит на 30 януари тази година и една от осемте с две пълни шестици на писмения и устния изпит във ВАС. Финалният етап – събеседване с 10-имата класирани за 9-те места за съдебен помощник, е утре, понеделник.

Източници на “Съдебни репортажи” във ВАС обяснили, че в тричленната комисия, определена със заповед на председателя на съда Георги Колев, която ще изпитва класираните кандидати, влизат близките до Колев Ваня Пунева (председател на Трето отделение в съда), Анна Димитрова (председател на Пето отделение) и Александър Николов – главен секретар на ВАС (Син на шефа на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов – добър приятел на бившия вътрешен министър Румен Петков. Преди това Николов бе съдебен помощник във ВАС и съдебен помощник в СГС по времето, в което Георги Колев оглавяваше съда. На изпита за младши съдии през 2009 г. Николов изкарва оценка 5,50 на писмения изпит по предварително изготвен казус и 2 на устния изпит).

Галя Янева бе назначена за съдебен помощник в СГС в мандата на Владимира Янева, след като изкарва отличен 5,66. Няколко години по-късно, след смяната на ръководството на градския съд, съдебните помощници държаха тест, който бе задължителна част от атестационната им процедура. Според изискванията онези, които работят в Гражданското (където работеше Янева), Въззивното и Търговското отделение на СГС трябва да имат минимум 16 точки при максимален резултат 34, за да получат задоволителна оценка. А съдебните помощници в Наказателното отделение трябва да имат минимум 17 от 24 точки, за "тройка", т.е. - да работят в градския съд. 14 от общо 25 съдебни помощници се провалят на тестовете, като Галя Янева получава втория най-нисък резултат – едва 3 точки от максимални 34.

Изпитът е проведен на 18 декември 2015 г., но Янева не се явява, като представя болничен. Съпругата на бившия съветник на премиера Борисов по въпросите за превенция на корупцията се явява на изпит на 11 януари, като тестът е различен от този, държан от останалите съдебни помощници месец по-рано. Ръководството на СГС обаче не успява да я освободи от длъжността, тъй като Янева излиза в болничен за срок от 10 дни от датата на изпита. Болничният й лист е издаден в Сандански - родно място на съпруга Яне Янев, който е бивш кандидат за кмет там. Това е и градът, дал на света Димитър Узунов, представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС).

Дори Инспекцията по труда се намесва, за да блокира възможното освобождаване на Галя от новото ръководство на СГС.