сряда, 11 януари 2017 г.

CNN: Русия държи компромати и срещу Доналд Тръмп

Руски оперативни работници от разузнаването твърдят, че разполагат с компрометиращи данни за личния живот и финансовото състояние на Доналд Тръмп. Данни за тази активност се съдържат в класифицирания доклад, който ръководителите на американските тайни служби представиха на самия Тръмп в края на миналата седмица.

Това твърдят "множество източници с пряка информация от срещата", цитирани от CNN.

Тези данни са представени в приложение в обем 2 страници, приложени към доклада за руската намеса в изборите през 2016 г.

Един от източниците на информацията са записките на бивш британски разузнавач, чиито досегашни доклади са считани за легитимни от американските служби. ФБР разследва доколко достоверни и точни са тези твърдения, които се базират предимно на информация от руски източници. Все още не са потвърдени подробностите, които засягат Тръмп.

Запиките на британския агент са събрани в 35-страничен опис, на базата на който е съставено приложението в класифицирания доклад за Тръмп.

На засекретената среща при Тръмп участваха четирима от най-висшестоящите ръководители на слжубите в САЩ - директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър, директорът на ФБР Джеймс Коми, директорът на ЦРУ Джон Бренан и на Агенцията за национална сигурност адм. Майк Роджърс.

Самият Тръмп обаче нарече разкритията "фалшиви новини" и "тотален политически лов на вещици".
Една от причините те да предприемат безпрецедентният ход и да включат това приложение в документите, е нуждата да убедят новоизбраният президент, че компроматите срещу него вече циркулират между разузнавателните служби, някои членове на конгреса и представители на администрацията във Вашингтон.

Разузнаването е показало още, че Русия събира потенциално опасна информация не само за Хилари Клинтън и Демократическата партия, но и за победителя в изборите - Доналд Тръмп.

Документът съдържа твърдения, че по време на предизборната кампания е имало продължителна обмяна на информация между лица, свързани с Тръмп, и посредници на руското правителство, твърди CNN.

Тази комуникация между щаба на Тръмп и руснаците е накарала лидера на Демократите в Сената Хари Рийд да изпрати писмо до шефа на ФБР Джеймс Коми през октомври, в което пише: "Стана ясно, че притежавате взривоопасна информация за близките връзки и координацията между Доналд Тръмп, висшите му съветеници и руското правителство - външен интерес, който е открито враждебен към САЩ".
Обобщението е написано без детайли и без информация за източниците и използвните методи за събиране на информацията. Въпреки това данните в него са счетени за твърде чувствителни, за да се включват в разсекретения доклад за руската кибератака.

То е разпространено само до най-висшите нива на американското управление: президента Барак Обама, бъдещия президент Доналд Тръмп и осмината председатели на комисиите за разузнавателните служби в Сената.

CNN посочва, че на 9 декември сенаторът Джон Маккейн е предоставил на шефа на ФБР Джеймс Коми пълния обем на записките, датиращи от юни до декември 2016. Маккейн ги е получил от бивш британски дипломат, който е бил на служба в Москва по това време.

ФБР вече е разполагало с част от записките, съставяни до август 2016 г., когато бивш агент на британското външно разузнаване MI6 ги е предоставил на агент на ФБР в Рим, твърди CNN.

Оригиналните записки, на чиято база е съставен докладът на разузнаването, са подготвени от бившия агент на MI6, който е бил на служба в Русия през 90-те, а сега ръководи частна фирма за събиране на разузнавателна информация.

Разследването му по отношение на Тръмп отначало е финансирано от групи и спонсори, гравитиращи около опонентите на Тръмп в рамките на Републиканската партия по време на първичните избори за кандидат-президент.

След като той все пак спечели номинацията на Републиканците, разследването е продължило, но този път - финансирано от групи и спонсори, подкрепящи Хилари Клинтън.