събота, 7 януари 2017 г.

Танковете дойдоха

Два огромни кораба със стотици американски танкове, камиони и друга военна техника акостираха в германското пристанище Бремерхафен, предаде агенция Ройтерс.

Танковете ще бъдат транспортирани по жп линии и магистрали до Източна Европа за предстоящите мащабни учения на НАТО, в които ще участва и България.
До няколко дни в германския порт ще пристигне и трети кораб с военна техника. Тя ще се използва от близо 4000-те американски войници, които ще участват в акцията. Специалисти определят трансфера на военни части като "най-големия от края на Съветския съюз".
Сред танковете има от вида Abrams M1A1, има артилерийски машини Paladin и бойни машини Bradley. Щатите изпращат и Десета бойна авиобригада с около 50 хеликоптера "Блек хоук", 10  броя "Чинук" и 1800 души състав. Отделно идва батальон с 24 бойни вертолета "Апачи" и 400 бойци.

Ройтерс уточнява, че още в края на януари американски и полски военни ще участват в масирано учение в Полша, като част от серия прояви, целящи да заздравят сътрудничеството между страните членки на Алианса след анексирането на Крим от Русия.

"Най-добрият начин да се поддържа мира е чрез подготовка. Това е само показване на силата и единството на Алианса, както и на ангажимента на САЩ за поддържане на мира на континента", това е заявил генерал-майор Тимъти Макгуайър на въпрос дали струпването на войски е послание към Русия.
Страните от НАТО казват, че планираните мисии в източната част на съюза са чисто отбранителни, но Русия ги определя като агресивно западно струпване в Източна Европа, отбелязва агенцията.
Освен американските части, Германия, Канада и Великобритания също ще изпратят батальони с до 1000 войника всеки, които ще бъдат разположени в бившите съветски републики Естония, Латвия и Литва. Действията целят да успокоят балтийските страни, които се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на руския натиск.

В следващите месеци американските военни части ще участват в тренировки и учения в Полша, Балтийските страни, България, Румъния и Германия.