неделя, 26 февруари 2017 г.

Герджиков върна кадър на НДСВ в "Летище София"

Рокади на Летище София е имало миналата седмица, пише Nbox.bg. Целият Съвет на директорите на аерогарата е сменен с нов състав показват промените в Агенция по вписванията от петък. Промяната се е случила без предизвестие, като бившите шефове са били задържани по кабинетите си в продължение на 3 часа, докато новите назначения проверяват наличната документация.

На мястото на досегашния председател на Съвета на директорите Веселин Пейков е назначена Красимира Мартинова, а на мястото генерален директор Христо Щерионов е поставен Пламен Станчев.

Мотиви за рокадата не се посочват. В съобщението се изтъква само, че Щерионов е специалист с дългогодишен опит в авиационния сектор, а по време на неговото управление софийското летище е "постигнало значително увеличение на обслужените пътници и ръководството на министерството очаква от него подобни добри резултати и на новата му позиция." Досегашният директор на въздухоплавателната служба Иван Иванов пък ще оглави дирекция "Авиационна безопасност" в същата администрация.

Пламен Станчев пък бе директор на столичното летище между 2005 и 2010 г. Toй бе отстранен от директорския пост на летището от първото правителство на ГЕРБ след редица проверки от няколко институции за дейността на летището. Инспекции на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2009 г., одити на транспортното министерство от началото на 2010 г. и на Комисията за защита на конкуренцията откриха сериозни нарушения от страна на ръководството, ощетили бюджета с милиони.

Проблемът с Красимира Мартинова пък е, че освен пряката й връзка с НДСВ, може да се окаже самата тя действа противозаконно, като е едновременно е в управата на две държавни предприятия.

По закон председател на борд на директорите в държавно предприятие няма право да бъде в друг борд на директорите.

На 05.01.2017 Мартинова е вписана в борда на директорите на Специализирана болница за активно лечение на Хематологични заболявания ЕАД, както си личи от подписната лично от нея декларация. Самата декларация е без дата, но вписването е отбелязано на 5 януари. Този факт обаче не спира Мартинова да подпише нова такава, с която пък влиза в борда на директорите на Летище София. Както знаем декларация с невярно съдържание е наказуема по закона.