събота, 18 февруари 2017 г.

"Луковмарш" тръгна из София

Малко преди старта на т.нар. "Луковмарш" кметицата на София Йорданка Фандъкова е издала разпореждане проявата да се прекрати, съобщи "Фокус". Причината - информация, постъпила в Столичната дирекция на вътрешните работи, че чужди граждани, участващи в пронацистки групировки, се присъединяват към шествието.

Информацията за криминално проявени полски граждани, участващи в организирана група, занимаваща се с пронацистка пропаганда, е изпратена от подразделението на Интерпол в полската столица Варшава.

Въпреки информацията, че столичната кметица спира шествието, малко след 18 ч
подрръжниците на ген. Христо Луков - главен водач на силно повлияния от национализма и фашизма Съюз на българските национални легиони от 1942 г. до смъртта си година по-късно, тръгнаха от НДК по столичния булевард "Васил Левски" със знамена и името на Луков на уста.
И тази година Столичната община не беше съгласувала шествието, въпреки заявката на организаторите от крайнодесни организации. Съгласувано и съответно - одобрено от общината е само поднасянето на венци пред къщата ген. Христо Луков.

Преди дни отново имаше призиви и контрапротест с искане факелното шествие на националисти в чест на толкова спорна историческа фигура като ген. Луков да бъде забрането и спряно. И тази година въпреки всичко марш има.

Организаторите на шествието смятат, че това е една от най-цивилизованите и добре организирани прояви в София всяка година и предупрежденията за възможни инциденти са спекулации. Оттам заявиха, че на контрапротестите срещу тях преди дни били докарани анархисти от Гърция.