вторник, 14 февруари 2017 г.

Вече може да си поръчате летяща кола

Холандската компания PAL-V обяви предварителните поръчки на основният си продукт - "първата сертифицирана комерсиална летяща кола" Liberty, съобщи TechCrunch.com.

Това определение не е случайно - освен, че е първата летяща кола, която влиза в масово производство, холандците са се погрижили тя да отговаря и на всички изисквания и сертификати за летателно средство - с тези размери и притежанието й във възможно най-много юрисдикции да не е проблем.

Liberty се движи спокойно по пътя и над него - с три колела или със сгъващите се перки. Развива до 180 км/ч и на земя, и във въздуха, но с пълен резервоар можете да изминете над 1200 километра на път и повече от два пъти по-малко във въздуха - около 500 км. Другояче казано - колелата харчат около 7,5 на сто, а перките - близо 20 на сто.
Автомобилът е двуместен, дълъг е 4 метра със сгънати перки и тежи скромните 910 кг. Ако искате да се обучите допълнително, в Юта, САЩ миналата година бе открито първото училище за летящи коли, и то именно от холандците от PAL-V.

Началната цена на Liberty е 400 000 долара, което може да изглежда солено, но не и ако я сравним с цените на спортните коли. Това обаче е цената без никакви екстри и без данъци. Най-удобно е да отделите 600 000 долара за версията "Пионер", която включва обучение, отопление, дизайн и електронни летателни инструменти вместо старовремските електромеханични.

Добрата новина е, че не е нужно да платите сега пълната сума - 25 000 долара ви трябват, за да капарирате версията "Пионер", 10 000 за базовия модел "Спорт", и едва 2500 долара, за да запазите място на листа за чакащи след първата серия. Тя ще бъде от едва 90 летящи автомобила, които ще бъдат готови през 2018 г.

ВИДЕО