сряда, 8 февруари 2017 г.

"Нова република" предлага пакт за борба с корупцията

"Нова република" предлага на останалите партии да подпишат пакт за общи действия срещу корупцията. Това заявиха от формациите. Предложението е отправено до партиите, които ще влязат в 44-ия парламент.

Пактът включва няколко точки. Едната е внедряване на румънския модел в българско правосъдие и прокуратура и създаване на две дирекции в прокуратурата - за борба с корупцията и за борба с тероризма, оглавени от независими прокурори. Лидерът на "Нова република" Радан Кънев заяви, че се предлага и свикване на Велико народно събрание, тъй като подобни реформи го изискват.

От "Нова република" декларираха, че се отказват от депутатските си имунитети и призоваха всички други партии да го направят. Формацията настоява за истинска децентрализация и 50% от данъка върху доходите и печалбите на фирмите да остава в съотвените региони, където са изработени.

Бившият депутат Мартин Димитров представи идеята си за диференцирано ДДС за храни, лекарства и книги. Той уточни, че става въпрос за храни, които отговарят на критерии за качество. Според Димитрв това ще доведе до изсветляване на икономиката и насърчаване на потреблението.

"Това е масовата европейска политика. Предлагаме го сега, защото има излишък в бюджета", каза Димитров.

От "Нова република" очакват до понеделник реакция от останалите политически сили. Ако такава няма - от коалицията ще представят този пакт на гражданите, като не уточниха как точно ще стане това. Кънев призова да не се предпоставя, че останалите партии няма да приемат пакта.