събота, 4 март 2017 г.

Над 100 китайски депутати са милиардери

Сред китайските депутати има над 100 души, които са милиардери, а най-богатите 209 имат общо състояние, което се равнява на годишния брутен вътрешен продукт на Белгия. Това показва доклад, представен на годишната пролетна парламентарна сесия на управляващата Комунистическа партия, предаде БГНЕС.

Според доклада всеки от най-богатите 209 китайски депутати от над 5100-те делегати на Общокитайското събрание на народните представителиима състояние на стойност над 2 милиарда юана, което се равнява на около 290 млн. долара.

Заедно те са собственици на близо 3.5 трилиона юана (около 507 млрд. долара) – сума, която е почти равна на годишния БВП на страни като Белгия, Швеция, Полша.

По-голяма част от най-богатите делегати са бизнесмени, а не политици, които са изградили кариера във вътрешността на държавния апарат.

Независимо от мащабната антикорупционна кампания, чието начало даде президентът Си Цзинпин през 2013 г. за да прочисти редиците на Комунистическата партия, ръководителите на частни бизнеси остават добре дошли в коридорите на властта в Пекин.

И докато държавният глава да обеща да изкара от бедността 45 млн. души до края на 2020 г., неговото управление изглежда се отразява добре и на най-богатите политици.

Стоте милиардери в законодателната власт на страната са увеличили общото си състояние с 64% от 2013 г. насам, когато Си Цзинпин пое кормилото на властта, показва още статистиката.