вторник, 31 януари 2017 г.

БСП извади торбата с лъжите: ще строи "Белене", нови мощности в "Козлодуй" и мини-"Южен поток"

БСП се обяви за изграждане на АЕЦ "Белене", нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" и възстановяване на проекта за газов коридор с Русия. Това стана ясно на публична дискусия "За стабилна, предвидима и достъпна енергетика", организирана от партията столетница.

На форума бе изнесена презентация от Явор Куюмджиев, който е съпредседател на Съвета по финанси, икономика и енергетика към Националния съвет на БСП. По думите на Куюмджиев докладът за проблемите в българската енергетика и решенията е изготвена от група експерти. С най-голям интерес се очакваше позицията на БСП по големите енергийни обекти, с която партията ще тръгне и на предстоящите избори.

"Категорично сме за държавна подкрепа за развитие на ядрената енергетика. На първо място е изграждането на АЕЦ "Белене" - под каква форма е въпрос на дискусия, но трябва да стане преимуществено с българско участие. В по-дългосрочен план трябва да се построят и нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" - 1 или 2 блока, също е въпрос на дискусия. До 10-15 години българската енергетика трябва да се състои ядрена енергетика и ВЕИ, с минимално участие на топлоелектрическите централи (ТЕЦ)", заяви Явор Куюмджиев.

Той мотивира строителството на нови ядрени мощности с януарската ситуация от тази година, когато "енергийната система с огромно усилие успя да покрие потребление от 7700 мегавата, тоест в кризисни моменти наличните мощности не са достътачни".  Към това Куюмджиев прибави предстоящото затваряне на ТЕЦ-ове у нас, свързано с новите екологични изисквания, нарастващото потребление - и на битовите абонати и на бизнеса, както и предстоящото навлизане на електромобилите.
На въпрос дали ни трябва нова ядрена мощност при положение, че се наложи България да спре за определено време износа на електроенергия, бившият премиер Бойко Борисов заяви преди дни по БНТ:

"За 3-4 дена да правим ядрена мощност? А лятото какво ще я правим?".
Припомняме, че през октомври м.г. Софийска градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на НЕК по договор, свързан с АЕЦ "Белене" - за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета за над 77 млн. евро.
БСП ще работи и за възстановяване на проекта за газов коридор с Русия, но в съответствие с европейските правила. "Проектът няма да се казва "Южен поток" и очевидно няма да е с предшните параметри, които бяха заложени - 4 тръби. Дори една тръба ще ни е достатъчна, но без да се нарушават европейските правила и в диалог с Европейската комисия", допълни Куюмджиев, който беше зам.-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев.

От думите на Явор Куюмджиев стана ясно, че новата връзка с Русия може да е през Турция чрез газопровода "Турски поток", който е в етап на строителство.

"През 2019 г. изтича договорът за транзит на руски природен газ през Украйна. Потенциално тогава може да се наложи да внасяме руски газ от Турция", обясни бившият БСП депутат, намеквайки че Русия и Украйна може да не сключат ново споразумение и да се стигне до нова криза като през 2009 г.
За диверсификация на енергийните доставки Куюмджиев заяви само, че "за нас е важна и нова газова връзка с Турция, през която евентуално да получаваме природен газ от региона на Каспийско море. За газовата връзка с Гърция нашата информация е, че към нея няма голям търговски интерес и единственият й плюс е, че ще бъде изградена с европейски пари".
Диверсификацията на газовите доставки и интерконекторът с Гърция са едни от ключовите приоритети за ГЕРБ.

С цел подобряване на финансовата стабилност на българската енергетика, БСП предлага и преразглеждане на договорите с т. нар. "американски" ТЕЦ и съвместно търсене на решение за намаляване на негативното им влияние върху разходите на държавните дружества.