неделя, 19 февруари 2017 г.

Русия стои зад опита за преврат в Черна гора

Снимката на Сергей Лавров и заговорника Ристич.
Русия стои зад миналогодишния опит за преврат в Черна гора, съобщава днес лондонският в. “Сънди Телеграф”. Изданието се позовава на достоверен източник от британското правителство.

Целта на заговора е била да не се допусне Черна гора да се присъедини към НАТО.

Според източника на изданието превратът е трябвало да бъде извършен в деня на парламентарните избори на 16 октомври м. г. и то с дейното участие на руски граждани.

“В момента Интерпол разследва двама руснаци, за които правителството в Подгорица е предоставило данни, че са били разузнавачи на Москва и съпричастни към опита за преврат”, съобщава “Сънди Телеграф”.

Според изнесеното въпросните двама руснаци в продължение на месеци са вербовали сръбски националисти. Пъкленият план е предвиждал те да нахълтат в сградата на парламента в Подгорица, предрешени като полицаи и да убият прозападно настроения премиер Мило Джуканович.
Кремъл категорично отрича каквато и да било връзка с опита за пуч.

Пред британското издание обаче министърът на отбраната Предраг Бошкович е категоричен – нямало никакви съмнения, че заговорът е бил финансиран и организиран от сътрудници на руското разузнаване, привлекли на своя страна и местни радикали.

Съобщава се и прелюлопитна подробност. Един от заговорниците – Неманя Ристич, който е издирван от властите на Черна гора, наскоро се е снимал с руския външен министър Сергей Лавров по време на негова визита в Сърбия.

“Сънди Телеграф” отбелязва, че опитът за преврат в Черна гора е бил тема на скорошния разговор на държавния скеретар на САЩ Рекс Тилърсън с британския му колега Борис Джонсън.
Да припомним, че точно на 16 октомври 2016 г. в Черна гора бяха проведени парламентарни избори. В същия ден бяха арестивани 20 сръбски граждани по обвинение, че са планирали въоръжено нападение срещу сгради на държавни институции.

Още тогава в Подгорица беше съобщено, че руски националисти планират да убият министър-председателя Мило Джуканович, за да дойде на власт представител на опозиционна партия.
Джуканович обвини проруско настоената опозиция в участие в сценарий за насилствена смяна на властта, както и в подготовка на убийството му в деня на вота.

“Гледам на тяхната дейност като на участие в подготовка на убийството ми и в опит да отклонят Черна гора от независимия й път самада определя съдбините си”, заяви Джуканович пред телевизионни камери.
През януари т. г. черногорската полиция задържа сръбския гражданин Предраг Богичевич, заподозрян в участие в подготовка на терористичен акт в деня на парламентарните избори – 16 октомври м. г., припомня “Сънди Телеграф”.