вторник, 31 януари 2017 г.

Туск: Няма причина Европа да угажда на външни сили и техните управници

С безпрецедентна за лидер на Европейския съюз критика към САЩ и призив за ново ниво на европейска интеграция председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна днес към държавните и правителствените ръководители на ЕС, за да ги покани на извънредна среща на върха в Малта на 3 февруари. Тя трябва да подготви друга такава среща в Рим през март, където 28-те ще отбележат 60-годишнината на своя съюз и се очаква да приемат стратегически решения за неговото бъдеще, след като Великобритания го напусне.

Туск, който е бивш министър-председател на Полша и е в края на мандата си от две години и половина, очерта три заплахи пред Европа - геополитически, вътрешни - от еврофоби и евроскептици и "състоянието на духа" на националните елити, които все по-малко вярват в политическата интеграция и се поддават на популизъм. Сред геополитическите заплахи той изброи: "настъпателният Китай, особено по море; агресивната политика на Русия към Украйна и нейните съседи войните, терора и анархията в Близкия изток и Африка,  където радикалният ислям играе голяма роля както и тревожните декларации от новата американска администрация".

"За първи път в нашата история, в един все по-многополюсен външен свят, толкова много стават открито антиевропейци или евроскептици в най-добрия случай", пише Туск. "Особено промяната във Вашингтон поставя Европейския съюз в трудна ситуация; новата администрация изглежда, че поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика".

"Европейските страни, взети поотделно, имат малко тегло. Но ЕС има демографски и икономически потенциал, който го прави партньор равен на най-големите сили", посочи Туск. "По тази причина най-важният сигнал, който трябва да излезе от Рим, е за готовността на 27-те да бъдат единни. Сигнал не само, че трябва, но и че искаме да сме обединени".