четвъртък, 23 март 2017 г.

Изкупуване на активите на ЧЕЗ от държавата, планира Нинова

Покупка на активите на енергийното дружество ЧЕЗ от държавата, която да преговаря наравно с частните кандидати, планира Корнелия Нинова, ако стане премиер. Това можело да стане факт, ако има достатъчно финансови резерви, обяви тя по "Нова телевизия".

Според лидера на БСП този ход е нужен, за да има държавна политика в енергетиката. В отговор на въпрос, Нинова каза, че ако ЕVN и Енергопро, решат да продават бизнеса си в България, държавата щяла да се опита да изкупи и тях.

Попитана дали държавата е добър стопанин, лидерът на БСП каза, че политиците са направили така, че да е лош стопани.
На въпрос за данъците, Нинова каза, че на едни хора ще се намалят, на други ще се увеличат, а на трети ще останат същите, като това ще е най-голямата група. Данъчните стимули ще са за младите семейства, поясни лидерът на БСП, като за това били нужни 200 млн. лева.

Като първи решения на правителството на БСП тя обяви отмяната на постановление 208 за заселване на бежанци в общините, спиране на концесията на летище София, защото на турска фирма се дава стратегически обект и оттегляне на жалбата на правителството, срещу решението на съда за отмяна на цените на винетките. Другата стъпка е искане от президента на свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, по повод заплахата от Турция.

Нинова обеща също да изтегли полтическите лица от бордовете на държавни фирми и внасяне на закона за храните, който гарантира присъствието на българските производители в търговските вериги.