петък, 6 януари 2017 г.

Наркотично вещество е открито в една от лютениците, продавани у нас

Изследване на организацията "Активни потребители" е установи наличие на наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар. Откритото вещество е олеамид и обикновено се влага в пластмаси и смазки.

"Ако попадне в човешкия организъм, то има две действия - като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната", обяснява д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете.

"Търсихме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то - индустриалният химикал олеамид", разказва д-р Иванов.

Няма как веществото да е попаднало в храната от някаква пластмаса, защото е било в по-голямо количество.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени. При тестовете разликата в качеството е драстична в полза на домашното производство.

Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание също е чувствителна. "Открихме огромно количество въглехидрати в индустриално произведените лютеници", посочи д-р Иванов. При тях средният процент е 18%, а при домашните – 12%. Причината за това са добавянето на нишесте и захар.

"В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар - това е скандално много", сочи д-р Сергей Иванов. Според него захарта се влага, за да се пристрастят потребителите, а нишестето, за да се сгъсти продуктът.

В изследването не са били включени био лютеници, защото целта е била да се изследват масовите продукти. Резултатите от изследването ще бъдат оповестени в петък, но няма да се споменава марката лютеница с олеамид, защото е сезирана прокуратурата.