сряда, 4 януари 2017 г.

Борисов: На неразумните, които пътуват - да сме готови с помощ

Премиерът в оставка Бойко Борисов и цялото правителство се заеха с организацията в държавата в очаквания студ до минус 22 градуса и прогнозите за силни снеговалежи. Това става ясно от стенограма на част от заседанието на кабинета днес. Борисов приветства решението за грипна ваканция до понеделник за учениците. И не изключва дори удължаването й, ако се наложи.

Според премиера в оставка след ситуацията около Айтос и Карнобат на 31 декември е станало ясно, че хората не оценяват, че "природата е по-силна от нас и след това настава този хаос". Затова освен че разпорежда на всички институции, в това число и на армията да е в готовност, казва:

"...За тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж. Така че, използвайте и медиите да го транслирате това, да обясните още веднъж."

Ето и целия разговор между премиера, вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на транспорта Ивайло Московски и зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков по темата на днешното правителствено заседание:

БОЙКО БОРИСОВ: Шарков, докладвай за грипа, мислите ли да удължите ваканцията за учениците в цялата страна?

ВАНЬО ШАРКОВ: Преди малко разговаряхме с Министерството на образованието и науката. Нашата препоръка е с оглед на това, че не само че се разраства епидемията, а и с оглед на това, че ще бъде лошо времето и децата пътуват – някои с автобуси, някои водени от родителите – четвъртък и петък да бъдат неучебни за цялата страна.

БОЙКО БОРИСОВ: Фактически четвъртък и петък, събота и неделя са почивни дни. След това ще решаваме дали трябва да се продължи още.

За Щаба, който направихме- искам всички да бъдат изключително активни. Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят ТИР-овете, защото тези безобразия трябва да престанат.  Московски да се свърже с превозвачите, да ги предупреди изрично и във всички екипи да се вкарат и ДАИ. Така че, това безобразие искам да го няма следващите дни. На място: областни дирекции, пожарни, пътнопочистваща техника – всичко, което Бъчварова е подготвила, и днес когато се видите го изговорете отново, така че всеки да си знае мястото. И предупреждавайте. Явно е, че не можем да кажем на хората да не пътуват, поне от опита ми от тези няколко дни, като обиколих Айтос и Карнобат надолу…., не се оценява, че природата е по-силна от нас и след това настава този хаос. Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж. Така че, използвайте и медиите да го транслирате това, да обясните още веднъж. Армията също, Ненчев, нека да имат готовност с тежките машини.
РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Господин премиер, искам да кажа, че представителите на министерствата вчера при учредяването на този щаб докладваха, че вече са взели превантивни мерки. Всяко едно министерство е задействало мерките. Например енергетиката са увеличили двойно екипите при авария с тока, здравеопазването хоспитализират хората, които са на хемодиализа в момента, военните са в щаба, имат готовност до един час да изпратят военната техника, Министерството на транспорта- всички възможни мерки, които могат да се предприемат, Министерството на земеделието и храните са готови с екипите също да се включат и в подпомагането. Общините – възложили сме на нашите директори заедно с областните управители и кметовете на общини да подготвят местните щабове и кризисните центрове да бъдат в готовност, ако се наложи евакуация на хора, да могат да ги настанят.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Да добавя само, че днес сутринта преди да дойда, имах заседание с мобилните оператори. Всички клетки, всички станции днес още ще бъдат проверени батериите и ще бъдат заредени агрегатите с дизелово гориво, където няма, с добавки, за да не замръзва. Така че ще се опитаме да обезпечим.

БОЙКО БОРИСОВ: Дават го минус 22 градуса и снеговалеж. Все пак обръщаме се към хората, че при такива минусови температури и нашата техника може да аварира, така че докато мине бурята поне…, само в краен случай да се предприемат пътувания.