събота, 10 септември 2016 г.

Правителството издига официално Кристалина Георгиева за ООН

Българското правителство официално ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Това ще стане на извънредно заседание на Министерския съвет във вторник сутринта.
Случвало се е и друг път държави да подменят номинацията си, когато се вижда, че първият им избор не получава достатъчна подкрепа в ООН.

Информацията за официалната номинация на Георгиева идва часове, след като вчера Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации съобщи в туитър, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация.

Новото развитие на ситуацита се случва на фона на постепенното отпадане на досегашната номинация на България за генерален секретар от надпреварата за ООН. Вчера Ирина Бокова падна в класацията след четвъртото предварително гласуване сред кандидатите за поста на Бан Ки Мун.


Нови санкции за Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН осъди петия ядрен опит, извършен от Северна Корея и реши да наложи нови санкции на Пхенян, съобщават световните агенции.

15-те страни членки на Съвета за сигурност, включително Китай, който е единственият съюзник на изолираната комунистическа държава, подкрепиха единодушно декларация, в която се заявява, че те ще "започнат незабавно работа по подходящите мерки според чл. 41 от Устава на ООН, както и по резолюция на Съвета за сигурност".

В Чл. 41 става въпрос за "мерки, невключващи използване на въоръжена сила".

САЩ, Франция и Япония поискаха налагането на нови и тежки санкции срещу Северна Корея. След предишния ядрен опит на страната бяха наложени тежки икономически, финансови и търговски санкции.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза в Женева, че дипломатите трябва да проявят повече креативност в избирането на отговор на ядрените опити на Северна Корея, и да не отвръщат само със санкции.
"Прекалено рано е да погребваме шестстранните преговори. Би трябвало да търсим начини да ги подновим", добави той.


Латвия, Унгария, Хърватия се готвят да номинират Кристалина Георгиева за главсек на ООН

Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират еврокомисарката Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Тази информация съобщи в Туитър Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации. Ал-Хадж е иракски журналист с дългогодишен опит и поредица награди, работил е за СиЕнЕн и "Ал Джазира". След последното гласуване за генерален секретар, в което водещ бе португалецът Антонио Гутереш, а българската кандидатка Ирина Бокова е пета, той пусна следното съобщение в социалната мрежа:

"Източник: Кристалина Георгиева, въпреки че е българка, ще бъде номинирана след няколко дни за главен секретар на ООН от Унгария, Латвия, Хърватия, с германска подкрепа".

В следващ туит той пояснява, че ако бъде номинирана от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. 

И добавя, че планът за нейната номинация е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г20.


На тази дата: 10.9.1944г. Самоубива се шефът на софийската пожарна - руският дворянин Захарчук

Юрий Захарчук е седналият от ляво.
На 10 септември 1944 г. се застрелва началникът на софийската пожарна Юрий Захарчук -
руски дворянин и бивш белогвардейски офицер от армията на Врангел. Страхувал се е от репресии заради миналото си от страна на новата власт и от навлизащата в България Съветска армия.

"Ние сме присъствали и видели многобройни демонстрации на пожарни команди, както в Англия, така и в чужбина, но никога не сме били толкова впечатлени. Софийската пожарна команда под ръководството на г-н Захарчук е с великолепни качества и е може би най-добрата в света". 

Така в писмо от 14 юни 1929 г. група лондонски инженери, посетили България, изразяват възторга си от нашите огнеборци. В София те са видели как при подаване на сигнал за тревога пожарните коли тръгват напълно екипирани само след 7 секунди. "Това е безусловно всемирен рекорд!", възкликват англичаните.

След три години Софийските пожарникари грабват европейския приз за бързина и дееспособност. Пак по това време нашумява визитата на американски сенатор, гостуващ на нашите депутати. На всичко, което му показали в пожарната, той отговарял: "Така е и у нас". Накрая Захарчук вдигнал капака на мотора на една от колите и го избърсал с бялата копринена кърпичка на чужденеца. Тя останала идеално чиста. "Е, това вече наистина не можем ви показа" - признал американецът.

Звездата на Юрий Захарчук изгрява по време на пожара, избухнал в Народния театър на 10.2.1923 г. Той случайно се оказва там и на цветист руско-български език гръмко дава воля на възмущението си от некадърната работа на пожарникарите. Наблизо обаче се оказва столичният кмет. Впечатлен, той вика на разговор 33-годишния бивш белогвардейски офицер и след броени дни капитан Юрий Захарчук е назначен за пожарен командир на столицата. С пожарно дело той започва да се занимава още 16-годишен при имперските доброволци. Възпитаник е на Киевския юридически факултет и има редица военни отличия.

Истинска драма преживява семейство Захарчук по време на болшевишкия преврат в Русия. Той се бие в армията на Врангел и скоро секват всякакви вести от него. Жена му и 5-годишната им дъщеря гладуват, подложени на постоянен терор. Неочаквано непознат евреин им предлага да ги изведе тайно от страната. Младата жена продава всичко и се качва с детето от Крим на платноход, уж прекарващ сол през Черно море. Натъпкани в трюма с други бегълци, те преживяват страшни мигове. Захарчук пък успява да се прехвърли с войските на Врангел в Цариград и продава зарзават на количка, за да се препитава. Накрая семейството се събира в България, където качествата на киевчанина скоро намират признание.

Преди да приеме поста, Захарчук поставя условие - забрана за пожарникарите да членуват в политически организации. За кратко време той превръща мудната и демодирана софийска команда в първокласно професионално звено. Обучава конете при сигнал за тревога веднага да застават между тегличите на каруците, всеки до своето буренце с вода. Организира закупуването на първите пожарни коли от заводите "Рено" - сам работи там цял месец като монтьор, за да опознае новата техника. И винаги лично предвожда хората си, като пръв се хвърля в най-опасните места.

На 29.9.1923 г. пожар поглъща 500 къщи във Враца. Стихията взима 15 жертви и осакатява 86 души. Градът оцелява благодарение на крилатата команда на Захарчук. Спасена е и пламналата заради запалена сяра френска легация - благодарните дипломати подаряват на огнеборците вино "Божоле".

Следващата есен страшен пожар едва не убива сирачетата от дома в кв. "Надежда". Захарчук ги вади с голи ръце от огнения ад - горяща греда го събаря, но той оцелява. В пламналите тютюневи складове в Княжево пожарният командир припада и само блясъкът на каската му през гъстия дим помага да го открият.

По негова инициатива през 1931 г. към Софийската команда е създаден отряд "Бърза помощ" със санитарна линейка, подарена от БЧК. През 1937 г. на Илинден момчетата му спасяват Панчарево от разбеснялата се река Бистрица. Вълните отнасят бетонeния мост по пътя към Самоков.

Огнеборците обичат командира си до смърт - той ги облича в изискани униформи от фино сукно, украсени със сърма и златотъкани ширити. Издейства им и по-ранно пенсиониране с 600 лв. пенсия за редовия състав и до 1500 за началниците. За софиянци дефилиращият на бял кон руснак става приказен герой.

Неслучайно през 1934 г. Захарчук е поканен лично за коронацията на крал Джордж VI в Лондон, крал Леополд III му връчва ордена "Белгийска корона, а етиопският император го кани да организира противопожарна служба в Адис Абеба.

При една от големите бомбардировки на Военна рампа пламва композиция с патрони и снаряди. Всеки миг взрив може да помете целия квартал. В стихията се хвърлят пожарникарите, начело със Захарчук и пристигналият спешно цар Борис III още там на коляно пише указ за награждаването му с орден "Св. Александър". "Дайте ми още двайсетина като Захарчук и аз ще променя България", обичал да казва царят.

Когато Червената армия наближава Дунав, Захарчук бил наясно със съдбата си. Той вече познавал "прелестите" на болшевишкия арест. Не желаел да търпи отново унижения и гаври, затова сам избрал края си.

На 9.9.1944 г. войниче тича да предупреди командира си, че към пожарната бързат комисарите на новата власт. Захарчук го праща да му купи плодове и се заключва. По-късно на следващия ден до простреляното му чело намират бележка: "20 години служих честно на България. В никакви политически работи не съм участвал. Обичам Русия и България. Поздрав на моите другари пожарникарите".

Новата власт разрешила Юрий Захарчук да бъде погребан в униформата си, обсипана с отличия. Най-много обаче той се гордеел с последния си орден "Българска признателност", връчен само на трима души.


Вицове, септември 2016 г.

В Япония в училищните програми има час по
любуване на природата.

СмЕх/Таралеж/


Жена дала обява за запознанство:
"Търся мъж – непиещ, непушач, да не ходи по жени, с цел – брак".
На другия ден се звъни на вратата й. Отваря – някакъв тип, пиян като кирка, с цигара в уста.
– Какво искате?
– Ами дошъл съм за обявата.
– Пиете ли?
– Редовно.
– Пушите ли?
– По две кутии на ден.
– А по жени ходите ли?
– Всяка вечер с различна!
– А защо си дошъл при мене тогава, като бях писала, че търся точно обратното?
– Дойдох да ти кажа да не разчиташ на мен.

***


Върви си един човек през пустинята и гледа - насред нея бункер. Влиза вътре, а там над едни чертежи седят и се взират Хитлер и д-р Менгеле.
- Абе хора, вие не сте ли мъртви? - попитал човекът.
- Както виждаш не сме - отговорили му.
- И какво правите?
- Разработваме оръжие, което ще убие 1 милион цигани и 10 жирафа.
- А защо и 10 жирафа?
Хитлер побутнал Менгеле и му казал:
- Докторе, казах ли ти че никой няма да пита за циганите?

***

"Вече почти не остана българин, живеещ на село, който да не е спечелил поне 50 хиляди лева от националната лотария."

***

Американец и българин умират и попадат в Ада. Дявола им предлага да избират едно от двете: български ад или американски ад. Естественно грешниците се интересуват каква е разликата...
Дявола:
- В българския ад ще ядете по две кофи лайна на ден, а в американския само една кофа.
Съответно българина плюе на всичко и избира българския ад. Американеца иска по-доброто и избира американския ад.
След една година се срещат. Американеца:
- Ти, приятелю направи много лош избор! Аз сутринта изяждам една кофа лайна и цял ден съм свободен.
Българина:
- Нищо подобно. В нашия ад е българска работа - ту лайната не са докарали, ту кофите не стигат за всички...

***

Шофьор на ТИР се пенсионирал. Минало 1 месец от както спрял да пътува..
Жена му споделя на нейната добра приятелка:
- Миме, ще се развеждам с Шишо...
- Как така толкова години заедно и ти точно сега 1 месец след пенсионирането..
А жената казала:
- Всичко преодолях: - Сложихме и гума в тоалетната да пикае на нея, но ми омръзна всяка сутрин като се събуди да ми удря по един цигански шамар и да ми вика:-"СЛИЗАЙ ОТ КАБИНАТА."

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 9 септември 2016 г.

Областният управител на София подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на областния управител на София-град Веселин Пенев, която поиска след среща с него, съобщи правителствената пресслужба. Причината - сделката за т.нар. "царски конюшни" в София, с която държавата се освободи от съсобствеността върху земята в центъра на София (сградите са собственост на различни институции - б.р.). 

Сутринта Борисов поиска проверка от Инспектората на Министерския съвет по казуза, която изннадващо стана готова за няколко часа, а премиерът успя да я предаде и в прокуратата за проверка. Без подробности какво съдържа.


Сигнал за сделката в медиите първо пуснаха от БСП, но след това поискаха и оставката на вицепремиера Румяна Бъчварова, защото била съучастник. Част отсградите на терена са на МВР.

След това зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че партията подкрепя искане на Борисов за оставка на областния управител (въпреки че към онзи момент нямаше индикации за такова в публичното пространство). Цветанов благодари и на опозицията от БСП за подадения сигнал. Той атакува и лидера на ДСБ Радан Кънев по казуса, защото Пенев, който е от НПСД от Реформаторския блок, бил номинация на тъмносиния водач.

Самият Пенев обясни на пресконференция през деня, че няма сам да подаде оставката си, освен ако няма доказателства за нарушение. Той обаче беше категоричен, че продажбата на земята в София е 1000% законна и няма нарушения, дори песни пари на държавата за охрана на имота, такса смет и т.н. Малко по-късно тя му е била поискана.

Ирина Бокова пада в класацията за ООН

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш за четвърти пореден път събра най-голяма подкрепа при неформалното гласуване на Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар, съобщават световните агенции.

Според дипломатически източници, той е получил 12 гласа „за”, 2 „против” и 1 „въздържал се”. На предишното гласуване той имаше един глас „против” повече и един „за” по-малко. Леко подобрение има и при втория в класирането – словашкият външен министър Мирослав Лайчак.

Българката Ирина Бокова, която е директор на ЮНЕСКО, остава пета със 7 „за”, 5 „против” и 3 „въздържал се”. На 30 август тя постигна същия резултат, който обаче й даде трето място. Аржентинката Сузана Малкора и бившият словенски президент Данило Тюрк също са с по 7 „за”, но с повече гласове „против” – съответно, 7 и 6.
Тайните гласувания ще се провеждат, докато един от кандидатите за поста не получи пълно одобрение от членовете на Съвета за сигурност.


ГЕРБ поиска Реформаторите да оттеглят областния управител на София заради "царските конюшни"

Изцяло подкрепяме премиера Бойко Борисов за искането Реформаторския блок да оттегли сегашният областен управител на София. Това заяви председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за сделката за продажба на земята под "царските конюшни" в центъра на София от областния управител Веселин Пенев.

Народните представители проведохме разговор с премиера Бойко Борисов, който е назначил проверка на инспектората и съм убеден, че съвсем скоро ще излязат и резултати от цялата документална история и как е финализирана тази сделка, каза Цветанов. Той добави, че от партията му няма да позволят подобни действия "с определен икономически привкус да петнят името на сегашният Министерски съвет и респективно на министър-председателя, който е поел ангажимент да бъдем прозрачни в управлението".

Вицепремиерът Румяна Бъчварова каза в парламента, че първите резултати от проверката поръчана от премиера Бойко Борисов на инспектората на Министерски съвет се очакват още на обед и ако има нарушения Пенев трябва да подаде оставката си.
Пенев е от НПСД, партията на Корман Исмаилов, но Цветанов директно обвини лидерът на ДСБ Радан Кънев за неговото назначение, защото на коалиционните преговори Кънев настоявал за Пенев. Според Цветанов има връзка между управителя на фирмата купувач "Евротрансбилд" ЕООД - Янко Иванов и ДСБ. Янко Иванов е бивш председател на Управителния съвет на КТБ.

За сделката при която за 658 870 лева областната управа продава имот от 7.5 дка, съобщи вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Сделката можеше да бъде финализирана и в управлението на областния управител Данаил Кирилов. Имало е инвеститорски интерес, за да се осъществи сделка. Интересът е бил с възможност да закупят този имот на стойност 20 млн. евро. Направете равностметката от сегашната сделка, която е сключена за 650 хил. лева", каза още Цветан Цветанов.
"През 2009 година, встъпвайки по решение на Министерски съвет, като областен управител на област София, заварих абсолютна липса на документи в редовния архив на областната администрация по отношение на документация, свързана със сделки за имота, който е обществено известен като "Царските конюшни", разказа бившият областен управител в първия кабинет на Бойко Борисов – Данаил Кирилов. През годините там са извършвани две замени. Едната е извършена от тогавашния областен управител Росен Владимиров, без санкцията на Министерски съвет. Първата замяна е с Търговско дружество "Гондол", според спомените на Кирилов. Почти едновременно започва и втора процедура по замяна, която е започната от Валентин Церовски, министър на регионалното развитие и благоустройството от 2002 до 2005 г. и е завършена с договор за замяна подписана от наследника му Асен Гагаузов на 1 септември 2005 г.

За мен тогава и сега продължава да е странно как Министерски съвет, знаейки че областният управител е извършил вече една замяна, процедира втора замяна - какви са били икономическите и правни мотиви за такава повторна процедура", коментира Кирилов, който в момента е депутат от ГЕРБ. От тогава започват множество съдебни дела по всички възможни способи. "Това, което съм могъл да сторя през този период от 2009 до 2013 година, поел съм риска, макар да липсват оригиналните документи, съм актувал имота като държавна собственост, макар и по копия, за да бъде защитена собствеността на държавата", добави Кирилов.


Камерунско семейство на мигранти втрещи властите в Англия

Мигрантско семейство от 10 души, които отказали цели три общински жилища, са заплашени, че ще останат бездомни, ако  откажат четвърта оферта. Родените в Камерун Арнолд и Джон Мбал Суби, които получават годишно помощи от 44 хиляди паунда, настояват да им бъде предоставено по-голямо жилище, защото сегашният им дом с три спални не им стига, раказва "Дейли Мейл".

Но местните власти твърдят, че те вече са отказали три жилища - две, от които въобще не видели. Това включва и къща с пет спални в Лутън. Всичко това идва, след като седмици наред камерунците обитавали хотел "Хилтън", струващ на британския данъкоплатец 38 хиляди паунда, без да броим рум сървиза, който използвали – на стойност 21 хиляди паунда. Депутат нарече поведението им ‘безсрамно” , обвинявайки ги, че се подиграват със системата за социални помощи.

В момента семейството обитава дом в Блечли, Бъкингамшир, който струва 15 хиляди паунда наем на година. Мистър и мисис Суби имат смартфони, плазмен телевизор и цифрова телевизия, както и 52- инча телевизор в спалнята им. Децата им също имат телевизия и Xbox. И въпреки това, семейството недоволствало.

"Имаме нужда от къща със шест спални, ако британското правителство иска да сме доволни, щастливи и да имаме мотивация да работим и да плащаме данъци", твърди мисис Суби.


Борисов се чу с Меркел, Вучич и унгарския си колега

Премиерът на Унгария и един от най-сериозните критици на европейската политика за справяне с бежанския поток Виктор Орбан ще пристигне в София по покана на българския си колега Бойко Борисов точно преди европейската среща в Братислава. На неформалния Европейски съвет на 16 септември ще се обсъждат именно европейският подход за решаване на миграционната криза, както и отношенията ЕС - Турция. Това съобщиха късно снощи от правителствената пресслужба.

Орбан ще е в България на 13 и 14 септември, той и Борисов ще посетят и българо-турската граница, става ясно от съобщението. По телефона снощи двамата са обсъдили и са се обединили около тезата, че в словашката столица трябва да се проведат дискусии за състоянието на ЕС на фона на излизането на Великобритания от съюза, както и все по-засилващата се миграционна вълна. Борисов потвърди тезата си, че ще настоява за общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема с мигранстката вълна и адекватна защита на външните европейски граници.

В телефонен разговор с германция канцлер Ангела Меркел е обсъдена подготовката на срещата в Братислава. Това бе в основата на разговорите на Борисов в Берлин по време на последното му посещение, случило се ден след срещите му с президента на Турция Реджеп Ердоган и министър-председателя на южната ни съседка Бинали Йълдъръм.


Българо-американски самолетни патрули тръгват от днес

Първите съвместни полети на български и американски самолети за охрана на въздушното пространство на страната започват днес от авиобаза Граф Игнатиево, припомниха от министерството на отбраната. Те ще се изпълняват от изтребители МиГ-29 и F-15.

Тренировката по изпълнение на съвместни задачи по Air Policing ще се проведе под управлението на Обединения център за въздушни операции - ТОРЕХОН, Испания и Центъра за управление - София. Съвместните патрули ще продължат до 16 септември.

В учението ще участват два американски самолета. Разноските за цялото мероприятие са за сметка на САЩ.

Решението за усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на САЩ беше прието от правителството на Република България на 24 август тази година.

Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.


СмЕх от СоциализЪма

Вижте някои от абсурдите на соца. 

„Девети септември“! Лозунги на социализма


Мечката се мие, чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка да постъпваш като
мечка? (От агитационен плакат за чистотата)

***
Не слагай чужди тела в устата си!

***
Дръж  маркуча си в изправност!

***
Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ! /Лозунг от болница/

***
Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията. /Тодор Живков/


***

20 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и НРБ! /Лозунг в цирка/

***

Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма! (В консервния завод в Пазарджик)

***

Говоренето на чужди езици - забранено!
надпис в автобусите в Югозападните Родопи по време на "възродителния процес".


Всички луди - на борба за мир!

агитационен надпис в лудница.


***
Рейгън - враг номер едно на Тутраканска селищна система!

***
Народната милиция - биещото сърце на Партията!

***
Час по-скоро да приберем хляба на народа!(в АПК)

***
Братски комунистически привет на всички комунистически партии, с изключение на китайската! (от доклад на партиен конгрес)


Девети септември
Девети септември ми даде сандалки
За да тичкат краченцата малки
Девети септември ми даде геврече
Яж! - девети септември ми рече
(съвсем истинско стихотворение от реалния соц.)


Библиотекари охраняват бюста на Васил Коларов 
пред Народната библиотека в София.

Почетните стражи


Драмата се разигра пред Народната библиотека в София, чийто патрон беше Васил Коларов. Библиотекар, пожелал да остане анонимен, разказва: “Всеки 24 май давахме караул при неговия бюст. Бяхме с автомати, но в пълнителите нямаше патрони. Разводач ни беше директорът на библиотеката. Сменяше ни през два часа - мъж и жена.” 

“Един празник се случи много горещ - свидетелства книжовният работник. – Жега като през август. Върху челото на Коларов можеше да изпържиш яйце! Застъпвам с една колежка, нежна като фиданка. Не е ходила в казармата, не знае какво е постови. В два часа подир обед се свлече на земята. Започнахме да я пръскаме с вода, извикахме линейка. Докторите казаха, че е слънчев удар.”





София с излаз на море


Юристи от Министерството на 
правосъдието
копаят плавателния канал 
Панчарево-Павлово.
София с излаз на море Това щеше да се случи, ако беше реализиран плавателният канал Панчарево-
Павлово. Идеята е на Вълко Червенков, който мечтаеше да превърне столицата във втора Венеция. През 50-те години започва яростно копане.

В трудови бригади кирки и лопати въртят учители, лекари, юристи и кинодокументалисти, които междувременно запечатват на лента епохалното дело. В своите “Задочни репортажи” Георги Марков пише: “На спирка Павлово по линията на княжевския трамвай дълги години стоя един голям надпис: “Тук ще бъде пристанище Павлово”.

Под надписа беше нарисуван корабоплавателният канал Панчарево-Павлово и бяха означени пристанищата. Зная, че някои от читателите веднага ще си спомнят анекдота за крокодилите, които щяха да се въдят в софийски води, за вицовете как ще превърнем лопатите в гребла и за въпроса - след като ще имаме вода за море и канал, ще можем ли да си поливаме чат-пат и цветята. Но повечето от тях ще си спомнят за онази тъжна поредица от неделни дни, през които всеки простосмъртен гражданин на София трябваше да дава своя безплатен труд за софийското море.”




Резултатите от изборите гонеха 100 процента


Резултатите от изборите гонеха 100 процента В епохата на социализма изборите бяха празници. Нямаше черен пиар, удари под пояса, купуване на гласове. Народният вот се изливаше като пълноводна река. Хората гласуваха и танцуваха. Тъкмо затова в ония години гласуването бележеше световни рекорди.

 На парламентарните избори през 1976 г. във Видински, Сливенски и Ямболски окръг гласоподаването е точно 100 процента. Няма кьораво, няма сакато - всички отиват до урните. Малко по-слабо се представят окръзите Благоевградски, Габровски и Пазарджишки, където резултатът е 99,99. После иде Ловешко с 99,86 и Врачанско с 99,82.


На тази дата: 9 септември 1944 г. България осъмва с военен преврат и правителство на Отечествения фронт

Датата е 9 септември, а годината – 1944. В ранното утро в 6:30 часа по радиото прозвучават думите на Кимон Георгиев: "С пълно съзнание, че е верен и пълен изразител на народната воля, Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел."

С тези слова 9 септември вече се превръща от обикновена дата в повратен момент от историята на страната ни. И до ден днешен обаче все още не е единодушно мнението какво точно се е случило тогава.

Според едни се е състоял военен преврат, според други е избухнало народно въстание, а според трети - социалистическа революция. Истината обаче все още е обвита в мистерия.

Едно е сигурно, не може да говорим за 9 септември само като изолирано събитие. Трябва да вникнем и в предисторията и в последствията след датата.

В началото на септември 1944 година в България е съставено ново правителство начело с Константин Муралиев. По онова време страната ни е съюзник на Оста, но е запазила неутралитет в избухналата война между Германия и СССР.

Изходът от Втората световна войната вече се е виждал и на 4 септември 1944 година новото правителство официално излиза от пакта с Германия. На следващия ден обаче СССР обявява война на България, макар на високо равнище да се водят преговори.

По същото време в страната ни се надига въстание, което е инициирано от ЦК на БРП и Главния щаб на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА). Неговата цел е посредством координирани действия на партизаните, на бойните групи и преминалите на страната на Отечествения Фронт армейски части през нощта на 9 септември да бъде взета властта и да бъде установен пълен контрол върху страната, като решаващият удар трябва да бъде нанесен в София.

На 6 и 7 септември започват вълнения в различни части на България. Избухва стачка на трамвайните служители в София, последвана от тази на пернишките миньори. Недоволството ескалира и в Пловдив, Асеновград, Бургас, Варна, Габрово. Разбити са затворите в Плевен, Варна, Силистра и Сливен и са освободени много затворници. На места стачките и митингите прерастват във въоръжени сблъсъци с полицията, като са дадени жертви и от двете страни.

На 7 септември правителството възстановява правата на политическите партии в България, разтурва всички организации с фашистка и националсоциалистическа идеология, разформирова жандармерията и разпуска 25-ото народно събрание.

На 8 септември 1944 г. правителството на Константин Муравиев обявява война на нацистка Германия, а на същия ден войските на СССР навлизат в територията на България. Така страната ни се оказва в парадоксално положение, като едновременно воюва със СССР, Германия, САЩ и Англия.

Червената армия (Трети Украински фронт и Черноморския флот) нахлува на територията на България през северната и морската граница и окупира редица градове като Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас. По нареждане на правителството българските войски не ѝ оказват съпротива.

Така през нощта на 8 срещу 9 септември в условията на започнала съветска окупация офицери, лоялни към политическия кръг "Звено" превземат ключовите пунктове в София – Министерството на войната, Министерството на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и други.

Следва знаменателното съобщение на Кимон Георгиев по радиото в сутринта на 9 септември: "С пълно съзнание, че е верен и пълен изразител на народната воля, Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел."

В правителството на ОФ са включени представители на БРП, БЗНС Пладне, БРСДП (ш.с.) и ПК Звено. Старият министър-председател Константин Муравиев минава в нелегалност. Регентите и правителството са арестувани.

На 10 септември полицията е ликвидирана и на нейно място е създадена народна милиция, съставена най-вече от доскорошни партизани. От затворите са освободени 8130 политически затворници. Разпускат се концентрационните лагери на предишния режим като Гонда вода, Еникьой, Лебане и други.

Събитието е последвано от силна вълна на насилие, извършено предимно от комунистически групи срещу политическите им или личните им противници. В края на 1944 г. създаването на Народния съд слага край на беззаконията и постепенно поставя под контрол властите.

Историците оценяват различно преврата, като според тях жертвите, убити тогава са между 20 хил. и 40 хил. души. Народният съд осъжда общо 2730 души, сред които министри, журналисти, банкери, депутати, свещеници, учители, кметове и земевладелци.


Вицове, септември 2016 г.

Музей - на заден план Рембранд "Нощна стража"

СмЕх/Таралеж/


Надписи в градски рейсове в различни страни:
Германия: "Разговорите със шофьора са строго забранени!"
Англия: "Благодарим ви, че не разговаряте с шофьора."
Италия: "Не отговаряйте на шофьора!"
Израел: "Нямате никаква сметка да си говорите с шофьора."

***

- Ало, 112 ли е? Имам бързо нужда от помощ!
- Какъв е проблемът?
- Пих виагра и ерекцията ми продължава вече повече от 4 часа.
- И какво от това?
- Ами в инструкцията пише, че ако ерекцията продължава повече от 4 часа, трябва да се обадя на Бърза помощ!
- Добре, сега ще ви изпратя лекар.
- Ей, не може ли медицинска сестра, че не съм го правил досега с мъж?...

***

Младеж и девойка се озовават сами в спално купе. Младежът заел горното легло, а девойката - долното. Около час след като си легналиот горното легло се спуснал конец с привързана бележка, на която пишело:
"Госпожице, ако искате да правим секс, дръпнете конеца един път! Ако не искате, дръпнете го 47 пъти, последните десет пъти малко по-бързо!".

***

- Как попаднахте в сградата на ДАНС?
- Ами... аз... агент съм.
- КГБ?
- Не...
- ЦРУ?
- Орифлейм.

***

Тинейджърки на контролно в софийска гимназия. По едно време едната бута другата и шепне:
- Миме, как е правилно: уздравях или оздръвях?
- Ни знам. Пиши ниумрях.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 8 септември 2016 г.

Фотофакт: ПЕРВЫЙ КАНАЛ - повече от телевизия

Нещо не е наред с руския "1 канал". Средният ръст на руснаците е 173 см., а президента Путин е висок 162 см.
И така излъчваме вече 17 години...

Младежи от Стара Загора купили Дипломатическия клуб „Бояна“ за 8,5 млн.лв.

Съдружниците в "Ексклузив уеб дизайн" - Йордан Йорданов
и Ванеса Тодорова.
Фирма „Ексклузив уеб дизайн“ от Стара Загора е официален купувач на Дипломатическия
клуб „Бояна“ и още няколко ценни държавни имота на АДИС.

Ново дружество с 3 лв. начален капитал, 1000 лв. активи и дейност, свързана с уеб дизайн и реклама,  плати 8,5 млн. лв. за държавните имоти.

От профила й във фейсбук разбираме, че 21-годишната бизнес дама Ванеса Тодорова е завършила Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Стара Загора. Като месторабота е посочила управител на офис в „Ексклузив уеб дизайн“ и „Визитник БГ“.

Ванеса Тодорова харесва книгата „50 нюанса сиво“, филма White chicks и тв предаванията „Мутра по заместване“ и „Съдби на кръстопът“. Член е на групите „Истината за Стара Загора“ и „Пътуващи между Габрово и София“.

Другият съдружник в „Ексклузив уеб дизайн“ Йордан Йорданов (24 г.) е изучавал „Електроенергетика и електрообзавеждане“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София. Фен е на Димитър Бербатов, групата Ludacris и е последвал страниците „Мъдър е този, който знае не много, а необходимото“ и „Никога не бъркай едно поражение с окончателния провал“.

Третият акционер във фирмата купувач на Дипломатическия клуб е Димитър Йорданов (20 г.). Предполага се, той е брат на Йордан Йорданов. Също като него е избрал Минно-геоложкия университет за висшето си образование. Музикалните му предпочитания са насочени към Преслава, Питбул и Никол Шерцингер, а в спорта е привърженик на „Берое“-Стара Загора.
Ексклузив уеб дизайн“ е регистрирана през октомври миналата година. Седалището й е на ул. „Добруджа“ №20 в Стара Загора. Всеки от трима съсобственици притежава 33% дял. В търговския регистър няма данни за участия на младите и предприемчиви българи в други фирми.

Към 31 декември 2015 г. „Ексклузив уеб дизайн” разполага с едва 1000 лв. в каса и с това са всичките й активи. Приходите й са 2000 лв., разходите - 1000 лв.

"Ексклузив уеб дизайн" бе единствен участник в търга за Дипломатическия клуб и бе определена за победител с оферта от 8,5 млн. лв. без ДДС, колкото беше и началната цена.
Според запознати зад сделката стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.


Официално и окончателно: Трайчо Трайков е кандидат-президентът

Кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок е Трайчо Трайков - ген. Съби Събев. Решението е окончателно и вече официално, след като лидерите на Блока и кандидата застанаха пред медиите, а представителителят на Гражданския съвет и депутат Иван Иванов обяви, че над "Раковски" 134 днес има "бял дим" (по аналогия с избора на папа - б.р.) Иванов благодари на всички номинирани за поста - всичките достойни хора, както и на партиите, които са се обединили около номинацията.

След него думата взе самият Трайков:

Обещавам да дам шанс на всички, които се чувстват демократи, патриоти и евроатлантици да имат своя кандидат-президент в мое лице, заяви той и също на свой ред благодари и на партиите, и на гражданските общности, които заявяват подкрепа за кандидатурата му.


Карикатурите на Краси

"Ей така..., много империи сме преживели.."
Бойко Борисов








Краси Петров рисува специално за блога.

Извънредно положение в Солун и Пелопонес след пороя

В областите Солун и Пелопонес е обявено извънредно положение заради катастрофалните последици от поройните дъждове и наводненията, съобщи агенция АНА.

На извънредна среща в град Каламата, на която е присъствала и правителствена делегация, е решено да бъдат взети извънредни мерки.

Досега в наводненията загинаха четирима души, а един човек се смята за изчезнал. Спасителните екипи успяха да помогнат на 24 души в Солун, 29 са спасени в Лакония и 21 в Месиния.

След като времето в цяла Гърция се влоши, ударът на стихията беше най-силен в западните и северните райони. Проливни дъждове и ураганни ветрове предизвикаха наводнения в Западна Гърция и в областта Пелопонес. В района на Каламата в Пелопонес бяха наводнени няколко села.

Жена инвалид загина в дома си в село Пидима, защото не можела да позвъни на пожарната, за да я евакуират. Нивото на водата достигнало два метра.

Торнадо премина над град Катаколо на западния бряг на полуостров Пелопонес и на островите Закинтос и Кефалония. Ураганният вятър изкорени дървета и прекъсна електроснабдяването. Спряха да работят десетки светофари, което доведе до транспортен хаос.

В централните части на Пелопонес пътищата се превърнаха в пълноводни реки и много хора бяха блокирани в колите си. В Епир, в Северозападна Гърция, пожарникарите спасиха румънска туристка и две деца, когато водата отнесе колата им.


Бъчварова потвърди за скандален полет на кметове на ГЕРБ

В писмен отговор до депутата от БСП Кирил Добрев вътрешният министър Румяна Бъчварова потвърждава, че шефът на Първо РПУ в Перник е летял с партийната организация на ГЕРБ и кметове до Брюксел. Тя признава и за скандала при полета, който пернишката делегация предизвика след употреба на алкохол.

В документа имената са заместени с инициали, но става ясно, че шефът на Първо РПУ в Перник Владимир Тодоров е бил поканен на двудневна визита в Брюксел заедно с пернишката гербаджийска делегация. „Главен инспектор В.Т. в качеството му на началник на Първо РУ-Перник участва в утвърдената от кмета на община Перник местна комисия по обществен ред и сигурност на гр. Перник, както и в съвместна комисия между община Перник и ОДМВР-Перник, назначена със заповед на кмета на община Перник за планиране и изграждане на видеонаблюдение на гр. Перник.

Служителите на ОДМВР-Перник и в частност Първо РУ-Перник работят в тясно взаимодействие и ежедневни контакти с община Перник, което гарантира своевременното решаване на възникнали проблеми и изпълнение на задачите по превенцията на престъпността в града и ефективно решаване на проблемите на местната сигурност“, обяснява Бъчварова.

От меко казано странния отговор на вицепремиера си правим изводите, че може би пътуването до Брюксел на главния инспектор е награда за участието му в две комисии за видеонаблюдение, коментира в социалните мрежи Кирил Добрев.

Бъчварова се оправдава, че конфликтът на борда нямал отношение с гербаджийската делегация. Тя признава, че е имало нарушаване на обществения ред на самолета. „Група лица, пътуващи на борда, са вдигали шум, с което са обезпокоили част от пътниците и след направена им забележка са реагирали остро. Не са отчетени материални щети. Служителят, извършил проверката, е провел разговор с командира на екипажа, който е отказал да подава оплакване срещу нарушителите на реда и в тази връзка не е било взето административно отношение“, твърди министърката. По думите й няма сигнали, жалби или оплаквания от други пътници от този полет или от екипажа на самолета.


На тази дата: 8 септември 1976 г. Във Варна е открит Аспаруховият мост! Как съветски кораб събори моста през 75-та

Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се в град Варна и свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като представлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Той е част от магистрала Черно море и Европейски път E87.

Пуснат е предсрочно в експлоатация на 8 септември 1976 година, като е открит от председателя на Държавния съвет Тодор Живков.

Как съветски кораб събори Аспаруховия мост във Варна през 1975 г.


Преди  построяването на днешния Аспарухов мост край Варна, свързващ двата бряга на канала „море-езеро“, от 1939 г. там  функционира клапов мост със същото име.

Старото съоръжение е с подвижна част (клапа), която се повдига, когато по канала трябва да премине кораб с по-голяма височина. Основите на моста били на 12 м. дълбочина, върху опора от кварцов пясък. Самия мост бил проектиран за канал с широчина 100 м., със среден отвор, широк 30 м. Подвижната част, система "Шерцер" изработена от германската фирма МАН се отваряла само за две минути и половина.

Трафикът е бил изключително активен – морските съдове влизат, за да стигнат до двете пристанища във Варненското езеро – за въглища (до ТЕЦ Варна) и за дървен материал до село Тополите. Преминаването на корабите под клаповият Аспарухов мост било истинско изпитание за морските вълци. С цел намаляване на риска от сблъсък в моста, в канала били поставени специални отбивачи - железобетонни колони, забити в дъното и облицовани с дърво, които да поемат ударите от отклонилите се кораби и да ги насочват при навлизане в отвора на моста.

В ранния следобед на 28 януари 1975 г. съветският кораб „Павел Постышев” тръгва от варненския рейд към пристанището, във Варненското езеро, както са полага, на борда се намира български пилот, който трябва да насочва движението по канала. Точно в 14,50 минути пилотът докладва по радиостанцията: „ Съборихме Аспаруховия мост!”

Диспечерът не може да повярва на чутото. Съветският кораб се е блъснал пряко в моста и последствията са наистина страшни. Събореното съоръжение прекъсва всичкикомуникации между двата бряга. Спира корабоплаването, автомобилния транспорт и пътя на хората. Близо месец кварталите "Аспарухово" и "Галата" остават напълно откъснати от Варна. 

Много сериозен проблем се оказва прекъснатата жп връзка между базата на „Петрол” и страната, от нея заводите очакват ежедневни доставки на течни горива. Налага се компромисното и твърде рисковано, макар и временно решение: танкерите да акостират на сухотоварното пристанище Варна, което не само е в разрез със световната практика, но и крие сериозни опасности за сигурността на варненското население.

Веднага, след сблъсъка в Аспаруховия мост милицията бързо отвежда капитана на „Павел Постышев”, българския пилот и рулевия, за да им вземе алкохолни проби.

Междувременно по двата бряга на канала се струпват хора и коли – работниците приключват трудовия си делник и искат да се приберат в града, но до другия бряг не може да се стигне. Милицията не успява да въдвори ред. Всички са недоволни, а вече се свечерява. 

Междувременно доброволци монтират набързо понтонен мост и по него тълпата иска бързо да премине до другия бряг. Хората натежават, настъпва хаос, понтонът в средата се наклонява и част от хората политат във водата. Един от милиционерите започнал да гърми във въздуха с пистолета си, за да спре народа да се качват повече. Хаосът нараства.

Подгизналите и премръзналите варненци, които изпадат от понтона, успяват да се доберат до брега и търсят начин да се подсушат и сгреят от студа. В командната зала на Аспаруховия мост заседават всички големи варненски партийни и държавни шефове, начело с първия секретар на ОК на БКП Тодор Стойчев, кандидат-член на Политбюро. В този момент звъни телефонът от София и министърът на транспорта Васил Цанов пита: „Колко са удавените?“.
Тодор Стойчев отговаря: “Няма удавени, има намокрени!“.

През следващите дни варненските власти се чудят как да възстановят транспортните връзки между двата бряга на канала. Тежката авария с моста налага бързо демонтирането му и за да не спира движението, са направени два временни понтона. От изоставена линия край гарите Страшимирово и Тръстиково са пренесени и монтирани два железопътни моста, единият от които е устроен като подвижен. Така още на 15 февруари 1975 г. е възстановена връзката между двата бряга и варненци си отдъхват. Той действа безотказно в продължение на година и половина, докато бъдат пуснати в експлоатация новият корабоплавателен канал и новият Аспарухов мост – естакада. Това става на 8 септември 1976 г.

От цялата работа пострадал само капитанът на “Павел Постишев“ – понижили го в длъжност. След инцидента той веднага е експулсиран в СССР. След връщането си в Одеса „варненският терминатор“ бил назначен за капитан на самоходна дълбачка на морското дъно, а 7 години след инцидента с Аспаруховия мост тежката ръка на съдбата се стоварва и върху Тодор Стойчев.Живков го сваля от всичките му партийни и държавни постове и го праща посланик в Букурещ.


Вицове, септември 2016 г.

Среща на два свята, Dior в Москва през 1959 г.

СмЕх/Таралеж/


Космонавти от Земята най-после кацат на Марс. Срещу тях се задава един марсианец, целият в златни синджири и пръстени, и ги поздравява на разбираем език.
Космонавтите учудено го питат:
- Вие тук всички ли ходите с толкова много злато по себе си?
- Не - отговаря марсианеца, - само арменците сме така!

***

-Докторе, имам голям проблем! Обичам коня си!
-Нищо страшно няма! Толкова хора обичат животните...
-Да, ама докторе, аз изпитвам физическо влечение към коня си!
-Да... Това наистина е по-сериозно...
Жребец ли е, или кобила?
-Еее..., докторе, обиждате ме! Кобила е естствено! Аз да не съм сбъркан!

***

Когато той спря пиенето, тя започна да обръща внимание на другите му недостатъци.

***

Гостът:
- Извинете, госпожо, защо вашето куче ме гледа така?
- Не му обръщайте внимание! То прави така винаги когато някой яде от чинията му.

***

Двама ловци попадат на следи от лъв.
- Иди да видиш накъде е тръгнал - казва единият.
- А ти?
- Аз ще проверя откъде е дошъл...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 7 септември 2016 г.

От Москва не проявяват никакъв интерес към хъба на Бойко

"Газпром" не проявява никакъв интерес към идеята за изграждане на газов хъб край Варна и планира да се съсредоточи върху строителството на "Турски поток", съобщава руският "Комерсант".

Според изданието България предлага на газовия гигант активно да участва в създаването на разпределителния център и обещава да уреди регулаторните въпроси с Европейската комисия, който на думи се подкрепя от Брюксел.

България предлага на Русия 50% дял в бъдещия газов център на своя територия, заяви във вторник ръководителят на газопреносна компания „Булгартрансгаз" Георги Гегов. От своя страна министър-председателят Бойко Борисов каза по време на енергийна конференция, че София „няма да позволи на големите газопроводи в Южна Европа да заобиколят България".

"Комерсант" посочва, че през 2014 г. под натиска на САЩ и ЕС София не е дала разрешение на "Газпром" за старт на строителството на „Южен поток“, а след това проектът е бил трансформиран в т. нар. "Турски поток". и че руският президент Владимир Путин нееднократно е подчертал, че доставките на руски газ за ЕС по южния коридор са възможни само ако Брюксел официално подкрепи подобен проект.

Сега от страна на ЕК има гаранции, че руският газ ще е добре приет в българската страна, но "Газпром" не проявява интерес към предложението, пише още "Комерсант". Преди два дни шефът на компанията Алексей Милер заяви, че основните усилия на концерна са насочени към газопровода "Турски поток", а възраждане на "Южен поток" не се обсъжда.

Според неназован източник на изданието от „Газпром“ България няма какво да предложи на компанията.

"Това прилича на кокал, който им подхвърлят вместо "Южен поток", но по него няма месо", казва събеседникът на изданието, допълвайки, че създаването на газов хъб в България без руски газ е невъзможно.