неделя, 5 февруари 2017 г.

Румънците вече искат оставка на правителството

Десетки хиляди румънци се събират вече в центъра на Букурещ в очакване на окончателното отпадане на циничния указ, с който се оправдаваха чиновници, присвоили до 44 000 евро. Както и амнистирането на затворници, сред които и осъдените от спецзвеното прокурори от толкова хвалената съдебна реформа при съседите. А решението на правителството, взето по тъмна доба през нощта, само с един подпис изтри всичко постигнато в борбата срещу корупциата през последните 10 години.

Правителството свика спешно извънредно заседание в неделя, за да отмени извънредния декрет, както обеща още снощи премиерът Сорин Гриндяну.

Повече от 330 000 са протестирали вчера в Букурещ, съобщават световните аганции. Това са най-масовите демонстрации след свалянето на диктатора Николае Чаушеску през 1989 година.

Въпреки обещанието на премиера, хората не вярват, че то ще бъде изпълнено и искат да притискат властите докато не видят черно на бяло отмяната на указа. Освен това, след издаването на декрета и упортството на социалистите да отстъпят, народът вече иска оставката на кабинета и предсрочни избори.

От цялата страна в столицата се стичат демонстранти. Очаква се днес митингът да бъде най-внушителен.