вторник, 14 март 2017 г.

Йончева лъже, че не е взимала държавни пари

Александър Методиев
Бившата журналистка Елена Йончева, сега кандидат-депутат на БСП, е взимала държавни пари за репортажите си. Това заяви пред Клуб Z Александър Методиев, продуцент, с който тя е работила в един филм и няколко предавания през 1994-95 г.

Бойко Борисов обвини Йончева, че държавата е платила над 2 млн. лв. за репортерстването й, заложени в бюджета от тогавашния премиер Сергей Станишев, с когото Йончева съжителства тогава, но платени по-късно от правителството от ГЕРБ. Тя заяви, че не е взимала пари от БНТ и че ще съди Борисов.

"Аз мога да кажа, че Елена Йончева е взимала държавни пари. Това ме подразни много, като каза, че не е взимала държавни пари. Тя е взимала, но индиректно", обясни Методиев.
За да се избегне конфликт на интереси - Йончева да получава допълнителни пари към тогавашната си заплата в БНТ - националната телевизия плащала на неговата фирма, а те - на нея.

"Схемата беше такава - БНТ плащаше на нас, ние плащахме на екипа на Елена Йончева, като осигурявахме техника, осигурявахме транспорти разходи, командировъчни, и така нататък."
В това няма нищо незаконно, уточни продуцентът, като отбеляза:

"Да си призная често, измислих го аз. Направихме един филм, което беше началото на тази схема, на Джамбазов, един режисьор, който почина. "Гилотина за еднократана употреба" или нещо подобно се казваше."
Филмът бил последван от четири предавания - "Вашата Ани", "Ориент експрес", "Репортер", и "Улицата".

"Всеки може да ги види в телевизията, нищо тайно не сме правили, аз съм правил отчети на телевизията, на базата та отчетите ни дават рекламно време", обясни Методиев, описвайки начина на плащане.
Той призна, че не помни точно какъв е бил личният хонорар за Йончева, но за предаване получавали тогава 10 000 долара, 90% отивали като бюджет за телевизионерката.

"Имах една среща с покойния Хачо Бояджиев (директор на БНТ тогава), който ни направи с моя съдружник страхотен скандал, че толкова малко пари й плащаме на г-жа Йончева, и нареди да й дадем допълнително 40 000 лв, ние веднага ги изплатихме, разбира се. Естествено, си ги получихме след това от телевизията", разказа още продуцентът.