вторник, 21 март 2017 г.

Това са БСП - троловете

Стефан Пройнов (вдясно) със своя подопечен Адриан Димитров, на чието име са сайтовете за проруските и про-БСП тролове.

Управителят на компанията "Булпресс" стои зад над 85 000 манипулативни публикации в социалните мрежи през последната година.

В интервю пред "Биволь" днес Пройнов признава, че той върти бизнеса с фалшиви новини и пропаганда в полза на столетницата и Москва. По негови думи обаче никой не му плаща - прави го, защото "милиционерите на Цветанов убиха бизнеса ми и съсипаха живота ми". Това му била лична битка срещу ГЕРБ.

"Сега правя всичко възможно те да не спечелят изборите. Това е моята кауза, никой не ми плаща. Изхранваме се от трафик и реклами и сме затънали в кредити", твърди Пройнов.
Пред изданието той твърди, че разкритията на "Чист Интернет" са атака, платена от "Америка за България" и Джордж Сорос, защото са публикувани от медии, на които по негови думи е конкурент. Възхвалата на Русия и Путин пък е защото имал много групи с русофилска аудитория. Пройнов обяснява, че не бил против Европа, но искал да се градят "културни и братски" мостове с Русия.

Пройнов не казва колко хора му помагат в изграждането на мрежата, освен Адриан Димитров и майката на Димитров - Елена. Те били скромни и мотивирани хора. Организацията произвеждала по 150 публикации на ден. Така Пройнов изразявал гражданската си позиция.

Срещу западното влияние

Другата причина е, че групата искала да "ограничи западното зловредно влияние". Един от сайтовете му се нарича fakenews.bg и тиражира откровено фалшиви новини, които после наводняват Фейсбук групите. Пройнов публикувал там статията, че Джордж Сорос е умрял. Въпреки докладите до администрацията на социалната мрежа и блокираните линкове, измислената публикация постигнала "голям успех".

"Показахме истинската слабост на соросоидите у нас. Трима инвалиди се преборихме с мощната машина на Сорос", доволен е той. "Срамота, изсипват се стотици милиони грантове в България, а ефектът от дейността им е нулев!", възмущава се Пройнов пред "Биволъ".

Той разкрива, че само за 2016 година неговата група има 30 милиона доказано прочетени публикации през Гугъл, а за Фейсбук цифрата била "огромна".

Обръщат души в полза на Русия

"Ние не сме против Европа и света, но не бива и да сме против Русия! Малко по малко една душа обръщаш, втора, трета… Социалните мрежи предлагат истината. Социалните мрежи имат нужда от нас...", твърди Пройнов. Той отрича да е разпространявал ксенофобски материали с аргумента: "Не мразим ромите, детето ми учи и играе с деца от малцинствата".

Стефан Пройнов отказва да разкаже кои са троловете на ГЕРБ, но е сигурен, че са много добре организирани и финансирани. Той не желае да споделя информацията "на този етап".

"Отворени сме за хора, които искат да въздигнем България за една чиста и свята република, за една силна страна", казва Пройнов, който е администратор и на страницата "Само за Истински Българи". Той издава и сайта patrioti.net.

Адриан Николов Димитров и неговата майка Елена Ангелова Димитрова управляват голяма мрежа от сайтове със сходно съдържание – прослава на Русия и Путин, националистически призиви, насаждане на омраза към бежанците и ромите, и…пропагадна за БСП, показа проверка на "Биволъ".
ЕЛЕНА АНГЕЛОВА ДИМИТРОВА
elena_angelova_dimitrova@abv.bg

# Domain
ACTUALNO.TOP
BEZ-CENZURA.INFO
BEZ-CENZURA.ORG
BLIFE.MOBI
BULNEWS.INFO
BULNEWS.MOBI
BULNEWS.TOP
BULPRESS.BIZ
BULPRESS.ORG
BULPRESS.RED
BULPRESS.TOP
BULPRESS.XYZ

АДРИАН НИКОЛОВ ДИМИТРОВ art_deco_art@abv.bg

BULPRESS.INFO

PATRIOTI.NET