събота, 1 октомври 2016 г.

Немци и мигранти се млатиха в Германия

Около 30 немци нападнаха група чужденци на трамвайна спирка в северния германски град Шверин, където нееднократните сблъсъци между мигранти и местни жители накараха властите да затегнат мерките за сигурност, предаде БТА. Десетимата души, които са били нападнати на централния площад "Мариенплац", са от мигрантски произход, заяви местната полиция, като посочи още, че изпратените на място сили за сигурност веднага са сложили край на насилието.

Полицията е задържала 40 човека във връзка със сблъсъците, при които е пострадал леко млад мъж.

Съпроводени с насилие стълкновения в центъра на Шверин накараха полицията да засили присъствието си през последните седмици.

Според органите на реда площад "Мариенплац" е обичайно място за срещи на групи от по 20-30 мигранти, много от които непридружени непълнолетни, кандидатстващи за убежище в Германия, както и на местните жители.

Във вторник двама сирийци, както се твърди, са нападнали друга група мигранти и местен жител на "Мариенплац" и са ги заплашили с нож. Мъжете избягали, след което били задържани от полицията.


"Не ма барай, бе, щот щи счупя ръката"! Видео

Динко е заснел "събеседването" с униформените с мобилния си телефон.
На записа се вижда как македонците му нареждат да изтрие снимките и видеото. Обясняват му, че няма право да ги снима, а Динко им търси сметка защо се занимават с него.

"Защо сега не ме пускате в Македония?!", пита Динко, а граничарите му показват документ.

Явно един от граничарите побутва Динко (не се вижда на записа), но след това българинът казва:

"Не ма барай, бе, щот щи счупя ръката".

След това пита македонските граничарите дали са мъже и не искат ли да отидат настрани да се бият с него.

ВИДЕО

Миленко със забрана да стъпва на българска територия

Лично съм задействал процедура въпросният Миленко да бъде включен в списъка с чужденците, нежелани на територията на Република България.

Това съобщи пред БНТ министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с поруганата плоча на Каймакчалан.

Нормално е, когато се извършва такъв тип провокация, която честно казано е изключително грозна, в случая с Миленко Неделковски, цялото българско общество да реагира. Няма как да останем безучастни, коментира Митов.

Българското правителство веднага е реагирало, поискахме от властите в Скопие да се разграничат от този факт, каза Даниел Митов.
Що се отнася до претенциите за законността и незаконността на поставената плоча - трябва да си дадем сметка, че това е инициатива на група български граждани, които са отишли и са решили да почетат паметта на загиналите български войници през 1916 година в битката при Каймакчалан. Този акт не е на българското правителство, това е акт на група граждани, обясни външният ни министър и допълни, че спор около законността на въпросната плоча не може да се води.

Но вандалският акт на въпросния човек е пълно падение на човешката личност. Затова ние вече сме направили постъпки пред правителството в Скопие да възстановим - този път през акт на българската държава, въпросната плоча, каза Митов.


На тази дата: 1 октомври 1910 г. Терористи взривяват сградата на вестник „Лос Анджелис Таймс”

Останките от редакцията на „Лос Анджелис таймс” 
след експлозията на 1 октомври 1910 г.
За вестник „Лос Анджелис таймс” 1 октомври остава в историята като Черния ден – на тази
дата преди 104 години срещу изданието е извършен атентат. По онова време всекидневникът е най-влиятелният на западния бряг на САЩ и взема страната на едрия бизнес по време на битката му със синдикатите.


Хрониката на покушението е добре известна - час след полунощ на 1 октомври 1910-а силна експлозия разтърсва пресечката на Фърст стрийт и „Бродуей”, където се намира сградата на „Лос Анджелис таймс. В този момент там върви печатането на поредния брой. След минути зданието е обхванато от пламъци. Пристигат пожарните коли и потушават огъня. Инцидентът обаче вече е взел жертви. Загиват 21 души, над 100 са сериозно обгорени.

Разследването показва, че причина за експлозията е куфарче с динамит, оставено в алея до сградата на вестника. Самоличността на онези, които го „забравят”, е скоростно установена. Оказва се, че това са двамата братя Джеймс и Джон Макнамара – профсъюзни активисти.

Става ясно, че зад покушението стоят синдикатите на Ел Ей, недоволни от атаките на вестника срещу тях. По онова време цяла Америка е арена на профсъюзни борби – работниците настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Но докато в други части на Щатите взимат исканията им под внимание, то в Ел Ей работодателите в лицето на мастити индустриалци и банкери са в настъпление. Най-яростният и гласовит противник на профсъюзите е Харисън Грей Отис – собственик на „Лос Анджелис таймс”. В серия статии изданието му разгромява исканията на синдикатите. Затова работниците решават да го сплашат.

Шестнайсетте пръчки динамит в куфарчето не са достатъчни да сринат сградата. Братята Макнамара обаче не подозират, че под нея има залежи на природен газ, заради които сградата се превръща във факла. Профсъюзните атентатори не подозират и друго – че часовниковият механизъм на бомбата ще се развали и вместо в 4 часа сутринта, тя ще избухне в 1часа и 7 минути. Ако нещата се бяха развили според плана, човешки жертви нямаше да има, но е било писано семействата на 21 печатари да осиротеят, а други сто да се грижат за инвалиди.

Освен пред редакцията на вестника, динамит е бил заложен и в дома на неговия издател, както и в къщата на секретаря на Сдружението на търговците и производителите. Те обаче не гръмват и именно по тях полицията стига до братята Макнамара. Издателят на „Таймс” нарича атентата „престъплението на века” и заклеймява профсъюзите като „анархистка измет” и „пиявици”.


Вицове, октомври 2016 г.

Китайци събират микропроцесори...

СмЕх/Таралеж/


–Моше, вярно ли си дал на бандитите всичкото злато и пари?
–Ами, да... завряха ми поялник отзад и ми сложиха ютия на топките и ги включиха в контакта.
–И ти? Веднага ли ги даде?
–Е,не, бe... да чакам да се навърти и сметка на електромера ли?

***

Борбата с корупцията в България е като риболова по Дискавъри. Хващат ги, показват ги и ги пускат!

***

Двама финландци седят пред селска къща. Навън е страхотен студ. Единият мъж е с кожена шапка, другият е гологлав.
- Слушай, Хейкки, ти защо си с гола глава? Ще се простудиш! 40 градуса под нулата е!
- Гледай сега, Пертти, един път седях пред къщата с ушанка на главата, съседът ме повикал да пием водка, пък аз не съм го чул...

***

Aфриканско племе канибали приема бежанци от всички страни.

***

Мечок преживял 10 години в цигански табор и пуснат на свобода в Родопите от фондацията на Бриджит Бардо, не смее да заспи зимен сън, за да не го оберат!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 30 септември 2016 г.

ООН изслушва Кристалина Георгиева на 3 октомври

Кристалина Георгиева ще се яви на изслушване пред Генералната асамблея на ООН на 3 октомври, като два дни по-късно в Съвета за сигурност ще се проведе ново предварително гласуване на кандидатите.

Това обявиха от ООН след закрито заседание на Съвета за сигурност късно снощи.

По време на срещата част от посланиците на страните-членки са поставили на обсъждане въпроса с двете български кандидатури. Такъв въпрос поставен най-напред от руската страна.

"Хората искаха да разберат дали България има двама кандидати или само един. Получава се, че имаме един кандидат, официално подкрепян от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", каза Джерард ван Бохемен, ротационен председател в Съвета за сигурност.

Той посочва, че нито един от членовете на Съвета не е изразил възражения срещу двете български кандидатури, след като са получени необходимите разяснения и е установено, че "ситуацията е допустима".

Това означава, че Русия няма да блокира изслушването на Кристалина Георгиева. Ирина Бокова също ще бъде включена в списъка на 10-те кандидати за поста на генерален секретар на ООН.


Носенето на бурки вече е забранено, глобата е 200 лева

Законопроектът, който въвежда забрана за носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето, по-известен като Закон за бурките, беше приет от парламента на второ четене. Така носенето на бурки на публични места у нас вече е забранено и се наказва с глоба 200 лева.

ДПС не приемат категорично закона и смятат, че той „отваря пропаст в обществото”, че е „антидемократичен” и „антирелигиозен”. Поради това, че по-голямата част от депутатите подкрепят закона, ДПС решиха да напуснат залата, след като направиха три опита да спрат гледането на законопроекта. В залата остана само лидерът на ДОСТ Лютви Местан, за да се бори срещу закона, забраняващ прикриване на лицето.

След като ДПС напусна залата много бързо и без дебат, всички членове и промени в закона бяха приети почти единодушно от всички присъстващи депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, БСП и Реформаторския блок.

Законът беше приет на първо четене в средата на юни и тогава срещу текстовете, бяха народните представители от ДОСТ и ДПС.
Законът за бурките забранява на гражданите на България и на чужденците, пребиваващи на у нас, да носят облекла, които скриват частично или напълно лицата си. Забраната важи на територията на официални институции, местата за обществен отдих, култура, спорт и комуникации. Основните мотиви за закона, внесен от Патриотичния фронт, са че той цели да се избегне прикриване на самоличността по време на обществени прояви. Забраната не се отнася за молитвените домове и домовете на хората, които носят покривала, както и по здравословни, спортни прояви или при актьори.

В Закона за бурките изрично е посочено, че за бурка се смята всеки плат – мрежа, прозрачен, непрозрачен, частичен или цялостен, който скрива лицето, очите, носа, ушите.

За носене на бурка глобата ще е 200 лева при първо нарушение, а при всяко следващо санкцията ще е 1500 лева.

Глобата за длъжностни лица ще е 500 лева и 2000 лв. за всяко следващо. Контролът се прилага от МВР и кметове.
По време на гласуванията имаше само едно прекъсване от страна на депутата Лютви Местан, който взе думата, за да каже за последно, че Законът за бурките е дискриминация.

„Приемането му е подарък от ГЕРБ и всички десни партии за Патриотичния фронт, за да развява този мракобесен закон като аргумент в предизборната си кампания”, каза възмутен Местан.

След като забраната за носене на бурки беше приета от парламента, депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев благодари на всички в залата и се обоснова: "Направихме хубав закон, който касае сигурността на нашите деца”.


На тази дата: 30 септември 2010 г. Скандалните карикатури на Мохамед излизат в книга

На 30 септември 2010г. в Дания официално бе премиерата на биографичната книга на
Флеминг Розе „Тиранията на мълчанието”. Този журналист е редакторът, който бе одобрил публикацията на знаменитите карикатури на Мохамед в датския вестник Jyllands-Posten през 2005 г., с което предизвика вълна от недоволство и актове на агресия и насилие в ислямския свят.

Навремето имаше случаи на бурни протестни демонстрации в Близкия изток, призиви за търговско ембарго на Дания и бойкот на датския бизнес и стоки, масово явление бе горенето на флага на тази страна, бяха нападани посолства и т.н.
Нито един датски вестник не се осмели да препечата карикатурите до февруари 2008 г., когато се появиха в изданието Politiken.

През същата година бе предотвратен заговор за убийството на журналисти, свързани с тази публикация, както и бяха разкрити планове за бомбардиране на редакцията на Jyllands-Posten от страна на ислямски терористи.

От 2008 г. насам, обаче така или иначе карикатурите на Мохамед бяха публикувани вече, къде ли не в интернет и западните печатни медии.
Оле Волерс Олсен, датски посланик в Алжир, публично заяви, че макар да разбира нуждата от свобода на словото в родината му и дебатите относно същата, то журналистите трябва да си дават сметка, че всяко продължаване на тази история води до демонстрации, бунтове и понякога кървави събития и подхранва най-вече радикалната ислямска пропаганда.

Авторът на книгата Флеминг Розе заяви, че не е искал самоцелно произведението му да бъде обидно предизвикателство за мюсюлманите по света. „Аз само разказвам историята на карикатурите и ги публикувам в контекста на биографичния си разказ, което не бива да се оценява като предизвикателно”, добави още журналистът.

Датската публика междувременно видя още по-провокативна книга – мемоарите на художника, направил скандалните рисунки – Курт Вестергаард, който за малко не беше убит от атентатор-ислямист през януари тази година (сомалийски мюсюлманин нахлу тогава в дома му с брадва). Автобиографията  се нарича „Мъжът зад рисунките”.


Вицове, септември 2016 г.

Манекен...

СмЕх/Таралеж/


Резултати от проведената акция "Ден без псувни"
- пълна парализа в работата на всички автосервизи.
- спрени всички товаро-разтоварни и хамалски операции.
- футболистите въобще не разбраха указанията на треньора преди мача.
- местните жители не можаха да дадат смислен отговор на въпроса " Къде?"
- учителките в детската градина въобще не успяха да сложат децата да спят.

***

Малко еврейче влиза в магазин и подава буркан:
- Два килограма мед може ли?
- Може. Дай буркана да ти сипя от наливния – казала продавачката.
Продавачката му сипала 2 килограма мед. Еврейчето взело буркана и тръгнало да излиза от магазина.
- Тате каза, че ще плати утре.
- А-а-а, не може - развикала се продавачката!
Взела буркана и изсипала меда обратно. Еврейчето излязло на улицата, погледнало в буркана как се стичат остатъците от меда и си казало:
- Прав беше тате, за два сандвича ще стигне!

***

След корабокрушение единственият спасил се пътник попаднал на необитаем остров, на който имало само кози. След няколко години случайно го откриват и го спасяват. Моряците обаче с изненада виждат и малко момченце на плажа.
- Ти пък какъв си? - питат го.
- Аз съм от ме-е-е-стните жители.

***
В атмосфера на бурен смях, опияняваща любов, фантастични сънища и всеобщо щастие премина ежегодният Празник на Реколтата в Колумбия.

***

Стачка.
5000 роми стачкуват заради безработица.Случайно минава солиден господин с черен мерцедес,спира и пита един ром:
- Защо стачкувате?
- Нямаме работа .
-Ок. Ето ти визитката ми и от утре можеш да започнеш при мен.
- Е м@мка му,как можа от 5000 човека точно мен да избереш?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 29 септември 2016 г.

"Ловецът на бежанци" не бе допуснат в Македония с нов паметник за Каймакчалан

Динко от Ямбол се е опитал тази вечер да влезе в Македония, през ГКПП- Гюешево. Той обаче не е допуснат в страната от македонските власти.

Станалият известен като "ловецът на бежанци", Динко Вълев е имал за цел да постави нова паметна плоча на Каймакчалан или да потърси разправа с македонския журналист Миленко Неделковски, който унищожи българския паметник.








Парламентът днес няма да работи

Народното събрание преустанови работа за днес.

Това стана, след като се проведоха три неуспешни опита да се съберат депутатите в пленарната зала. Така поради липса на кворум народните представители днес няма да работят.

Даже се чуха подвиквания от залата - „нека дойде Кристалина Георгиева да осигури кворум”. Дали си заслужава заради една кандидатура, било то и достойна, да се спира работата на останалите институции, тъй като не се регистрираха народни представители от БСП и ДПС, които бяха в залата.

Това заяви пред медиите в парламента неговият зам.-председател, депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Според Главчев поведението на депутатите не е държавническо. Не ме притеснява вотът на недоверие, за който се заговори, тъй като първо трябва да съберат 48 подписа, за да инициират такава процедура, отговори той на въпрос. Очевидно е, че е проблематично това. Те, инициаторите на вота, казват, че е за политика, само че политиката в областта на външните работи трябва да се разграничава от лични кандидатури, каквито са нашите за генерален секретар на ООН, коментира той. И двете ни кандидатури са добри, какво да говорим оттук нататък, допълни Главчев. Може би, и утре ще има повод за бойкотиране на заседанието, посочи той.


Кристалина Георгиева: За седмица трябва да свърша работата за година

"За седмица ще трябва да свърша работата, която другите кандидати свършиха за една година." Това заяви пред "Файненшъл таймс" Кристалина Георгиева, номинирана в сряда от българското правитерство за нов претендент за генерален секретар на ООН.

В статията под заглавие "Побутвана от Берлин, Георгиева скочи в състезанието за лидер на ООН" се казва, че на нея ѝ предстои трудна задача да събере подкрепа преди гласуването в Съвета за сигурност на 5 октомври, когато за пръв път страните с право на вот ще могат да покажат предпочитанията си.

Тя категорично отхвърля твърденията, че е можело да приеме номинация от друга страна: "Никога нито за секунда не бих си помислила за друг вариант, освен да бъда предложена от собствената ми държава."

Запитана кой от досегашните генерални секретари на световната организация ѝ допада, тя посочва Кофи Анан, "който също се включи в състезанието в последния момент". В неговия мандат бяха и Целите на хилядолетието за развитие, с които да се опита намаляване на бедността и предоставяне на основно образование за всички по света.

Георгиева се представя още като добър мениджър и способна да решава проблеми. Тя посочва, че с по-добро управление на ресурсите на ООН биха могли да се освободят до 1 млрд. долара за помощни програми.

След настойчиво питане какви са вижданията ѝ за Сирия, тя отвръща, че тази война показва колко е важно навреме да се обръща внимание на групировки като "Ислямска държава" и "Боко Харам". "Имало е случаи в миналото, когато въоръжени групировки са се сражавали докато свлатя правителството, стават легитимни преставители на страните си и идват да говорят пред ООН в Ню Йорк. Това е като шофирането – понякога трябва да хвърляш по едно око в огледалото за задно виждане, но преди всичко трябва да следиш пътя пред себе си."

"Файненшъл таймс" твърди, че преди номинацията на Георгиева е имало месеци на политически маневри от Берлин през София до Москва и че премиерът Бойко Борисов е взел решението отчасти по настояване на Берлин.

Тя има опит от Световната банка и в Европейската комисия и се вписва в профила на жена-кандидат от Източна Европа, но няма дипломатически опит и особено участие в уреждането на конфликти, казват дипломати пред изданието. Освен това в Европа някои правителствени представители не харесват спускането ѝ в последния момент с вероятна мисия да противостои на кандидати социалисти, какъвто е Антонио Гутериш, лидерът досега в гласуванията. В ООН по-малки държави не били доволни, че с късното включване тя си спестява продължителна и трудна кампания и това не помага на усилията изборът на генерален секретар да е по-прозрачен.


На тази дата: 29 септември 1960 г. Никита Хрушчов прекъсва заседание на ООН, като удря с обувката си по банката

През есента на 1960 г. Хрушчов е за един месец в Ню Йорк и редовно посещава пленарните заседания на ООН. Появите и речите му са причудливи.
Украинецът, който през 1955 г. печели борбата за наследника на Сталин и от тогава е начело на Съветския съюз, се държи като някой побеснял. Той буйства, крещи, псува и пустосва по най-вулгарен начин. При всяка от речите си заплашително показва юмруци.

С чехла срещу „лакеите на империализма”

Хрушчов демонстрира, че смята ООН за безполезна, доминирана от капиталистическите страни говорилня. Върхов момент на спектаклите му е 12 октомври 1960 г., денят преди отпътуването му. Филипинският делегат Лоренцо Сумолонг обвинява Съветския съюз, че потиска народите от Източна Европа, в същия момент Хрушчов скача като ужилен. Размахва юмруци, втурва се към ораторския пулт, жестикулира войнствено и обругава дипломатите, тези "лакеи на империализма".
Точно в онзи момент ще да се е случило. Нещо трябва да е станало с обувката му. С дясната, за да бъдем по-точни. Ден по-късно репортерите на "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" в един глас оповестяват, че Хрушчов я използва като ударен инструмент. Само че къде и по какъв начин? В протокола не пише нищо за това.
Американският историк Уилям Таубман, който 40 години по-късно разследва драматичната проява във връзка с голямата си биография на Хрушчов, е принуден да установи, че информациите странно си противоречат. Веднъж става дума за чехли, друг път за сандали, що се отнася до последните - светлокафяви. Но преди всичко, ударът се стоварил не върху ораторския пулт, а бил изпълнен от мястото на Хрушчов в пленарната зала.
Служителка в залата уверява, че журналист неволно настъпил Хрушчов по петата, обувката се изсулила от нея, а самата служителка прибрала ценната реликва и я върнала на генералния секретар, грижливо увита в салфетка. "И тогава, информира дамата, той удари с нея." Само дето и тя не посочва по какво точно е ударил.
Има снимки. Една от тях показва шефа на Кремъл на мястото му в пленарната зала, пред него - прословутата обувка. На друга снимка го виждаме да се пени на ораторския пулт, в едната му ръка - какво точно? Някакъв мистериозен предмет. Трета снимка показва същата сцена, само че без обувка.
Едно е сигурно, Хрушчов е бил самоосъзнат по отношение на обувките си, имал е, сиреч, ясно чувство за тях. Иначе едва ли е щял да оцелее. Когато Сталин привиквал сътрудниците си в своята дача край Москва, всички знаели, че шега няма. Ядяло се и се пиело на провала, ала шегите се въртели все около една тема: Сталин. Разбира се, за сметка на другите.

Винаги готов за буйство

Генералисимусът обичал да се погаври с другите и понякога карал своя украински подчинен да танцува пред всички. Хрушчов мразел тези подкани, но нямал избор. Налагало се да се прави на селския шут и да друса хоро. С натежал от водката корем и на пияна глава, това ще да е било постижимо само за някого, който до съвършенство е владеел техниката на краката.
Хрушчов разказвал на събрание на партийни елит, че Сталин искал да изсели украинците, но нямало къде да ги тури. В стенограмата е записана реакцията на залата - "смях".
Да си представим сега сцената с обувката. Готов за буйство, Хрушчов за всеки случай сваля обувката и я поставя на масата пред себе си, за да я употреби в нужния момент, така да се каже. Значи, на мястото му в пленарната зала. Другата снимка, тази с ораторския пулт и съмнителния обект в ръката на генералния секретар очевидно е фалшификат, в повдигнатата нагоре ръка не е трудно да се монтира чехъл.
Извън противоречивите свидетелства, няма доказателства московският хулиган и клоун да е треснал било по пулта, било по масата. Историкът Таубман също е скептичен: "По всяка вероятност това никога не се е случило", пише той през 2003 г. в "Ню Йорк таймс". Сигурно е вярно. И все пак историята си остава забавна.

Хрушчов принадлежи към второто, следвоенното поколение болшевишки ръководители.

В голяма степен те са полуграмотни хора, преминали през краткосрочни работнически факултети. Хрушчов учи известно време в промишлената академия „Сталин” в Москва. Той не попада сред жертвите на Сталиновите репресии, защото не е заподозрян в недоверие.
Наследникът на Сталин е олицетворение на определен тип ръководител – "селяк", човек много тясно свързан с народните дълбини. Този факт му помага, защото около него винаги цари атмосфера на повишено доверие от страна на обикновените хора. Външното му добродушие, селската простота, откритото му чипоносо лице, щръкналите уши, искрената му веселост и енергия въобще не се връзват с облика на възможния пореден диктатор.


Вицове, септември 2016 г.

Магазин NYX и неговата реклама.

СмЕх/Таралеж/


Срещнали се мишката и крокодила. Мишката за първи път виждала крокодил, а крокодилът за пръв път се сблъсквал с мишка.
Вторачили се един в друг.
Крокодилът казал:
- Абе ти си мъничка, космата, с изцъклени очи... Ти си МИШКА!
- Позна! - рекла мишката. - А ти си с голяма уста, къси крака, скъп костюм... Ти си ИТАЛИАНЕЦ!

***

– Как е открита медната жица?
– Двама евреи хванали една монета едновременно.

***

Арабин се качва в такси и отсечено нарежда на водача да спре музиката в колата, защото му е забранено да слуша музиката на "неверниците" и, че такава музика не е имало по времето на пророка. Шофьорът му отвърнал:
- Нали знаеш, че по времето на пророка ви не е имало и таксита? Слизай и чакай камила!

***

Български абсурд: Месечният доход на един катаджия е по-малък от дневния му!

***

Да спориш с жена това е като четене на лицензионните споразумения.
Накрая игнорираш всичко и избираш „Съгласен съм“.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 28 септември 2016 г.

Цецка Цачева е кандидат-президента на ГЕРБ

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще е кандидат-президент на ГЕРБ. Решението е взето окончателно на среща при премиера Бойко Борисов в понеделник вечер.

Най-вероятният номинат за вицепрезидент е адмирал Пламен Манушев – бивш командващ на Военноморските сили, настоящ депутат от ГЕРБ, заместник-председател на комисията по външни работи и член на комисията по отбрана в парламента.

За момента от ГЕРБ твърдят упорито, че крайното решение за президентските избори ще бъде обявено в неделя.


Заради смяната на кандидатурата ни за ООН пуснаха първия компромат срещу Борисов

Компроматната война срещу премиера Бойко Борисов започна. Часове след като правителството обяви, че оттегля подкрепата си за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, руските медии започнаха атака срещу министър-председателя.

Стартът и бе даден от онлайн изданието „Московский монитор“, което публикува обширна статия, в която се твърди, че руската ВТБ е подкупила Бойко Борисов с 50 милиона долара. В замяна на това това, той „обещал да си затвори очите пред нередностите около сделката за придобиване на БТК от Спас Русев“.

Авторът Константин Седелников не цитира нито един официален източник за твърденията си. Публикацията е препечатана в над 30 руски издания.

Източници от Министерски съвет твърдят, че премиерът Бойко Борисов е знаел за подготовката на медийната атака срещу него. По повод решението от сутринта за оттегляне на Ирина Бокова и издигане на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН в началото на правителственото заседание премиерът заяви: Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас, но това решение е правилно.

„Московски монитор“ твърди, че според запис в търговския регистър на Люксембург на 30 август 2016 г. е регистрирано предаването на контрола на БТК АД, притежаваща марката Vivacom, на нови собственици начело със Спас Русев. „Последният е само параван за прикриване на имената на истинските собственици“, твърди изданието.


Другарката Бокова продължава надпреварата за ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че ще продължи участието си в избора за нов генерален секретар на ООН. Това стана ясно от нейно съобщение в страницата й в Туитър. "Благодаря на всички, които ме подкрепят, напълно съм ангажирана да продължа участието си в надпреварата за следващ генерален секретар", изтъкна тя.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че страната снема доверието си от Ирина Бокова заради незадоволителното й представяне до момента и предлага кандидатурата на еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.


Цитат на деня! Даниел Митов: И Далай лама да бяхме номинирали, БСП щяха да кажат, че Бокова е по-добре

И Далай лама да бяхме номинирали, БСП щяха да кажат, че Бокова е по-добре. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов след като от БСП и АБВ поискаха оставката му заради смяната на българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

"Съвсем нормално е в предизборната кампания да се искат оставки за щяло и нещяло. Ясно е, че преди избори опозиционното им говорене ще става все по-остро, но ние имаме много рационални аргументи без никаква емоция", заяви още Даниел Митов.


Правителството отттегля подкрепата си за Ирина Бокова! Кандидатът на България за ООН е Кристалина Георгиева

Правителството отттегля подкрепата си за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Кабинетът предлага на нейно място Кристалина Георгиева. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерския съвет.

"Положихме огромни усилия, това е сложна процедура, Бокова положи усилия, дадохме последен шанс -  резултатът е с едно място надолу. Считаме, че Георгиева ще е по-успешна кандидатура. Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас, но това решение е правилно", каза премиерът Бойко Борисов.

Това провокира светкавична реакция от БСП и АБВ. Корнелия Нинова извика Борисов в парламента, а АБВ ще дадат изявление по темата след малко.

Преди два дни Ирина Бокова завърши на шесто място в петото поред, тайно гласуване за генерален секретар на ООН. Това бе най-слабото й класиране досега. В предишните четири вота тя бе два пъти трета и два пъти пета. Освен че регистрира най-слабото си представяне, този път Ирина Бокова не бе първа и сред жените. Тя бе изпреварена от аржентинската външна министърка Сусана Малкора.


Ирина Бокова: Не виждам сериозна причина да се оттегля от битката за ООН

"Не виждам сериозна причина да се оттегля. Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои", казва в интервю за 24 часа българският кандидат за лидер на ООН Ирина Бокова.

Според нея призивите за излизане от надпреварата за недостойни. Тя коментира още, че *с втори кандидат за ООН България ще стане за посмешище".

"Състезанието не е приключило, тепърва предстои сериозната битка. Петте кръга вотове бяха предварителен етап на отсяване и позициониране на кандидатите", посчва Бокова. Тя допълва, че има сериозни позиции, а успешният й старт не се е харесал на кръгове в България и извън нея, които са започнали негативна кампания.

Очаква се в сряда правителството да разгледа възможността за смяна на българската кандидатура. При гласуването в понеделник Бокова бе подкрепена от шест страни, седем са против, а две гласуваха "без мнение", докато в предишния вот преди около две седмици Бокова бе пета с резултат 7/5/3 гласа. Вотът бе решаващ за Бокова, след като премиерът Бойко Борисов съобщи в аванс, че ако не се класира сред първите двама, правителството може да оттегли подкрепата си за нея. На 13 септември Борисов дори призна, че ако Бокова била кандидат на партията му, отдавна е щяла да бъде "отзована", тъй като не се представя задоволително.

"Смятам, че позицията ми във всички кръгове е много сериозна, в началото бях на трето място, до този момент бях най-високопоставената жена в тази класация и мисля, че оставам като много сериозен кандидат. Но изглежда, че успешният ми старт не се хареса на някои кръгове в България и извън България, които видяха, че имам шанс да спечеля и затова срещу мен се разгърна негативна кампания. Аз, за съжаление, съм единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети. През цялото време, разбира се, я имаше и сянката на втори български кандидат, също нещо непознато и невиждано в историята на подобни избори", заявява Бокова.

Тя посочва, че сега очаква "една трезва политическа оценка и една искрена и сериозна политическа подкрепа от страна на правителството и на българските институции".

"Много неудачно бяха подвели министър-председателя, заблудиха го, вътрешен- и външнополитически натиск беше оказан. Кампанията срещу мен бе засилена отвътре, включително и в някои кръгове на правителството, което, естествено, отслаби позицията ми, и събуди огромно недоумение не само в Ню Йорк, в Съвета за сигурност, но и в цял свят, защото това е едно световно състезание и всяка дума тежи, всяка казана реплика има огромно значение и това постави България в изключително неудобно положение", добавя Бокова.



Динко тръгва на лов за Миленко

„Тръгвам за Миленко! Смятам да намеря дома му и да му потроша с чук колата. Ще снимам цялото изпълнение с телефон и ще го кача в интернет. И след това ще го питам приятно ли му е на него!”.

Така избухна Динко Вълев – прочулият се и в чужбина ловец на мигранти от Ямбол. Поводът е разтърсилият Македония и България инцидент с Миленко Неделковски.

„Същото го чака – това, което той ни причини, го чака и него. Срещна ли го, прошка няма да има. Той първи проля кръв, посегна на историята ни!”, заканва се Динко и планира пътуването си сам, с личния си автомобил. „Няма да има сблъсък, защото този човек за мен физическо не е играл. Ктао го емна, ще го подхвърлям във въздуха с юмруци и няма да му дам да стъпи. Дори за сблъсък не говорим, защото влизам в сблъсъци само с достойни хора. А този е мишка страхлива!”, казва ямболията.
Решението на Динко е мотивирано от „бездействието на македонските власти”, твърди той. Управляващите в югозападната ни съседка са категорични, че санкции няма да има, тъй като паметникът бил незаконен. Затова Динко решил да вземе нещата в свои ръце – по законите на балканското право, както той се изразява.

Снимките с трошенето на паметника предизвикаха остри реакции. Профилът на Миленко Неделковски бе залят от коментари на българи, обвиняващи го, че преиначава историята и е сърбоман. „Боклук мръсен”, „изрод” и „свиня” са най-леките обръщения към македонеца, а някои наши сънародници отправят и сериозни заплахи за саморазправа. Писанията на разгневените български патриоти съпровождат всички съобщения, които Миленко е качил на стената си.

Заканите на Динко са намерили място и в македонската преса. Там се отбелязва още, че действията на Неделковски вероятно ще струват скъпо на Македония.тъй като българската поддръжка за влизането на Македония в ЕС виси на косъм.


На тази дата: 28 септември 1987 г. в Русе над 300 души протестират срещу обгазявания с хлор от румънския химически комбинат в Гюргево

1987 г. на площад „Свобода” в Русе над 300 души протестират срещу безразличието на управниците за хлорните румънски отрови над града. Протестът е считан за първата улична демонстрация по време на комунистическата диктатура в Народна република България.

Гражданите протестират срещу продължаващите седма година тежки обгазявания с хлор от румънския химически комбинат в Гюргево. Но тъй като този румънски завод е военен и е включен във военнопромишления комплекс на Варшавския договор, работата му не може да бъде спряна. Същевременно не се прави необходимото да бъдат спрени емисиите от отровни газове, а българското правителство не поставя пред румънците достатъчно остро проблема и той не се решава.

В ден с особено интензивно обгазяване, на централния площад в града са изкарани 10-годишни ученици за тържеството им приемане в пионерската организация. Веднага след церемонията децата махат вратовръзките и ги слагат пред устата и носа в напразен опит да се предпазят от хлора.

Първият протест е плах и е забелязан само от партийните органи и Държавна сигурност. На втория митинг обаче се събират няколко хиляди души и той остава в историята като „Протеста на майките с количките”. Точно по това време в града е членът на Държавния съвет и бивш министър-председател Гриша Филипов. Той остава изненадан, впечатлен и разтревожен от нерегламентираното внушително събиране на хората.

Нито радиото, нито телевизията, нито печатът съобщават за тези протести. Режисьорът документалист Юри Жиров обаче снима за студия "Екран" филма "Дишай", който изиграва ролята на катализатор в последвалите събития.

Няколко месеца след протестите режисьорката Малина Петрова решава да организира на 8 март 1988 г. прожекция на "Дишай" в Дома на киното. Поканени са над 400 интелектуалци, журналисти и хора с антитоталитарни нагласи, сред които има и много агенти на Държавна сигурност. Филмът обаче оказва такова силно въздействие на зрителите, че след прожекцията започва масово записване в спонтанно възникналия „Комитет за Русе”.

„Обществен комитет за екологична защита на Русе” е учреден на 8 март, като за председател е избран писателят Георги Мишев. Комитетът обаче не успява да осъществи никаква дейност, тъй като ЦК на БКП и Държавна сигурност принуждават учредителите му да се откажат от действия. Държавна сигурност веднага привиква на разпити много участници в протестите.


Вицове, септември 2016 г.

Обществени тоалетни в Индия - уютно и удобно.

СмЕх/Таралеж/


На Доналд Тръмп му е много по-трудно по време на дебатите, защото през цялото време си мисли за това, че жена му е зад кулисите заедно с Бил Клинтън...

***

Млада жена се съблича и влиза в реката да се къпе. Изведнъж от храстите изскача горският:
- Къпането тук е забранено!
- А защо не ми казахте, преди да се съблека?
- Събличането не е забранено.

***

–Моше, вярно ли си дал на бандитите всичкото злато и пари?
–Ами, да... завряха ми поялник отзад и ми сложиха ютия на топките и ги включиха в контакта.
–И ти? Веднага ли ги даде?
–Е,не, бe... да чакам да се навърти и сметка на електромера ли?

***

Продавам Москвич Алеко, много върви , но пак зависи колко човека го бутат...

***

На Доналд Тръмп му е много по-трудно по време на дебатите, защото през цялото време си мисли за това, че жена му е зад кулисите заедно с Бил Клинтън...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 27 септември 2016 г.

Борисов и Путин са обсъдили енергийните въпроси по телефона

Бойко Борисов е обсъдил енергийното сътрудничество с руския президент Владимир Путин в телефонен разговор, иницииран от наша страна.

Според агенция Тасс, двамата са говорили за проблеми на на двустранното сътрудничество в търговско-икономическата и енергийната сфера. Засегнати са и някои въпроси от международния дневен ред.

Разговорът между двамата се провежда ден след гласуването в Съвета за сигурност на ООН, където българският кандидат Ирина Бокова остана шеста. Тя негласно се счита за руски фаворит.

Очаква се в сряда парламентът да вземе решение за първото плащане от 800 милиона лева на руската страна за поръчаните ядрени реактори, според решението на арбитражния съд.

Предишният телефонен разговор между Борисов и Путин, който също беше по инициатива на българската страна, се проведе на 5 август т.г. Тогава беше съобщено, че двамата са обсъдили актуални въпроси от двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместните проекти в сферата на енергетиката.

Двамата ръководители са договорили да се активизира сътрудничеството между двете страни в рамките на руско-българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Срещата на съпредседателите на тази комисия се състоя във Варна на 16 септември.


Таксиметрови автомобили на протест в Добрич

Снимка: "Таралеж"
Таксита излязоха на протест по улиците на Добрич днес, предава репортер на „Таралеж“.

Превозвачите негодуват срещу наложения им данък за таксиметрова дейност от 590 лева, който е максималният, определен по закон.

Според таксиметровите шофьори, високият данък е непосилен за тях в град с все по-малко население и неработеща икономика.

Клинтън е победител в първия сблъсък с Доналд Тръмп

Очакваният първи пряк сблъсък между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп не донесе никакви изненади. Той премина под знака на старите обвинения един срещу друг. В същото време в дебата липсваха нови идеи, които да убедят американците за кого да глусават.

Дебатът бе наблюдаван от около 100 милиона зрители, което е рекорд в президентските кампании в САЩ. Любопитството основно се изразяваше в очакването кандидатът на републиканците да изпусне нервите си, но това така и не стана. Хилъри спокойно очакваше опонента си да направи груба грушка, за да го захапе, но и това не се случи.

Двамата си разменяха остри реплики от стария арсенал в продължение на 90 минути в залата на университета Хофстра, щата Ню Йорк.

Тръмп повтори тезата си, че Хилъри няма да издържи на темпото, ако стане президент. Освен това според него тя не можела да сключва сделки, изгодни за страната. Бившата дипломатка номер 1 на САЩ веднага отговори, че когато предприемачът обиколи 112 страни по света и води преговори, тогава да говори.

Мадам Клинтън открито заяви, че цялата кампания на Тръмп е била основана на "голяма расистка лъжа", а именно, че президентът Барак Обама не бил роден в САЩ. Тръмп пък и отговори, че е поставила сигурността на страната в огромен риск като е използвала частната си електронна поща за държавни дела.

Двамата се захапаха и на тема беработица, икономика и международна политика. Той обеща да разкрие нови 10 милиона работни места, а тя - 3,5 милиона. Тръмп обвини Хилъри, че е създала хаос в Близкия изток и заяви, че САЩ не могат да помагат на всички по света без да получават за това отплата. "Не сме световен полицай", каза републиканецът.

Русия и Путин напълно отсъстваха от дебата, независимо, че през цялата кампания на двамата претенденти те бяха в центъра на вниманието.

Накрая опонентите бяха попитани дали ще признаят вота на американските граждани. Хилъри отговори, че вярва в демокрацията и призова всики да гласуват за бъдещето, а Тръмп леко се усъмни дали няма да има машинации и манипулации, но подчерта, че ако Клинтън спечели, той ще я подкрепя като президент на САЩ.

Спешно допитване, направено по поръчка на Си Ен Ен показа, че победител от пълвия дебат е Хилъри Клинтън.

Следващият дебат е на 9 октомври.


Архивите говорят: Сър Артър Евънс: „Кои са македонците? Не македонци, а българи!"

Като член на Британската мисия за подпомагане на пострадалото население в Македония след Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., именитият учен сам е участвал на място в разпределението на помощите.

В края на XIX Балканите са популярна дестинация за пътешественици от цяла Западна Европа. Независимо дали са учени, филантропи или пък просто авантюристи, всички те прекарват голяма част от личния си и професионален живот в служба на държавите от полуострова.

Сър Артър Джон Евънс е един от тези хора. Той е бележит английски археолог и етнограф, добър познавач на Балканите. Продължител е на делото на известния със своите находки в Мала Азия и територията на древна Елада, по-точно – античната Троя и Микена – Хайнрих Шлиман. Той се смята за пионер в изучаването на Егейската цивилизация през бронзовата епоха. Известен е с откриването на двореца на легендарния цар Минос в Кносос на остров Крит.

Сър Артър Евънс доразвива концепцията на Шлиман за Микенската цивилизация, като доказва наличието на друга, по-ранна - Минойската. Той е и първият учен, който определя критските писмена Линеар А и Линеар Б, както и още по-ранна пикстографска писменост.

Като член на Британската мисия за подпомагане на пострадалото население в Македония след Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., сър Артър сам е участвал на място в разпределението на помощите.

Писмото, което ще прочетете в следващите редове, е дело на английския археолог и е адресирано до в. „Таймс“. Датата на неговото изпращане е 30 септември 1903 година, а заглавието му е многозначително – „Кои са македонците?“. В него авторът далеч по-еднозначно излага своето становище за областта Македония (бел. ред. – намираща се по това време в Османската империя) и нейното население – тема, която и до днес предизвиква остри противоречия в междудържавните отношения на Балканите.

Ето какво пише сър Артър Евънс:

„Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там няма „македонци“. Там са българи. Там има румънци – останки от латиноговорещите жители на римско-илирийските провинции, които още се намират в планинската верига на Пинд и в съседните градове. Там има гърци, включително повече или по-малко изкуствено елинизирани румънци. Там има „турци“, включително мохамедани-българи, и някои истински турски села по Вардардаската долина, представляващи население, по-ранно от отоманското завоевание. Там има една примес от шиптари или албанци към западните и северните краища. Накрая, там има едно голямо испански говорещо еврейско население в Солун. Но там няма „македонци“.

Фактът е, че дори в тази страна, и то при зинтерсованите усилия да се скрие истинското положение, голямото надмощие на българския елемент е само непълно признавано. Аз мога само да кажа, и то от мое лично наблюдение след проучване почти на цялата вътрешност на областта, че вън от тесния пояс, вече споменат, и някои малки градски центрове, практически цялата маса от население е славянска, говореща характерно български диалекти.

Българските говори, като например поставянето на члена след думата, се простират дори до Скопския район, понякога претендиран от сърбите, на които истинската реч започва само че северно от Шар планина. Където пък гръцкият елемент при някои малки градове, като Костур например, е в мнозинство, той пък е превишен от многобройните български села наоколо.

Това голямо надмощие на български елемент е един основен фактор в днешното положение, който е бил много скриван от статистики, съставени от гръцки източници. Обикновено много несъвършена представа се създава от чужденци и дори от консули, чието запознаване с Македония се ограничава главно до градове като Солун или Битоля.“


На тази дата: 27 септември 1822 г. Жан-Франсоа Шамполион обявява, че е разшифровал Розетския камък

1822 г. Жан-Франсоа Шамполион обявява, че е разшифровал Розетския камък. Той съобщава, че е разшифровал системата на египетските йероглифи.

Шамполион е френски историк-ориенталист и лингвист, професор по египтология от Парижкия университет, признат основател на египтологията. Роден е на 23 декември 1790 г. в южното френско градче Фижак в провинцията Дофине. Смятан е за дете-чудо. Едва петгодишен, без помощта на възрастните, се научава да чете и пише, като сравнява научените наизуст молитви с текстовете в молитвеника на майка си. На 6 години знае няколко езика.

На 11 години чете от Библията в староеврейския й оригинал, на тринадесет започва да се занимава с арабски език. 15-годишен той изучава гръцки, латински, арабски, сирийски, арамейски и коптски език. 17-годишен Жан-Франсоа става член на Академията на науките в Гренобъл. Вместо встъпителен реферат прочита започнатия от него труд „Египет през царуването на фараоните”. През 1809 г., едва 18-годишен, той се завръща в Гренобъл като професор по история.

През 1822 г., след 15-годишна работа върху триезичния надпис на Розетския камък, Шамполион предлага принципите за дешифриране на йероглифното писмо на древните египтяни и определя последователността в развитието на египетската писменост - йероглифна, йератична, демотична.

Розетският камък е открит от френския капитан Пиер Бушар при разкопки на древната крепост Ар-Рашид, близо до малкото градче Розета, разположено на река Нил. Представлява плосък черен къс базалт и тежи 750 кг. На камъка са издялани три еднакви по смисъл текста: два на древноегипетски - и един на старогръцки. Старогръцкият език е бил добре изучен от лингвистите и съпоставянето на текстовете довежда до разшифроване на египетските йероглифи.

Посланието върху камъка представлява благодарствен надпис, отправен през 196 г. пр.н.е. от египетски жреци към Птолемей V Епифан - монарх от династията на Птолемеите. В този период много подобни документи се разпространявали на два или на три езика, което се оказва по-късно твърде полезно за учените. Днес Розетският камък се съхранява в Британския музей.

Любопитен факт е, че Шамполион съставя първата граматика и речник на египетския език.