вторник, 21 февруари 2017 г.

Президентът на Азербайджан назначи жена си за първи вицепрезидент

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев назначи жена си Мехрибан за свой първи вицепрезидент, съобщават световните агенции. Тази позиция беше създадена след промяна на конституцията с референдум през септември м. г. Така вече освен вицепрезидент има и първи вицепрезидент, който ще поеме функциите на държавен глава, ако нещо се случи с президента.

През септември се промени и дължината на президентския мандат  - той беше увеличен от пет на седем години.

Алиев стана президент след смъртта на баща си Гейдар Алиев през 2003 г. С новото назначение се продължава линията на фамилно предаване на властта в бившата съветска република, която след разпада на СССР през 1993 г. беше оглавена от първия секретар на комунистическата партия в страната.

Въпреки че е начело на една автократична държава, в която има сериозен проблем със спазването на човешките права, Илхам Алиев е ценен съюзник за САЩ и Запада заради изобилието на нефт и газ в страната. Азербайджан представлява алтернатива за руското влияние в стратегическия Каспийски регион.

52-годишната Мехрибан Алиева е неотлъчно до своя 55-годишен съпруг. Тя е много активна в благотворителните дейности.

Тя е депутат от 2005 г.  Беше в България,през 2016 г. като дарител за реставрационни и строителни работи на хълма Трапезица във Велико Търново. По образование е лекар, оглавява фондация "Гейдар Алиев" от основаването ѝ. Омъжена е за Илхам от 19-годишна, имат две дъщери и един син.

"Уважаеми господин президент, дълбоко съм признателна за козаното високо доверие. Напълно осъзнавам сериозността на възложената ми отговорност във връзка сд назначването ми на тази длъжност и нярвам, че мога да оправдая вашето доверие и доверието на всички вярващи в мен хора", са били първите думи на новия вицепрезидент Мехрибан Алиева съобщават медиите в Баку.