четвъртък, 19 януари 2017 г.

Радев обяви съдебната реформа за приоритет на следващия парламент

Погледът на европейските партньори и българските граждани виждат едно и също – шири се усещане за безнаказаност. Съдената реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание.

Това каза в словото си пред народните представители Румен Радев, който положи клетва като петия президент.

По думите му "несправедливостта е основната причина за емиграция".

Благодаря за доверието да бъда избран за държавен глава на народ с 1300-годишна история. Мнозина днес казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време, каза Радев.

Той каза, че държавността се гради с натрупване и изрази признателност за извършеното от неговите предшественици - президентите Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев.

Всяко поколение има своето изпитание, преходът се оказа нашият жребий, каза още Радев. По думите му "от панорамен поглед" страната е изпълнила своите стратегически цели, но от погледа на обикновения гражданин се вижда друго.

Той заяви, че в българската политика са се появили партии, зависими от бизнес кръгове, както са се появили и "чуждопоклоннически формации".

Референдумът според него показал, че българите искат личности в парламента и ограничаване на парийните субсидии. Отговорност на народните представители е реформата на Изборния кодекс да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши, каза Радев. Според него парите за партиите трябва да се ограничат значително, но да има и съзнание, че партиите могат да изпаднат в зависимост от бизнес кръгове.