петък, 13 януари 2017 г.

"Алибаба груп" ще строят логистичен център у нас

Китайският гигант в интернет търговията „Алибаба груп” (Alibaba group) обмисля създаването на Европейски логистичен център в България. Това предодаха агенциите Синхуа и Ройтерс, след като представители на компанията се срещнаха в сряда с премиера Бойко Борисов.

Идеята е логистичният център в България да обслужва поръчките от цяла Европа.

„Проектът включва и предлагане на български стоки и храни на международните пазари”, съобщиха от правителствената пресслужба у нас.
Официално съобщение от китайската компания засега няма.

„Алибаба груп” е вторият по големина интернет търговец след „Амазон” (САЩ) и преди еBay (САЩ). Групата води началото си от 1999 г., когато предприемачът Джак Ма създава интернет портала Alibaba.com, чиято цел е да свързва китайските производители на най-различни продукти с търговци от цял свят (business-to-business). Днес на сайта се предлагат стоки в над 40 категории – електроника, машини и съоръжения, облекло, аксесоари, земеделие и храни и др.

В портфолиото на „Алибаба груп” са: онлайн магазините Taobao (№3 сайт в Китай по посещения), Tmall.com (№4 в Китай), 1688.com, популярният и в България шопинг портал AliExpress (№23 по посещаемост в страната), платформата за онлайн разплащания Alipay, специализираната в облачните технологии компания Alibaba cloud, филмовата компания „Алибаба пикчърс груп”, логистичното звено Cainiao network и др.
Само през третото тримесечие на 2016 г. „Алибаба груп” има приходи за 5,14 млрд. щатски долара, което е ръст от 55% на годишна база. Печалбата за периода е 1,061 млрд. долара.

Основателят Джак Ма днес е изпълнителен президент на компанията. Американското издание „Форбс” определя Ма като втория най-богат китаец и №28 в света със състояние от 27,4 млрд. долара.

„Алибаба груп” често има проблеми с властите в много страни, заради продажбата на фалшификати в неговите сайтове. В дните преди Коледа 2016 агенцията по търговия на САЩ включи Taobao в специалния си доклад за сайтовете, замесени в нарушение на авторските права и фалшифициране на търговски марки

На срещата с Бойко Борисов са участвали и Чао Лин, основател и главен изпълнителен директор на компанията GS-Solar. Дружеството има намерение за строителство на завод за производство на соларни панели в България. А от GoldPoly Group са проявили интерес към изкупуването на български тютюн.