събота, 11 юни 2016 г.

Цитат на деня! Борисов: Кой беше този Орешарски?!

/Таралеж/

Кой беше тоя?” Така отговори в Раковски премиерът Бойко Борисов на въпрос на журналисти как ще коментира изказването на Пламен Орешарски сутринта, че България върви по пътя на фалирала Гърция.

 „Не е ли един, дето го изгони народът и цяло лято в София не можеше да минем от него. Той на какво разчита? На късата памет на хората ли? Аз мисля, че оттогава надали някой с удоволствие на обръщението „господин премиер” се обръща. Защото той стана срам за тази длъжност. Нали беше това човекът, срещу когото всички останали се вдигнаха? Не беше ли той, който дезертираха от властта още първата година? От управлението си. Толкова ли мисли, че хората са късопаметни и не помнят? Нима не помните всички спрени еврофондове. Нима не помните, че Митниците нямаха началник 6 месеца? Нима той не беше тоя, при който падна КТБ и издърпа държавните пари, за да фалират и да платим сега 3 милиарда и половина. Нима не беше тоя, който прати спец. частите да окупират Общинска банка в София? И ако не беше така яка общината и ние, като опозиция, тя щеше да замине заедно с КТБ. Просто е обидно да излиза и дори да ми задавате въпрос за него. 11 милиарда и 500 милиона има сега във фискалния резерв. Бръкнете сега в сайта на МФ и го проверете. Освен това нашето се вижда”, изригна Борисов.

„Отзвукът за случилото се на морето е отзвук и в другите медии. Ние сме направили и нощес ДАНС по заведенията, и присъствието, което имат. Тежки последици ще има за всеки, който се опитва да проваля сезона. Знаете ли с какви усилия – и дипломатически, и лични съм направил, за да се върнат руските туристи? Огромни усилия съм положил, за да ги провали някой. Но това са пари за бизнеса, за туроператори, за хотели, за ресторантьори, а и за самите нас. На 1 юли съм им дал срок да пуснем обхода на Бургас, за да може цялото Южно Черноморие въобще да не влиза трафика от Тракия в Бургас. Северна България Димово вече става кукла. Ама почва да ми омръзва да им слушам тъпите коментари. Мислят, че съм забравил. Това, че не съм реваншист. Това, че се нагърбихме да свършим цялата работа, не означава, че ще ги допусна да лъжат непрекъснато. Това, което направихме сега и той говори за дълг, е банковата гаранция на държавата към Фонда за гарантиране. Какъв дълг? Ние имаме задължения законово да изплатим на хората КТБ”, продължи да коментира изказването на Орешарски министър-председателят.

На въпрос дали гледа европейското Борисов заяви, че го гледа, но не стиска за никого палци.

„Искам българският футбол да се оправи, тъй като има потенциал. Гледам ги просто като всеки мъж. Довечера ще гледам Англия – Русия. Нямам фаворит. Те са 9 ЦСКА-та. Положих всички усилия хората, които милеят за ЦСКА да не се гаврят с клуба, а да си го направят да си е този славен ЦСКА, който го имахме. Ние, които харесваме тази игра, искаме да има конкуренция и силни отбори,които да се представят на ниво”, заяви Бойко Борисов.
Премиерът коментира и случилото се в Слънчев бряг:

„Митьо Очите Малко се подразних и нарекох самия инцидент махленска свада. Той самият Митьо Очите се е признал за престъпник и е от малкото, които лежа в затвора. Просто инцидентът бе такъв, че не е предвещавал такава тежка картина. Затова и смъмрих МВР, че не ги арестува веднага вечерта още на болницата, които изкараха журналистите виновни. Вече всичко това е прибрано и арестувано. И няма друг случай участници в престрелка всички да са арестувани. Съжалявам, ако някой на думата махленска свада иска да придаде, че едва ли не неглижирам този случай. Не. Ни най-малко. Затова и усилията, които хвърляме там, и ресурсът, са големи. И цялото лято ще бъде така. Отговаря на сериозността на темата. Защото в цял свят това го има. По всички курорти го има – борба на бизнеса за територия – дали са ресторантьори, таксита, дали са дискотеки. И ние трябва това да го предотвратим. И най-важното – при този огромен приток на туристи, да приберем колкото се може повече пари в хазната. МВР трябваше да ги арестува веднага и всичко щеше да бъде както трябва. Те ги арестуваха на другия ден – да речем, че си поправиха пропуска. Няма да жертваме милионите туристи или милиардите, които очаква туризма ни от приходи за сметка на няколко главанака там. Абсурд”, заяви още Борисов.

„Вместо всички да се стягаме да работим, пак… Виждате всички агенции каква социология дават. По-изгодно време за избори за мен няма. Те точно това провокират – айде на предсрочни избори. Добре, да ги направим. Как ще се представят и какво ще стане. Аз нямам социологическа агенция. Отговорно ли е това? И БСП, и ДПС, и ДСБ – опозицията. Виждам стабилно управление, само ако БСП, ДПС и ДСБ са заедно, и Атака. Това би било стабилно управление. Ние с РБ плюс ПФ, който ни подкрепя, е другото стабилно управление. Така че колегите от ДСБ, които така остро атакуваха г-жа Бъчварова, лъжи изсипаха по мой адрес, едва ли не че съм бил на купон в Бургас…Е, как бях, като награждавах КРИБ пред всички медии в София. И излязох, защото дежурният по МВР по стар навик първо на мен ми докладва”, заяви още премиерът.


Фотофакт: В Русия четат как да не забравят вкуса на месото

/Таралеж/ 

Финансовата криза в Русия означава по-малко месо, сирене и други продукти.

В последно време в руските вестници се появяват такива материали: Как да не забравим вкуса на месото, сиренето и зеленчуците по време на криза.

Германия препоръча на свои депутати да не ходят в Турция

/Таралеж/ 

Германското министерство на външните работи e препоръчало на депутатите в Бундестага от турски произход да се въздържат от пътувания до Турция.

На 2 юни Бундестагът прие резолюция, в която масовите убийства на арменците в Османската империя бяха наречени геноцид. В отговор Турция незабавно отзова посланика си от Берлин, като определи решението на германския парламент като грешка.

Впоследствие Анкара обяви, че ще приеме "план за действие" по отношение на Германия.

В афекта си, Ердоган предложи на депутатите от турски произход в Бундестага "да им бъде взета кръв за анализ", за да бъде изяснена националността им. Думите му бяха еднозначно оценени като нападка срещу парламентаристите

Междувременно общинският съвет на турския град Пазар отне почетното гражданство на германския депутат Джем Йоздемир, съпредседател на на партията „Зелените" и бивш член на Европейския парламент.

Пазар е родният град на бащата на Джем Йоздемир, който е турски емигрант в Германия.

Германският депутат беше един от инициаторите за приемането в Бундестага на резолюцията за признаване на арменския геноцид. След това турският президент го нарече „безхарактерен".


Разкрития: Кристалина Георгиева на тайната среща „Билдерберг“

/Таралеж/ 

Малко се знае за тайната група "Билдерберг, но любителите на теории на конспирацията имат достатъчно идеи по въпроса. Световно правителство в сянка. Политически кукловоди. Капиталистическа клика, която налага волята си над света.

От десетилетия конспираторите се опитват да разгадаят обвитата в тайнственост група „Билдерберг“, на чиито годишни срещи се събират някои от най-влиятелните хора на планетата. Тазгодишната среща започна в четвъртък в Дрезден. Единственият български участник е вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Въпреки че се знае твърде малко за това какво се говори на закритите срещи, има и някои известни неща за т.нар. среща на Билдербергите тази година, пише списание „Тайм“.

Групата „Билдерберг“ провежда тайни срещи от 1954 година насам, за да обсъжда въпроси от възхода и провала на комунизма до ядрената безопасност и киберсигурността. Началото е било с цел да се засили сътрудничеството между Европа и Северна Америка по времето на Студената война.

Билдербергите публикуват всяка година списък с хората, които ще участват в дискусиите, както и темите на разговор. Никакви други подробности обаче на излизат зад стените на тайните срещи.

"Билдерберг“ спазва правилото на „Чатъм хаус“, според което участниците могат да използват информацията, придобита по време на разговорите, но не могат да разкриват източника. Това се използва от любителите на теории на конспирацията, за да твърдят, че Билдербергите налагат нов световен ред и движат задкулисно света.

През 2000 година британският политик Денис Хейли, който участва от десетилетия в срещите, каза пред „Гардиън“:

„Да се каже, че се борим за свят с едно правителство, е преувеличено, но не съвсем невярно. Ние, които участваме в „Билдерберг“, усетихме, че не можем да продължим вечно да воюваме за нищо, да убиваме хора и да оставяме милиони без домове. Усетихме, че единна световна общност е нещо добро“.

Конспираторите често използват като пример включването на Бил Клинтън в срещите през 1991 година, когато той все още не е президент на САЩ, както и на Тони Блеър през 1993, когато той още не е премиер на Обединеното кралство. Участници в срещите през годините са били бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър (който участва и тази година), бившият директор на банката „Чейс Манхатан“ Дейвид Рокфелер, както и британският премиер Дейвид Камерън.

Ето темите за дискусиите „Билдерберг“ тази година:

1. Актуални събития

2. Китай

3. Европа: миграция, растеж, реформи, визия, единство

4. Близък изток

5. Русия

6. Геополитика на енергетика и цени на суровини

7. Прекариат и средна класа

8. Технологични иновации

Две-трети от участниците тази година са от Европа, останалите са от САЩ. Сред тях е Сам Олтман, президент на технологичния акселератор Y Combinator, Ричард Енгел от NBC, сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина, шефът на LinkedIn Рийд Хофман, съоснователят на PayPal Питър Тиъл.

Сайтът на „Билдерберг“ описва срещите като „форум за неформални дискусии за основните въпроси пред света“. Не се гласува, не се публикуват становища. Забранено е да се водят бележки по време на срещите и това дава на конспираторите още повече основания да се питат какво всъщност се случва зад затворените врати на „Билдерберг“.

На тази дата: 11 юни 1770 г. Джеймс Кук открива Големия бариерен риф край Австралия


/Таралеж/ 

1770 г. английският мореплавател Джеймс Кук открива Големия бариерен риф край Австралия. Всъщност според историци хората са познавали Големия бариерен риф още преди 40 000 години, когато в Австралия се появяват предците на нейното коренно население.

Големият бариерен риф може да се види от Космоса и е най-голямата в света екосистема. Това е най-голямата коралова система в света, съставена от 2900 коралови рифа и 900 острова. Дължината му е 2500 км, започвайки от Тропика на Козирога край град Гладстон и достигайки на север до Торесовия пролив, а ширината му варира от 2 до 150 км.

Още през 1606 г. испанецът Торес броди по тези води, обаче сведенията му са засекретени от испанската корона. През 1764 г. в Мадрас изследователят Далримпъл намира в книжата на английски моряк, посещавал често столицата на Филипините Манила, паметни бележки на испанския адвокат Хуан Луис Ариас, адресирани до краля на Испания Филип III за открития от Торес проток отделящ Нова Холандия (дн. Австралия) от Нова Гвинея. Големият бариерен риф достига на север именно до Торесовия пролив и ще е странно ако торес не се е натъкнал на него.

Документирано е, че пръв от съвременните европейци с Големия бариерен риф се запознава случайно британският изследовател капитан Джеймс Кук, засядайки в 23.00 ч. вечерта на 11 юни 1770 г. с кораба „Индевър” върху коралов риф, който разпаря дъното на кораба.

Капитан Кук се принуждава да изхвърли през борда шест топа с по шест комплекта гюлета, за да освободи кораба. През 1969 г. експедиция на Филаделфийската академия на естествените науки намира напълно запазени топовете и гюлетата с изключение на дървените лафети.

През 1815 г. Чарлз Джефрис успява пръв да премине през целия бариерен риф откъм страната на сушата, но едва през 1840 г. той е по-подробно картографиран и изучен. Едва в края на 19 в. Големият бариерен риф е подробно изследван във връзка с експорта на перли и морски краставици, добивани на рифа.

Вицове, юни 2016 г.

СмЕх/Таралеж/ 


В един манастир пристига комисия съставена от настоятели на други манастири. Един от членовете на комисията влиза при настоятелят на манастира и изумен казва:
- Ама, вашите монаси пушат по време на молитвите!!!
- Е, и кво от това?
- Ами в нашият манастир питахме Светия синод, може ли да се пуши по време на молитва. Те ни забраниха категорично.
- Всичко зависи от формулировката на въпроса. И ние питахме Светия синод. Само, че ние питахме, може ли да се молим докато пушим...

***

Животът е кратък - яжте, пийте и си носете новата бронежилетка!

***

Бригадира идва при строителите и им казва:
- Момчета, утре ще идва комисия по строителството. Каквото и да се случи, давайте си вид, че всичко се случва точно по план, навреме и нищо не е неочаквано.
На следващия ден идва комисията и една стена пада със силен грохот.
Работник от строежа си поглежда часовника и казва:
- 10:35 часа - точно по график!

***

Пътуващ продавач на прахосмукачки позвънил на вратата на първата къща в новата си територия. Отворила му жена, но преди да успее да каже
нещо, той се втурнал вътре и изсипал купчина конска тор на килима.
- Госпожо – уверено заявил продавачът, – ако тази прахосмукачка не се справи идеално с тия конски лайна, аз ще ги изям до последната хапка.
- Искате ли кетчуп? – студено попитала жената. Продавачът се смаял.
- Какво искате да кажете?
- Току-що се нанесохме и още не сме включили електричеството.

***

Кавалер пита дамата с която тoкy-що се е запознал:
- На колко години сте?
- Няма да ви кажа направо, само ще ви намекна. – кокетничи тя.
- Дъщеря ми е в детската градина.
- Браво! Сигурно е директорка там?

***

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 10 юни 2016 г.

Ердоган си замина от САЩ обиден, охраната му се сдърпа с агенти на спецслужбите


/Таралеж/ 

В. "Хюриет” съобщава, че са възникнали разногласия между турския президент Ердоган и организаторите на траурната церемония по прощаване с тленните останки на боксовата легенда Мохамед Али в четвъртък, когато се е състоял религиозният обряд. Днес  Ердоган трябваше да присъства и на официалното гражданско  траурно шествие и погребение на звездата на спорта заедно с няколко знакови политически лидери.

Това обаче не се случило, тъй като Ердоган реагирал бурно на отказа на организаторите да покрие ковчега на Али с плат с изображение на мюсюлманска светиня в Мека. Турският президент и сунитският имам, който оглавява Агенцията по религиозни въпроси на страната - Мехмет Гьормез, също така  поискали да бъдат прочетени текстове от Корана. Това обаче също им е било отказано.


Според  "Хюриет” в град Луисвил е имало и леко стълкновение между охраната на Ердоган и агенти на спецслужбите на САЩ. След като присъствал на прощалната церемония по ислямски обред, Ердоган решил да не участва в самото погребение и в шествието и си заминал.

ВИДЕО: ОХРАНАТА НА ЕРДОГАН В СХВАТКА СЪС СПЕЦЛУЖБИТЕ НА САЩ



Прекръстиха ЦСКА на ФК "Лупи"

/Таралеж/ 

Подигравката на Гриша Ганчев с автентичния клуб ЦСКА (ПФК ЦСКА АД) вече заприлича на гавра. Намеренията са не само клубът да бъде фалиран, но и това да стане, като отборът със славна история, 31 титли и 20 национални купи да стане и за посмешище.

На състояло се вчера заседание на ПФК ЦСКА АД назначеният от Ганчев за изпълнителен директор бивш национал по борба Николай Иванович Паслар е внесъл проект на покана до акционерите в клуба за общо събрание на 26 юли 2016 г. Той е приет единодушно, без да има предложения или изказвания. Всъщност са присъствали само Паслар и Тодор Тодоров, докато третият член на УС на ПФК ЦСКА АД - Ивайло Манджуков, не е присъствал.

Така или иначе, решението е скандално, а в дневния ред основната точка е:

"Наименованието на ПФК ЦСКА АД се изменя от "Професионален футболен клуб ЦСКА" на "ФК Лупи АД".

Под прякора Лупи е познат бившият шеф на ЦСКА Александър Томов.

В допълнение седалището на клуба ще бъде променено от бул."Драган Цанков" №3 (там е стадион "Българска армия"), на бул. "Джеймс Баучер" №71, етаж 3, ателие 4. Това всъщност е домашният адрес на Николай Паслар, който живее там под наем.
Извън замислената гавра с името на ЦСКА, на общото събрание ще бъде приет "годишен финансов отчет на ПФК ЦСКА АД за 2015 година и докладите на експерт-счетоводителя".

Както е известно, готви се нов ЦСКА, който напрактика е "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе). Клубът е внесъл документи в БФС и кандидатства за новата Първа професионална лига. Според заместник-изпълнителния директор на БФС Павел Колев, това ще се случи. В същото време целта на Гриша Ганчев е да ликвидира затъналия в дългове ПФК ЦСКА АД, който е в процедура по несъстоятелност.

В Англия за престрелката: Тинейджъри бягат през глава от Mityo The Eyes

"Британски тинейджъри, които са били на първа ваканция в чужбина, са били принудени да бягат от страх за живота си, след като мафиоти са открили стрелба в български плажен бар".

Така британският таблоид "Мирър" разказва в петък историята за престрелката във Слънчев бряг, при която Димитър Желязков – Митьо Очите бе тежко ранен, а негов гард - убит.

Вестникът споменава, че известният drug lord Mityo The Eyes (наркобос Митьо Очите - б.ред.) е бил прострелян на пет места по време на престрелката.

Бягащите за живота си момчета се казват Рос Уорбек, Джоел Ийуърт, Натан Смит, Крейг Пуул и Джак Адамс. Те са се намирали в заведението "4you", където се е разиграла цялата сцена.

17-годишният Рос Уорбек разказва: "Беше напълно нереално и все още не мога да повярвам какво точно се случи. Те (мутрите - б.ред.) бяха толкова близо до нас. Ние бяхме практически точно до стрелците, те бяха на 10 фута (3 метра) от нас. Ние избягахме от бара, след като прескочихме ниската ограда, която го обграждаше. Когато погледнахме назад, видяхме, че още десет мъже без маски бяха пред бара и стреляха към други хора в бара. Стрелбата започна около минута след като избягахме от заведението".

"Става дума за спор между наркобосове. Един мъж бе убит, а двама или повече бяха ранени", допълва Рос, който очевидно не е разбрал, че става дума за битов спор между тежковъоръжени банди за паркомясто, каквато версия развиха вчера представители на българските власти.

"Местните бяха много загрижени за нас и притеснени за сигурността на хората. Джак беше отведен от бара с помощна на един много едър татуист, който го предпази от стрелбата със собственото си тяло", обяснява още британският тинейджър.


Обама провали любовната среща на гей! Видео

/Таралеж/ 

Нюйоркски полицаи, охраняващи кортежа на американския президент Барак Обама, повалиха на земята велосипедист. Служителите на реда няколко пъти подали предупредителен сигнал, но колоездачът не ги чул. 

Когато видели, че мъжът не смята да спре, те му преградили пътя и го съборили на земята, съобщава NBC.

Пострадалият Даниел Провенцио твърди, че не е имал никаква представа, че по тази улица ще премине президента, а предупрежденията на полицаите не чул заради силната музика, която звучала в слушалките му.  Той бързал за среща с приятеля си, който намерил в сайт за запознанства.

Заради инцидента срещата се провалила. Втора, по думите на колоездача-любовник, няма да има, защото за нюйоркчани важало правилото, че щом си закъснял за първата среща, втора няма да има.

Така Обама, заради чийто кортеж е бил преграден пътят, неволно е разрушил надеждите и мечтите на двама души.

ВИДЕО



Цитат на деня! Георги Костов: Сигурността в курорта Слънчев бряг е на добро ниво

/Таралеж/ 

Сигурността в курорта Слънчев бряг е на добро ниво, категоричен бе пред медиите главният секретар на МВР Георги Костов.

„След като извършителят на убийството е задържан въоръжен, с оръжието на престъплението, минути след извършването му и е привлечен като обвиняем, и е в ареста в Бургас, няма какво да добавя“, каза още Костов по повод престрелката пред заведение в курорта в сряда вечерта.

Той допълни, че последните данни, с които разполага МВР, са съобщени от вътрешния министър Румяна Бъчварова в парламента.

Главният секретар на вътрешното ведомство напомни, че все още се издирва един човек, който е съпричастен към инцидента, но неговата действителна роля не е от съществено значение за самото разследване на престъплението.

Георги Костов потвърди, че поводът за инцидента е ясен от самото начало.

„Когато един човек като Димитър Желязков е предмет на такъв обществен интерес нормално е да има всички възможни хипотези, а хората имат право да ги изказват“, каза Костов в отговор на въпрос дали имат основания за съмненията, че точно битов скандал е причина за престрелката в Слънчев бряг. „Ние говорим с факти и те са такива“, повтори той. Но отказа да уточни колко струва едно паркомясто, където е възникнал инцидента, защото не влизало в служебните му ангажименти.

„Очевидно Митьо Очите е фактор в този регион, очевидно е в полезрението на МВР и очевидно плод на тази активност на МВР е и присъдата на въпросното лице, която той е изтърпял“, каза Костов. И продължава да е предмет на нашия интерес, заяви той.


Бъчварова на спешно изслушване в парламента

/Таралеж/ 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова - на спешно изслушване в парламента. Депутати още вчера поискаха тя да се яви в Народното събрание и да даде повече информация около престрелката в „Слънчев бряг”.

При инцидента един човек беше убит, а други трима - ранени. Сред тях и Димитър Желязков – Митьо Очите. Той е в настанен в бургаската болница в критично състояние.

Част от депутатите заподозряха, че над Димитър Желязков е имало чадър. А причината за тези подозрения - данни, че полицията отдавна е знаела, че цитирам, "между двете групировки отдавна тлее напрежение", но нищо не е било направено.  


На тази дата: 10 юни 1871 г. В Румъния излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти”

/Таралеж/ 

1871 г. в Браила, Румъния, излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти”. Това е първият вестник на Христо Ботев. Мото на вестника е „Истината е свята, свободата е мила!”.

В брой първи в статията си Ботев призовава да се води едновременно борба за национална и социална свобода и възлага надежда на българската емиграция, която трябва да се готви „за нови удари”. В четири от известните пет броя на вестника, са отпечатани 16 статии на Ботев - „Наместо програма”, „Народът вчера, днес и утре”, „Смешен плач”, „Решен ли е църковният въпрос”, стихотворенията „До либето ми”, „Дялба”, „На прощаване”, „Хайдути”, „Елегия”, „Борба” и „Пристанала”.

Последният брой на „Дума на българските имигранти” излиза на 5 август 1871 г.


Вицове, юни 2016 г.

"Открий и сподели", България, 2016 г.
Рекламен слоган

СмЕх/Таралеж/ 



Можеш да познаеш, че някой е почивал на Слънчев бряг ако е изгорял на бронежилетка...

***

В хотел в Абу Даби:
- Каква е паролата за wi - fi?
- ولكن الجبهة ، بدل!!!

***

Как се познават кореняците софиянци?
- По жълтото паве в кацата със зеле.

***

Мъж се хвали пред приятели:
- Случих на добра жена, готви като мама и пие като тати ...


***

В близкото бъдеще, ресторант, меню:
-задушен заек с карамелизирани картофи и лук шалот.
(състав:вода, соя,нишесте, ароматизатор)

***

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 9 юни 2016 г.

Лек автомобил отнесе моторист във Варна

Снимка: "Таралеж"

/Таралеж/ 

Лек автомобил блъсна моторист преди минути на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и ул."Бачо Киро" във Варна, предава репортер на "Таралеж". 

Мотористът беше веднага откаран от екип на "Спешна помощ". В момента полицаи правят оглед на местопроизшествието, където все още се намира моторът на пострадалия.

Фотофакт: Опашка от кръводарители за Димитър Желязков – Очите

/Таралеж/ 

Опашка от кръводарители се изви пред Кръвния център. Десетки мъже се наредиха да дадат кръв за Димитър Желязков – Очите. Състоянието на подземния бос е критично. Опасност за живота му все още има, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев.

Три органни системи на Очите са засегнати-корем, бял дроб и пикочен мехур. Засега Димитър Желязков няма да бъде транспортиран в друго лечебно заведение. Операцията му е започнала вчера в 22.30 часа и е продължила до тази сутрин. Състоянието му е влошено, защото Очите е получил тежък кръвоизлив. През цялото време бургаските медици са поддържали връзка с лекарите от Военномедицинска академия.


Европарламентът пусна пощенски пликове с лика на Росен Плевнелиев

/Таралеж/ 

Европарламентът пусна пощенски пликове с лика на Росен Плевнелиев. Депутатите в Страсбург разграбили тиража за минути, разказаха присъствали на изявата на българския държавен глава вчера в Европарламента.

Росен Плевнелиев, за когото се знае, че предпочита сам да подготвя своите речи, взриви Страсбург с позицията си за необходимите действия на Европа и остра критика, насочена към Кремъл. Думите на Плевнелиев бяха прекъсвани на няколко пъти от аплодисменти, а социалистът Мартин Шулц, който ръководи Европарламента с видимо вълнение поздрави Плевнелиев за смелите думи.

Според осведомени изявата на президента е провокирала десетки чужди медии да настояват през следващите дни за интервюта в София с българския държавен глава.


Полина Карастоянова напусна Патриотичния фронт

/Таралеж/ 

Депутатката Полина Карастоянова напуска парламентарната група на Патриотичния фронт и става независим народен представител. Това съобщи председателят на парламента Цецка Цачева.

Вчера Карастоянова е подала заявление за напускане на парламентарната си група, след като от Фронта я изключиха от всички парламентарни комисии.

Причината за изключването са обвинения в лобизъм по отношение на изготвянето на законопроекта, който наложи ограничения за варенето на ракия. Според собствените й колеги Карастоянова защитавала големите производители на алкохол.

Като вече нечленуваща в парламентарната група Полина Карастоянова губи местата си като председател на Комисията по културата и медиите и като зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм. Очаква се патриотите да предложат за председател на Комисията по културата и медиите Славчо Атанасов.

След напускането на Полина Карастоянова парламентарната група на Патриотичния фронт ще разполага със 17 депутати.

В разпространена позиция до медиите Карастоянова благодари на всички, с които е работила досега в качеството си на шеф на комисията по културата и медиите.

"По повод на взетото от ПГ "Патриотичен фронт" решение мога категорично да заявя, че то има за цел да удовлетвори личната амбиция на председателя на групата, с когото имаме принципни различия. Те възникнаха още миналата година след неговото решение за самостоятелно явяване на местните избори, което доведе и до известните слаби резултати.

Основанията за решението на групата, които ви бяха представени вчера, са напълно безпочвени, а обвиненията в лобизъм са елементарно клише. В съответствие с европейското законодателство, Законът за колективното управление на авторските права има за цел да създаде ясни правила, които гарантират авторските права на творците".

Това казва още Карастоянова.

Борисов: Кандидат-зетът е влязал в спор със собственика на заведението за паркомясто


/Таралеж/ 

Надявам се още в рамките на днешния ден да бъдат задържани всички участници в престрелката в Слънчев бряг. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти във връзка с престрелката в Слънчев бряг снощи.

„Знаете много добре, че задържан убиец много рядко се случва. Ние сме наситили там със сила и средства. Въпреки че сме унищожили материалите, които имат в заведението, съседните камери са иззети, така че се надявам още в рамките на днешния ден да бъдат задържани всички участници“, заяви Борисов.

По повод тезата за възникване на престрелката, заради рекет, той коментира: „Аз разбирам желанието това да се тиражира, но то не е факт в този случай. Кандидат-зетът е влязал в спор със собственика на заведението за парко място“.

„На 3 юни е завършила проверката на въпросната таксиметрова компания, която е била на дъщерята на въпросния човек. Мисля, че в затвора трябва да променяме хората, но те не се променят“, посочи още премиерът.

Той припомни, че преди седмица бяха задържани близо 15 души при акция в Бургас. „Това, което мога да им обещая сега е, че съм изпратил и данъчните наред с всичко полицаи, и няма да има луксозен автомобил без данъчна проверка за целия сезон, който влезе в Слънчев бряг. От сега ги предупреждавам“, увери Борисов.

Взеха ни за канарчета: Стрелбата в Слънчев бряг била за паркомясто


/Таралеж/ 

Аз мога да кажа, че инцидентът от снощи е по повод конкретен битов повод. Вчера в следобедните часове е възникнало пререкание за място за паркиране между лице, млад човек, живеещ на съпружески начала с дъщерята на Митьо Очите и собственика на заведението, обясни по Нова тв Георги Костов-главен секретар на МВР.

За възникналия конфликт нито една от страните не е съобщила. Около 20,50 ч. на малки групи от по 3-4 души са се събрали около 40 души пред заведението. Част от лицата са влезли в заведението. Там станал конфликт между хората на Очите и хората на собственика. Имало юмручна свада, прераснала в престрелка. Има един убит от охранителите на Очите, самия Очите е ранен в критично състояние и двама леко пострадали също от неговото обкръжение.


Какво се случи снощи в Слънчев бряг?

/Таралеж/ 

В 20:57 часа на 8 юни бригада от около 30 човека, по думите на главния комисар на МВР Георги Костов, водена лично от Митьо Очите върви демонстративно по една от централните алеи на Слънчев бряг и се отправя към ресторант "4you", в който по това време има клиенти, семейства с малки деца. Над ресторанта има и хотелска част, в която са настанени туристи.

Според свидетели групата е изглеждала потресаващо. Били с бронежилетки и държали брадви. Информацията за брадвите не бе потвърдена от МВР, но е сигурно, че никой от щурмуващите на Очите, както и самият той, не е бил въоръжен с огнестрелно оръжие.

Бригадата е влязла в ресторанта, за да демонстрира мощ пред собственика Божо Д. Групата успява да стигне до третата маса вляво, като предварително са имали уговорена среща с ресторантьора Божо. Той не е местен човек, но отдавна върти два ресторанта и дискотека в Слънчев бряг. Кара черно, матово Порше Кайен, което е паркирано пред заведението.

Вместо да си наведе главата и да приеме условията, с които влиза вътре наказателният отряд, човекът, по непотвърдена информация от очевидци, се оказва повече от добре подготвен – "с паднало пред очите перде“. Той е очаквал посещението и е ангажирал за отпор 10-ина човека, въоръжени до зъби, с по няколко резервни пълнителя. Пороят от куршумите буквално се е излял върху посетителите.

Според информацията става въпрос за рекет. Или Божо не е бил съгласен да отчислява част от печалбата на заведенията си, или самият той е представител на благоевградската групировка, която опитва да завземе територии от несебърския подземен бос, свързани с контрола върху таксиметровия превоз.
В РУП Слънчев бряг един след друг пристигат задържани за участието в престрелката. Поне още два дни няма да е ясно точно колко са участниците – от нападението, до външните подкрепления на Очите около заведението.

Тежковъоръжена жандармерия с автомати е завардила изходите на Несебър и всички участници дори и наемници от вътрешността на страната, едва ли са имали възможност да напуснат едновременно.

Снощи Желязков изпрати пордения свой близък човек. По ирония на съдбата той отново оцеля, засега.

През 1996 година с кола бомба приготвена за него, загинаха съпругата Тянка, брат й и бодигардът им.



На тази дата: 9 юни 1923 г. В Царство България е извършен Деветоюнският преврат


/Таралеж/ 

Деветоюнски преврат е държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски. 

В подготовката на преврата участва и Народния сговор, а впоследствие той получава подкрепата на повечето опозиционни сили, като се изключи втората по големина парламентарна партия - Българската комунистическа партия (БКП).

Подготовка

Още на конгреса си в края на 1922 година Военният съюз взима решение за отстраняване с преврат на правителството на Стамболийски. През януари се появяват слухове за това, които достигат до правителството. През април 1923 година БЗНС печели предсрочните парламентарни избори, получавайки 52% от гласовете и 212 от 245 места в парламента. В същото време партията изпада във все по-тежка политическа изолация, конфронтирайки се с традиционните партии от Конституционния блок, много от водачите на които са в затвора, с БКП, която смята правителството за свой главен враг и го определя като „фашистко“, с Военния съюз, който официално е забранен, но обединява много действащи и запасни офицери, и с Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), която то се ангажира да унищожи с Нишкото споразумение.

След съставянето на новия парламент през май Военният съюз активизира своите организации и провежда събрания на офицерите в различни гарнизони, подготвяйки се военен преврат, като сведения за това изтичат в печата. Установени са контакти с цар Борис III (чрез Христо Калфов) и с ВМРО (секретарят на Военния съюз Никола Рачев се среща в Пиринско с Тодор Александров). На 25 май е определена датата на преврат, изготвени са подробни планове на операцията с разпределение на целите и задачите на отделните подразделения.

Провеждане на преврата

Превратът е проведен съгласно предварителните планове — действията в София започват в 3 часа сутринта на 9 юни, а половин час по-късно, след телеграфно потвърждение, започват да действат организациите в гарнизоните в провинцията. За действията в София отговарят Велизар Лазаров и Дамян Велчев - те, както и много други запасни офицери, връщат униформите си и поемат командването на военни части. Лазаров е обявен за началник на Софийския гарнизон и ръководи обезоръжаването на полицията и Оранжевата гвардия в столицата.

В резултат на преврата е свалено правителството на Александър Стамболийски и е образувано ново — начело с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, с изключение на комунистите. Министрите се събират в 10 часа предишната вечер в дома на Иван Русев. Тук в четири и половина през нощта Лазаров и Велчев им докладват за успеха на преврата. Цар Борис III, след като изчаква потвърждение от гарнизоните в страната и реакцията на чуждите посолство, утвърждава с указ новото правителство по обяд на 9 юни.

В преврата активно участват и автономистите от ВМРО. Дейци на ВМРО убиват и Райко Даскалов и други земеделски водачи и сътрудничи на Цанков срещу левицата.

Опити за съпротива

На отделни места има опити за съпротива от страна на земеделски активисти и отделни групи доброволно присъединили се към тях комунисти, останали в историята като Юнско въстание. Най-мащабна е дейността на въстаниците в Плевенско и Шуменско. Почти цял Плевен е завзет. Въстанието обаче няма организиран характер, единно ръководство и повсеместен обхват, което спомага за смазването му от правителствените гарнизони.

Ръководството на БКП се отказва да се намеси в защита на сваленото земеделско правителство, заемайки "позиция на неутралитет". ЦК на БКП преценява, че става дума за уреждане на сметки между „селската и градската буржоазия“. Ръководството ѝ оказва активен натиск върху местни структури да не подкрепят съпротивата на земеделците.

В Славовица, където се намира и Стамболийски, се събират към 3 хиляди зле въоръжени селяни от околните села и под негово ръководство на 10 юни се разполагат в околностите на Пазарджик, където са разпръснати от армията. Александър Стамболийски отива в село Голак, откъдето произлиза жена му, и е заловен та от общинските власти на 14 юни, предаден е на коменданта на Пазарджик Славейко Василев и е отведен в града. По нареждане от новото правителство, той е убит от група на ВМРО, водена от Величко Велянов.

Под натиска на Коминтерна обаче в БКП се засилва мнението, че трябва да се противопостави на превратаджиите и комунистическата партия е принудена да обяви курс към въоръжено въстание, което е планирано за септември 1923 г. (Септемврийското въстание)

Вицове, юни 2016 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/ 


Една журналистка я пратили да интервюира някакви овчари, свидетели на НЛО. Между другото станало дума че живеят сами в планината по 7-8 месеца без да виждат други хора. Журналистката ги попитала:
- А как издържате без жени толкова време?
Овчарите я наобиколили, а единият подхилквайки се казал:
- Ами казваме че сме видели НЛО, че да ни изпратят някоя журналистка.

***

- Не му е лош испанския, само произношението му е някак напрегнато.
- Ами как няма да е, като три години учебника му е седял в тоалетната.

***

Говорят си двама психиатри:
- Сега имам един много интересен случай на раздвоение на личността.
- Да? И с какво е интересен толкова този случай?
- Работата е в това, че успях и от двамата да взема пари за лечението.

***

Богаташ навършва осемдесет години, чувства се прекрасно.
- Как ще обясните вашето отлично здраве? - питат го.
- Преди всичко с голямото търпение на моите наследници.


***

Служител в зоопарка звъни на ветеринарния:
- Слонът кашля. Какво да правим?
- Добавете във ведрото, с което поите слона, шише водка.
На следващия ден служителят съобщава на ветеринара:
- Кашлицата мина, но почнаха да кашлят и останалите слонове.

***

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

сряда, 8 юни 2016 г.

Архитектите преустроили Японския може да останат без лиценз

/Таралеж/ 

Архитектите, изготвили проекта за преустройство на столичния хотел "Маринела", известен като Японския, могат да бъдат лишени от правоспособност. Това стана ясно на пресконференция, организирана от Камарата на архитектите в България (КАБ) и Съюзът на архитектите в България по повод реконструкцията на архитектурната перла, която върви от година насам, след като хотелът стана собственост на пловдивския бизнесмен Вълчо (Ветко) Арабаджиев.

Едно от първите действия на новия собственик беше изкореняването на японските вишни покрай хотела, което предизвика истински бунт на софиянци и куп шеги в социалните мрежи. Семейството беше решило на тяхно място да насади... палми.

После Арабаджиев завъди пауни, които и до ден днешен се разхождат из имота му.
След това новият собственик започна архитектурно преустройство на сградата, която е проектирана от известния японски архитект и философ Кишо Курокава (1934 г.-2007 г.) и е единственият "негов" хотел в Европа. Върху конгресния му център започна и вдигането на допълнителен етаж. Всичко това се извършва без координация с японското бюро "Кишо Курокава".
"Извършва се груба намеса и брутална промяна на интериора и екстериора на комплекса", казва арх. Георги Бакалов, председател на управителния съвет на Съюза на архитектите в България.

"Търговската част и търговският пасаж на хотела са унищожени, като на тяхно място са направени ресторант и пиано бар", казва арх. Атанас Динев, който през 80-те години е работил в софийското студио на Кишо Куросава и е участвал в проектирането на хотела.

Според него районният архитект на община Лозенец няма право да дава разрешение за преустройството на хотела, защото той е сграда от втора категория, а районните архитекти могат да разрешават подобни действия като в Японския за обекти до четвърта категория.

"През юли м.г. е внесено заявление от "Виктория Груп", собствениците на хотела, за изграждане на слънцезащита пред реконструирания ресторант вследствие унищожаване на търговската част. То е за тип "тента", но в последствие цялата южна фасада е унищожена с анкерирана конструкция. Завзет е целият общински тротоар, въпреки, че проектът е единствено за маси върху лека дървена преместваема конструкция", продължава хронологията на промените арх. Динев.

Въпреки че за надстройването на конгресния център обектът е бил спрян, когато са поставени металните колони, вече се изгражда покривът му, казва архитектът. Дали собствениците са подведени или самоволно продължават, пита Динев.

"Камарата на архитектите ще работи категорично за спазване на авторските права на архитектите. Има и други драстични нарушения - в най-големия обект от културно естество - НДК, също вървят вътрешни преустройства без зачитане на правата на един от авторите", казва арх. Иван Аврамов, председател на софийската структура на КАБ.

Дисциплинарната комисия на столичната камара на архитектите е започнала производство срещу колегите си, които стоят зад реконструкцията на Японския, което може да доведе до отнемане на пълната им проектантска правоспособност за определено време, стана ясно от думите на Аврамов.


Троянски кон във Варна срещу Търговското споразумение ЕС-САЩ

Снимка "Таралеж"

/Таралеж/ 

Варненци подкрепиха протестната инициатива на Екологичното сдружение “За Земята”, като се включиха в подписката срещу подписването на Търговско споразумение между ЕС и САЩ. На пл. „Независимост“ бе монтиран осемметров Троянски кон, който е символ на протестите срещу ТТИП в Европа, предава репортер на „Таралеж“. 

До момента подписките в различните европейски страни са подкрепени от над 3,5 милиона граждани, в България до момента са над 35 000.


Президентът с обръщение пред Европейския парламент

/Таралеж/ 

Днес държавният глава Росен Плевнелиев ще направи обръщение пред Европейския парламент в Страсбург.

В 12.00 часа местно време (11.00 часа българско време) Плевнелиев ще произнесе реч, посветена на бъдещето на Европа и предизвикателствата пред Европейския съюз.

Преди това Плевнелиев ще разговаря с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. След края на пленарната сесия двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Больше не передаем сведения об уровне реки Дунай в сантиметрах


/Таралеж/ 

Поколения българи израснаха с онзи глас по радиото, който казваше „Оршова – соншонжмон“. Или пък „без изменений“. Хидрометеорологичният бюлетин за нивото на река Дунав в сантиметри се излъчва от десетилетия по Българското национално радио (БНР) веднага след новините в 15 часа. До вчера.

От 7 юни 2016 година БНР спира излъчването му. С това слушателите се разделят както с една традиция, така и с информацията за всеки сантиметър нагоре или надолу в нивото на Дунав в Нови сад, Оршова, Дренкова и т.н. Разделят се и с няколкото думи на руски и френски, които нямаше как да не знаеш.

БНР е информирало Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, със седалище в Русе, че ще преустанови излъчването на техния бюлетин. Досега това е ставало по силата на сключената през 1948 година в Белград „Конвенция за режима на корабоплаването по река Дунав“. Изпълнител на Конвенцията е Дунавската комисия, която е определила на какви честоти и езици да се излъчва бюлетинът.

Тази информация обаче отдавна е достъпна на сайта на Агенцията – данните от българския участък се актуализират на всеки 15 минути с помощта на 9 автоматични станции, а тези от небългарските участъци – на всеки 24 часа. Единствената необходимост е екипажите да имат връзка с интернет.


На тази дата: 8 юни 1968 г. на Летище Хийтроу е задържан убиецът на Мартин Лутър Кинг - Джеймс Ърл Рей


/Таралеж/ 

1968 г. на Летище Хийтроу е задържан убиецът на Мартин Лутър Кинг - Джеймс Ърл Рей. Той се опитва да напусне Обединеното кралство с фалшив канадски паспорт.

Мартин Лутър Кинг - известен проповедник, лидер на движението за права на чернокожите в САЩ и лауреат на Нобелова награда за мир, е убит 4 април 1968 г. на терасата на мемфиския мотел „Лорейн”.

Година по-късно полицията арестува Джеймс Ърл Рей, който по това време е бил регистриран като затворник-беглец. Смята се, че под натиска на съдиите, които обещали на Рей сделка със следствието в случай на чистосърдечно признание, той се е подписал под собствената си присъда.

Съдът осъжда Рей на 99 години затвор. Веднага след произнасянето на присъдата той заявява, че не е убивал защитника на човешките права.

Джеймс Рей умира на 23 април 1998 г. в Мемориалната болница в град Нешвил. А своите съболезнования по повод кончината на осъдения изразява дори семейството на Кинг, което го смята за невинен.

Любопитен факт е, че през 2011 г. в интернет се появи музей, посветен на Джеймс Ърл Рей. Онлайн изложбата бе открита на сайта на окръг Шелби, в който е разположен град Мемфис, където е застрелян Кинг. Сред експонатите в „музея” са материали от наказателното дело срещу Рей, аудиозаписи на показанията му, записки на секретаря на съда, лични писма на осъдения, както и някои редки снимки на престъпника.