събота, 18 март 2017 г.

20-годишен трол от Шумен пръска руска пропаганда и рекламира БСП във Фейсбук

20-годишният Адриан Димитров от Шумен е може би най-активният трол в българския Фейсбук. Неговата специалност е разпръскването на проруска пропаганда, фалшиви новини, реклама за БСП, ксенофобски послания и анти-ГЕРБ послания. Това разкрива разследване на сдружението "Чист интернет", което си е поставило за цел да разкрие някои от източниците на фалшивите новини в България.

Зад името на Адриан Димитров стоят минимум 29 идентични профила във Фейсбук. Клонингите на профилите му са създадени в случай на докладване и блокиране на някои от тях. В най-лесно достъпния профил пише, че Адриан Димитров работи в ... Windows и учи в Софийския университет.

От “Чист интернет“ са установили, че от юни до октомври 2015 постовете на трола са с крайна антиромска и ксенофобска тематика. В края на 2015 година започва налагането на нови теми – “гражданска война“,“ терор в Европа“, “корупция“ и “световни конспирации“.

В началото на 2016 фокусът се измества към рекламни постове за БСП и прокремълска пропаганда за величието на Путин и Русия.

За две години тролът е навъртял над 85 000 публикации. Това прави по 9000 публикации за месец, което е по 12 публикации за час… при условие, че Димитров не спи.
В някои случаи активността му стига до 60 поста на час, което показват, че е физически невъзможно само един човек да стои зад самоличността на Адриан, казват от “Чист интернет“.

Андриан Димитров публикува най-много положителни коментари за пет личности. На първо място в тази класация стои водачът на листата на БСП в Сливен Таско Ерменков, следван от Владимир Путин, Корнелия Нинова, членът на ръководството на БСП Атанас Зафиров и Слави Трифонов. Най-много отрицателни постове има за Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

“Чист интернет“ установява, че много от профилите на Адриан са приятели със Стефан Пройнов. Във Фейсбук Пройнов се представя като мениджър на “Булпресс“. Фирмата е шуменска и е регистрирана на името на 20-годишния Адриан Николаев Димитров.

На страницата си във Фейсбук “Булпресс“ се хвали, че са изградили над 400 страници и групи във Фейсбук, както и че оперират в над 100 публични и в над 50 тайни групи в социалната мрежа. Част от тях са “Новините от България“, “Само за истински българи“, “Социален свят“, “Единна България“, “Репресираните от ГЕРБ“ и други.

“Чрез тези групи профилите на Адриан разпръскват до стотици хиляди българи фалшиви новини, тезите на лидерите на БСп и прокремълска пропаганда“, казват от “Чист интернет“ и задават въпрос кой плаща за всичко това.