вторник, 7 февруари 2017 г.

"Нова Република" се регистрира в ЦИК и прикани към антикорупционен пакт

Надпартийната платформа "Нова Република" се регистрира в ЦИК за участие в предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори.

Необходимите за регистрацията подписи донесоха председателят на формацията Радан Кънев, говорителят му Трайчо Трайков, както и няколко други техни съмишленици, сред които Ивайло Цветков-Нойзи, Петър Славов, Борис Станимиров и Вили Лилков.

"Регистрирахме надпартийното дясно обединение "Нова Република" за участие в изборите като единствената дясна алтернатива на ГЕРБ. Няма такава регистрация преди нас, няма да има и след нас", заяви пред медиите Кънев.

Той припомни, че с колегите му са предложили широко дясно обединение, но поканата им е била отхвърлена "вероятно от лични амбиции и страх".

"Неслучайно казах страх – не всеки има смелостта да влезе в решителна битка, да се обяви за алтернатива на ГЕРБ и да попадне под обстрела на кафявите медии-бухалки. Ние отдавна живеем с това и не ни е страх", добави Кънев.

Подобно на председателя на "Да, България" Христо Иванов, той обяви намерение да покани всички партии, които влязат в 44-ото Народно събрание, да подпишат Пакт за общи действия срещу корупцията.

"Вие видяхте какво се случи, помните и протестите от 2013 г. в България, помните и какво стана в Македония. Всеки път ставаше дума за партиен елит, който опитва да осигури безнаказаност за всички партии. Дълбок социален конфликт между гражданите и всички партии. Точно затова "Нова Република" кани всички партии, които ще бъдем в заедно в 44-ия парламент, да подпишем Пакт за общи действия срещу корупцията. Надяваме се да постигнем едно голямо мнозинство в следващия парламент", обясни Кънев.

По думите на Трайков поканата за въпросния пакт е отправена към "всички, които смятат, че ще влязат в парламента".

"До понеделник ще ги преброим. А за борба срещу корупцията всеки говори, но не всеки е показал, че може да го прави. Ние в "Нова Република" сме доказали това с действия", каза още неуспелият кандидат-президент на Реформаторския блок.