петък, 6 януари 2017 г.

Борисов: Даваме 7 млн. лв. за полиция в селата. Като се върнем - ще продължим

Правителството отпусна 7 милиона лева за тримесечна полицейска операция срещу битовата престъпност. Това стана на извънредно правителствено заседание, а новината обяви премиерът в оставка Бойко Борисов. Парите ще стигнат за изпращане на полицаи и обезпечаването им с коли и бензин за три месеца, стана ясно от думите му.

Допълнителните разходи ще са към бюджета на МВР за 2017 г. 5 000 000 лв. са предвидени за текущи разходи за изпълнение на дейности по противодействие на битовата престъпност, а 2 000 000 лв. за закупуване на нови моторни превозни средства. Постановлението е част от приет План за противодействие на битовата престъпност. В акцията за изпращане на полиция в малките населени райони ще участват 1140 полицейски автомобила, предназначени за извършване на охранителна дейност. За целта на нужни 300 нови коли на стойност около 8 млн. лв., от които 6 млн. лв. от бюджета на МВР за 2017 г. и 2 млн. лв. - от току- що отпуснатите средства, съобщиха от Министерския съвет.

"Три-четири дена се работи само по темата как веднага може да се влезе в малките населени райони. Пак чух стотина пъти как това не може да се случи. Седнахме с финансовия министър и с г-жа Румяна Бъчварова и най-бързият и лесен начин да се случи, докато текат подготовките на нови служители, е да стъпим върху тези хора, които имаме в момента и тези, които можем да освободим от границата заради помощта на армията. Тогава възникна въпросът - няма автомобили или няма лимит, няма бензин. Затова днешните 7 милиона лева отиват да обезпечат тези действия за първите 3 месеца, следващото правителство - ако иска да ги продължи. Ако не - като се върнем ние - ще ги направим за цялата година.", каза Борисов.
Премиерът в оставка заяви, че повече от година чувал само как не може, как няма законова опция за повече полицаи в селата.

Година и половина чувахме само „Не може!”, „Законът не позволява.”, „Нямаме пари.”, „Нямаме коли.” и „Нямаме ресурс.”. Това ни изправяше пред две възможности, едната от които бе да правим инцидентни полицейски операции така, както е правено в предишни години – да изпратим жандармерията за една- две седмици там, където има проблеми, докато изхарчат ресурса, и след това да бъдат прибрани, обясни Борисов и с лек упрек към МВР.
Кабинетът обаче поискал да заложи на "устойчиво развитие", затова премиерът  благодари на законодателите, че "макар и в края на годината" са приели законови промени бивши военни и пенсионери от полицията да могат да бъдат назначавани на позиции, за които сега трябват полицаи. Той обаче уточни, че в същия закон има срок от 6 месеца, в който тези хора трябва да бъдат обучени, затова няма как назначенията да станат веднага и да се освободи кадрови ресурс. В момента се обучавали 1000 души.

Борисов добави, че с новите мерки - и законодателни, и приетите днес на извънредната сбирка на Министерския съвет "на практика полицейските патрули могат да обхващат голям брой населени места, да се вижда присъствието им и да могат хората да ги спират и да им казват всичко необходимо".

Накрая премиерът в оставка честити Йордановден на кметицата на София Йорданка Фандъкова и на всички, които празнуват. И заключи, че при тези минусови температури богоявленският кръст няма как да не замръзне, затова очаква годината да е добра.