събота, 4 февруари 2017 г.

Социалистите в Румъния "клекнаха"

Под натиска на няколкодневните многохилядни протести представители на управляващата коалиция в Румъния заговориха за отказ от скандалното постановление за декриманализиране на част от случаите на политическа корупция. Скандалната амнистия на извършени от държавни чиновници злоупотреби буквално взриви румънското общество, което готви за неделя "най-масовия протест в историята на страната".

”Ще предложа решение за прекратяване на конфликта във връзка с постановлението и се надявам, че премиерът ще го приеме”, заяви лидерът на социалистите Ливиу Драгня, за когото се смята, че е сред облагодетелстваните от скандалната поправка, за да може да заема държавен пост, въпреки че има условна присъда за купуване на гласове и е разследван за други нарушения.

В интервю за румънския информационен сайт ДиСиНюз той каза, че може да се говори евентуално за отмяна на постановлението, ако премиерът приеме това.

Лидерът на коалиционните партньори на левицата – Калин Таричеану заяви във ”Фейсбук” профила на партията си АЛДЕ, че оттегляне на промените в Наказателния кодекс ще даде възможност за ”сериозна дискусия с големи части от обществото и политическия спектър за това как градим бъдещето си като държава”.

Според него пътят на Румъния е ”блокиран” от злоупотребите в някои институции и трябва да се търси политическо решение.

Преди него министърът на регионалното развитие и вицепремиер Севил Шайде коментира, че е възможно промените да бъдат оттеглени. Тя отбеляза, че през последните две седмици в публичното пространство няма друга тема, освен Наказателния кодекс, а това оставя на заден план по-важните, според нея, дискусии за бюджета.

Междувременно, румънците се готвят за нови многохилядни протести и тази вечер. Очаква се сградите на властта да бъдат блокирани от жива верига.

В нощта срещу събота над 100 000 души протестираха, скандирайки Крадци! Среднощни крадци!" .

По данни на Аджерпрес от няколкостотин до три хиляди души са излезли на протести в Сибиу, Тимишоара, Клуж, Галац, Яш и други градове.

Протестиращите се опасяват, че в резултат на измененията, които бяха утвърдени от правителството в негово постановление, на свобода ще излязат изтърпяващи наказание политици, които са вземали подкупи, както и опасни престъпници.