понеделник, 2 януари 2017 г.

Турската полиция показа снимки на издирвания за атентата в Истанбул

Турската полиция публикува снимки на издирвания за атентата в истанбулския клуб “Рейна“. От изображенията, заснети от охранителни камери, се вижда лицето на мургав мъж с черна къдрава коса.

Турският вестник “Хюриет“ пише, че стрелецът все още е в неизвестност. Властите предполагат, че той е свързан с т.нар. “Ислямска държава”, но не е турчин. Най-вероятно става дума за млад мъж от Централна Азия - киргизстанец или узбекистанец.

Разследващите смятат, че е възможно той да е свързан с терористичната клетка, извършила атентатите на летището в Истанбул през лятото. Медиите в страната пишат, че Турция са били предупредена от САЩ на 30 декември за подготвяна терористична атака в Истанбул или Анкара в новогодишната нощ.

По-рано в понеделник “Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в Истанбул навръх Нова година. Джихадистите съобщават, че “боец на халифата“ е извършил атаката в турската метрополия. Той още е на свобода и се издирва от турските власти.

"В продължаващата, благословена операция на Ислямска държава срещу защитниците на кръста, в Турция един героичен воин на халифата нанесе удар в един от най-прочутите нощни клубове, където християните празнуваха своя вероотстъпнически празник", се казва в изявлението на ИД. То бе публикувано редица интернет сайтове и в приложението за текстови съобщения Телеграм. Автентичността му не може да бъде проверена.

В него се казва, че нападението в Истанбул е било извършено в отговор на заповед на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади да се атакува Турция, предаде ДПА.

Атентатът стана в първите часове на новата година, в нощен клуб “Рейна“, разположен във водите на Босфора, в европейската част на турския мегаполис, в квартал Ортакьой.

Около 1.15 часа през нощта на 1 януари терорист с далекобойно оръжие се е появил пред нощния клуб. Той първо е убил полицая пред входа, след това е застрелял един от цивилните охранители и е влязъл вътре.

Последвал е масов разстрел на всички, които са били около убиеца. Загиналите са 39 души, а ранените са 69. Голяма част от тях са чужденци. Има и пострадала българка.

В момента на атаката в дискотеката е имало над петстотин души.

В понеделник британското външно министерство предупреди поданиците на страната за риск от нови терористични актове в Турция. "Съществува повишена заплаха от терористични актове в авиационни обекти в Турция", се посочва в съобщението.

Министерството отбелязва, че въпреки успешните действия на турските правоохранителни органи за предотвратяване на терористични актове, "са възможни последващи терористични нападения, които може да бъдат хаотични".

В съобщението се посочва, че са възможни нападения, насочени срещу чуждестранни туристи, особено в големите градове.

В понеделник в Интернет изтече и видео от охранителни камери, което показва част от атентата.