петък, 27 януари 2017 г.

Президентът представи служебния кабинет

"Чувството за хумор на проф. Герджиков ще бъде необходима противоотрова във време на остра предизборна кампания".

С тези думите президентът Румен Радев представи служебния премиер Огнян Герджиков. Той припомни, че Герджиков е юрист с безспорен авторитет и политик, който е бил изпратен от поста си с аллодисменти, което рядко се случва. Президентът добави, че Герджиков е човек на диалога.

"Скъпи сънародници, от днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Служебното правителство има ясно очертани приоритети - нормално функциониране на държавата до следващото легитимно правителство. Провеждане на честни избори, подготовка на председателството на ЕС. Гарантиране на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната, реда и сигурността на българските граждани. Спокойно и ефективно работеща държавна администрация", каза Радев.
Той изтъкна, че трябва да се вземат всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации. Радев посочи, че в новото правителство има предвиден пост вицепремиер по подготовка на председателството на ЕС.

"Служебното правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, те да бъде осветени и предотвратени. Нулева тоелрантност към случаите на корупция. Щщ следя за спазването на върховенството на закона. Призовавам служебното правителство да запази надпартийност", заяви Радев.

Благодаря на президента Румен Радев за огромното доверие, което отправи на мен и моите колеги. Като студентски преподавател и автор искам да разтълкувам какво значи за мен „служебно правителство”. От една страна това е преди всичко служене – служене на народа и родината. Встъпвайки в длъжност искам ясно да заявя, че управляваното от мен правителство е готова да служи точно по този начин. Това заяви служебният премиер в първото си слово след официалното му представяне на "Доднуков" 2.

"На второ място искам да се обърна към правителството на Бойко Борисов, което вече е в оставка – всичко добро, което сте направили ще бъде надграждано, а допуснатите грешки – поправени", заяви той.

"Последните десетилетия сме свидетели на безобразия в изборния процес. Това е грозно и недостойно. Навремето се е търгувало с роби, сега с избори. Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде ако не пресечена, то поне редуцирана", обеща Герджиков.


"Освен изборите ни предстои и подготовка на България за председателството на ЕС. Надявам се да нямате очаквания още от първия ден да обявим подробните си планове - трябва първо да се запознаем с обстановката", поясни той.