четвъртък, 9 март 2017 г.

Прокуратурата няма да разследва вътрешния министър за натиск над Георги Костов

Софийска градска прокуратура отказа да разследва вътрешния министър Пламен Узунов за натиск над бившия главен секретар на МВР Георги Костов. Проверката беше образувана по сигнал на Костов, който няколко пъти заяви пред медиите, че министърът му е оказвал натиск, за да напусне поста си.

По сигнала двама прокурори - от Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Софийска градска прокуратура (СГП), са разпитали Костов, министър Узунов и директорите на Дирекция "Вътрешна сигурност"–МВР и "Инспекторат" при МВР.

Според мотивите на СГП не е налице извършено престъпление по чл. 172 от НК. Според текста, „който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева".

Прокурорът заключава, че тези условия не са изпълнени, тъй като Костов не е бил принуден да напусне, а е освободен от поста си, като решението е взето съвместно с актове на правителството и президента. В заключението се посочва, че в мотивите за освобождаването на Костов не са посочени по-горните причини, с които Костов да е бил принуден да напусне.

"Дали изнесеното в сигналите за твърдени нарушения от страна на г-н Костов съответства на истината или не, дали тези сигнали съществуват или не, няма отношение към описаното по-горе деяние, макар че има отношение към законосъобразността на освобождаването на г-н Костов. Има отношение и относно това действително ли е налице хипотезата на чл. 36 ал. 6 т. 6 ЗМВР или извършил ли е г-н Костов действия, които накърняват престижа на министерството. Тази преценка, обаче следва да бъде направена от компетентния съд, както относно допустимост, така и относно основателност“, се сочи в постановлението на прокурора.