понеделник, 13 февруари 2017 г.

Разговорът не е за по телефона, ген. Флин

Мандатът му още не беше започнал, когато се появиха първите симптоми на скандала. Сега изглежда,че съветникът по националната сигурност на Тръмп генерал Майкъл Флин е на път да изпадне в немилост, по-малко от месец след като влезе в Белия дом.

Проблемите на Флин бяха предизвикани от публикация във Washington Post, според която той е разговарял с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк на 29 декември 2016 г. - денят, в който Обама наложи нови санкции на Русия заради данните за намеса на Кремъл в американските избори. Разговорът между Кисляк и Флин не просто е засегнал темата за санкциите - обсъждана е и възможността за отмяната им в бъдеще от администрацията на Тръмп, твърдят двама от източниците на WP.

Още преди да встъпи в длъжност, Майкъл Флин е действал активно в противоречие с решенията на президентската администрация на Барак Обама - сериозен проблем от гледна точка на законовите му правомощия. ФБР вече прави проверка на съдържанието на разговорите между Флин и руския посланик.

До момента администрацията на Тръмп отричаше, че Флин е разговарял с Кисляк на тема "санкции".

Дори вицепрезидентът Майк Пенс се включи в медийната кампания по защита на съветника по националната сигурност. Репортерите на Washington Post обаче твърдят, че информацията им е потвърдена от 9 бивши и настоящи служители на президентството, а самият телефонен разговор е записан със специални разузнавателни средства от службите за сигурност.

Първоначално Майкъл Флин отричаше да е коментирал въпроса за санкциите, но впоследствие публикува позиция, в която посочва, че "няма спомен да е обсъждал санкциите, но не може да е сигурен, че тази тема изобщо не е повдигана".

Ако се докаже, че той е изопачил истината, включително подвеждайки вицепрезидента, остава под въпрос дали ще може да запази позицията си като съветник на Тръмп.

Тесните връзки на Флин с Русия станаха повод за скандали още по време на предизборната кампания на Тръмп. Пенсионираният генерал се изказва позитивно по въпроса за партньорството с Путин в областта на антитероризма и неколкократно участва в интервюта за държавно-финансирания телевизионен канал RT. Флин седеше на една маса с руския президент в Москва по време на церемонията за 10-тия юбилей от създаването на пропагандната телевизия.

И все пак едва ли някой е очаквал, че той би обсъждал отпадането на санкциите срещу Кремъл още в деня, в който са наложени. Ако действително е поел ангажименти да работи срещу тях - това може да се окаже нарушение на т.нар. Закон "Логан". Приет още през 1799 г., той забранява на лица извън изпълнителната власт да се занимават с външна политика от името на американската администрация.

За над 200 години правно действие - нито веднъж прокуратурата не е повдигала обвинение за нарушаването му.

Първата публична информация за телефонния разговор между Флин и руския посланик беше публикувана още на 12 януари във WP - две седмици след самото обаждане. Източниците на изданието твърдяха, че двамата не са обсъждали санкциите на Обама. Само един ден след разговора обаче Владимир Путин се отказа от първоначално анонсираното от Сергей Лавров намерение Русия да наложи ответни наказания срещу САЩ. Решението беше видимо отклонение от досегашната политика на Кремъл да отговаря реципрочно на всяка реална или предполагаема заплаха. Не е ясно дали промяната в позицията му не е станала вследствие на евентуални обещания от страна на Флин за скорошна отмяна на санкциите.

Реакцията на администрацията на Тръмп беше още по-озадачаваща. Говорителят Шон Спайсър обяви, че разговорът с руския посланик бил просто размяна на поздравления по случай православната Коледа. Русия обаче не празнува на 25 декември, а на 7 януари.

Майк Пенс се опита да внесе малко повече яснота, като коментира, че Майкъл Флин и Сергей Кисляк са обсъждали и трагичната катастрофа на Ту-154, при която загинаха десетки музиканти от военния ансамбъл "Александров" при падане на самолета в Черно море на 25 декември.

Пенс нарече "абсолютно съвпадение" факта, че разговорът се е провел в същия ден, в който Обама наложи нови санкции на Русия. Централната линия в защитата беше, че Флин не е обсъждал темата за санкциите.

На 23 януари обаче Washington Post продължи разследването си, като обяви, че контраразузнавачи от ФБР са проверили обажданията на Флин от края на декември, без да открият данни за незаконни действия или неправомерни връзкис руското правителство.

"Телефонната" афера на генерала обаче получи нов тласък преди дни. Изданието успява да получи потвърждение от деветима неназовани източници от администрацията, които казват, че "Флин е правил изрични препратки към санкциите, наложени заради изборната намеса" по време на диалога си с Кисляк. Двама от източниците твърдят, че Флин е призовал руската страна да не налага ответни санкции, като е дал да се разбере, че Вашингтон и Москва ще могат да преразгледат въпроса, след като Тръмп встъпи в длъжност (на 20 януари 2017).

WP посочва още, че разследването на ФБР срещу Флин не е прекратено. Макар да е малко вероятно той да бъде подведен под отговорност заради нарушаване на закона "Логан", проблем може да възникне, ако е лъжесвидетелствал пред служители на контраразузнаването.

Недоразуменията около Флин явно предизвикват смущения в Белия дом. До момента Тръмп се въздържа да застане публично в подкрепа на съветника си по национална сигурност, а останалите членове на администрацията отказват да коментират темата в медийните си изяви.

Един от висшите политически съветници на Тръмп - Стивън Милър - обяви, че "не е в позиция да коментира какво мисли президента" и че "от Белия дом не са го инструктирали" по въпроса дали Флин може да загуби позицията си в администрацията. Милър посочи само, че генералът "е служил достойно и отлично на страната си".


Флин е един от най-старите поддръжници на Тръмп, а както се знае, Тръмп цени лоялността. Но е ясно и още нещо - ако медийният шум около него се трансформира в заплаха за президента, Тръмп няма да се поколебае да го жертва.