събота, 4 февруари 2017 г.

Още един отровен от Кремъл?

Един от известните руски журналисти - опозиционери Владимир Кара-Мурза е в болница в критично състояние. Засега причините за внезапното състояние са неизвестни.

Изследвания на медиците показват, че Владимир Кара-Мурза е погълнал токсична субстанция. Състоянието на 57-годишния мъж е много сериозно.

Жената на дисидента Евгения казва пред BBC, че съпругът й е вкаран в медикаментозна кома. "Симптомите са същите като миналата година. Причините са неясни, както и миналия път" - казва тя.

Трън в очите на Кремъл

Опозиционният журналист Владимир Кара-Мурза е трън в очите на Кремъл заради своите статии. Кара-Мурза е координатор на организацията „Открита Русия" на бившия олигарх Михаил Ходорковски, който прекара десет години в затвора заради Путин. Освен това Кара-Мурза беше и зам.-председател на опозиционната партия Парнас на Борис Немцов, още един неприятел на Кремъл, който бе убит в центъра на Москва точно преди две години.

Сътрудничеството с американците

Миналата година журналистът направи филм за смъртта на Немцов, който предизвика невероятни полемики. Лентата беше прожектирана в цяла Русия. Кара-Мурза е и човекът, който помогна на Сената на САЩ в изработването на черния списък с хората, обект на санкции от страна на Америка. Списъкът се казва „Магнитски", наречен е на името на адвоката, починал в един от затворите на Москва.

Изобщо властите в Русия имат повече от една причини да желаят Кара-Мурза да замлъкне завинаги. Което разбира се, не означава, че задължително те са виновни. Най-вече неговото сътрудничество с американците, според източници от разузнаването, може да е предизвикало гняв от страна на представители на ФСБ, както и на разузнаването, които да са решили „да си отмъстят" на предателите.

Преди две години имаше вече един опит Кара-Мурза да бъде отровен с манган. В момента журналистът е в болница. Адвокатът му твърди, че настоящите симптоми са същите като тогава. Неговите приятели правят аналог между неговият случай и този на Александър Литвиненко - бившият разузнавач, който беше неудобен на много хора. Той бе отровен в Лондон през 2007 година с полоний, радиоактивен материал, който бавно го уби.

Какво се случва междувремнно с Кара-Мурза?

Жена му разказва, че той се е чувствал нормално, но изведнъж в пет часа сутринта започват същите симптоми, каквито е имал преди половин година.

"Самите лекари не могат да разберат какво му се случва.Миналият път те предполагаха, че причината може да е в лекарствата, които взимаше, но сега той не взима нищо" - твърди адвокатът му Прохоров.

Кой е Владимир Кара-Мурза?

Владимир Кара-Мурза е роден на 24 октомври 1959 година в Москва. Той започва кариерата си като телевизионен журналист в държавната телевизия още по времето на комунизма. После е един от първите, които преминаван в частната НТВ през 1993 година. През 1996 година печели наградата на Съюза на журналистите в Русия.

Кара-Мурза се изявява активно по време на конфликта между собственика на телевизията Гусински и основният спонсор на компанията "Газпром". Той е срещу представителите на петролния гигант и напуска телевизията, защото не "иска да работи под контрола на държавата". Така се мести в телевизията на един от олигарсите - Борис Березовски - "ТВ-6" до закриването й през 2002 година.

През 2012 година е уволнен от RTV като на 12 юли му е отнета журналистическата акредитация.

В черния списък

Твърди се, че заповедта Кара-Мурза да бъде уволнен идва лично от един от ръководителите на администрацията в Кремъл - Алексей Громов. Същият Громов предупреждава всички медии, включително така наречените "независими", че ако не искат да си имат неприятности, е по-добре да не взимат на работа журналиста Кара-Мурза. Това е първият случай на журналист, на когото реално му се забранява, макар и негласно, да упражнява професията си.

"Всички медийни шефове, с които съм във връзка, някои от които преди сами ме търсиха, учтиво ми заявиха, че за момента не е възможно да сътрудничим. Позоваваха се на различни причини. Само един намекна за някакъв "проблем", свързан с моето име.

В момента Кара-Мурза е координатор на общественото движение "Открита Русия", създадено по инициатива на скандалния руски магнат Михаил Ходорковски. Открита Русия по принцип се бори за създаването на правова държава, регулярно сменяне на властите и спазване на човешките права.