вторник, 7 февруари 2017 г.

Протести в Париж след изнасилване на африканец от полицаи

Масови протести избухнаха в парижкото предградие Сен Сан Дьони в понеделник срещу вторник, след като стана известно, че четирима полицаи са изнасилили и малтретирали млад африканец, предадоха агенциите.

Срещу единият от полицаите е повдигнато обвинение за изнасилване, а други трима са задържани за съучастие.

Витрините на много заведения и магазини са изпотрошени. Има запалени автомобили, а броят на пострадалите и арестуваните не е известен.

Всичко започва със задържането на 22-годишен чернокож мъж, идентифициран като Тео. Той е спрян за проверка в парижкото предградие Олне су Боа миналата седмица.

При ареста служителите на реда се гаврили с него и го изнасили с палка. В резултат той получил сериозни наранявания и бил приет по спешност в болница, където е опериран, разказа адвокатът му.

Вътрешният министър Брюно льо Ру отстрани от длъжност четиримата полицаи и заяви, че обстоятелствата около ареста на пострадалия трябва да бъдат установени "съвсем ясно и недвусмислено".

В понеделник вечерта е организирано протестно шествие в подкрепа на жертвата, което прерасна в насилие.

Олне су Боа беше едно от най-тежко пострадалите предградия при бунтовете в крайните квартали на френската столица през 2005 г., припомня АП.