събота, 23 януари 2016 г.

Дрогирани войници охранявали Световния икономически форум в Давос

Дрогирани швейцарски войници са охранявали Световния икономически форум в Давос, който се проведе от 20 до 23 януари, писа британският в. "Гардиън". Петима военнослужещи от армията на Швейцария са отстранени от длъжност, след като проверка показала, че са употребявали кокаин и марихуана. Други седем армейци пък са използвали само марихуана.


„Установихме, че 12 военнослужещи са употребявали марихуана, а петима от тях и кокаин. Те незабавно бяха отстранени от служба. други седем ще понесат дисциплинарни наказания“, заяви представителят на военните сили на Швейцария Щефан Холдер. Той каза, че при претърсване у един от петимата уволнени военнослужели са били открити 3 грама кокаин и той ще бъде осъден от граждански съд.


2500 представители от над 100 страни, сред които президенти и министър-председатели, участваха в Световния икономически форум в Давос, който традиционно се провежда при изключителни мерки за сигурност.

Превратностите на живота

Влиятелният британски в. "Таймс" обяви руския президент Владимир Путин за "Човек на
годината".

Немското политическо списание Cicero нарече президента на Русия Владимир Путин „Човек на годината“.

Тези дни Путин отново влезе във всички световни медии, но не като човек на годината, а като убиец и педофил.

Пловдив с най-дългата пешеходна улица в Европа

1750 мeтpa или близo 2 ĸм – тoлĸoвa e нaй-дългaтa пeшexoднa yлицa в Европа. И тя ce нaмиpa в Бългapия.

Moжeтe ли дa пoзнaeтe oбaчe ĸъдe? Taзи пeшexoднa yлицa измecти cтoлицaтa нa Дaния – Koпeнxaгeн, ĸoятo дъpжeшe пъpвoтo мяcтo.

C 250 мeтpa Πлoвдив изпpeвapи дaтcĸaтa yлицa, тъй ĸaтo yлицaтa зa пeшexoдци e билa c дължинa oт 1500 мeтpa.

Дoпpeди 3 гoдини пo Глaвнaтa нa Πлoвдив нa Джyмaя джaмия и пo Maлĸaтa глaвнa – yл. „Paйĸo Дacĸaлoв“, ce движexa aвтoмoбили, нo ĸмeтът изпълниoбeщaниeтo cи ĸъм плoвдивчaни тoзи yчacтъĸ дa cтaнe изцялo пeшexoднa зoнa.

Две хубави очи, особено едното

Онзи ден едното око на спорния паметник на цар Самуил в центъра на София спря да свети. Той беше открит в средата на юни и точно решението очите му да светят, предизвика сериозни дебати. 

Паметникът вече зае пето място в класация за най-безумни паметници на известни личности, състезава се и за "Градски бъг" в наградите за архитектура, дизайн и градска среда.


Днес обаче при по-добрата метеорологичната обстановка и след почистване на фотоклетката в главата на паметника цар Самуил отново светна на дълги.

Радан Кънев към Кунева и СДС: Къде са вашите червени линии

Лидерът на ДСБ Радан Кънев се обърна към коалиционните партньори в РБ - ДБГ и СДС с въпроса къде са техните червени линии и тяхната граница на компромис. Кънев каза това в словото си пред Националното съвещание на партията. Той заяви, че ДСБ е готов да остане в единната десница, но трябва да знае къде са "червените линии" на партньорите там.

"Нашата червена линия сме я заявявали многократно и когато тя бе прекрачена, ние напуснахме коалицията. Ако нямаме червена линия, ще се превърнем в НДВС от времето на Тройната коалиция", каза още Кънев.

По отношение на бъдещия нов проект той заяви, че изграждането му не означава разтурване на ДСБ.

"Няма как да махнеш крайъгълния камък, а след това да почнеш да строиш къща", каза още лидерът на ДСБ.

Той направи кратък анализ на изминалата година и участието на ДСБ в управлението. Според него основния въпрос след парламентарните избори през 2014 г. е бил да се извади България от кризата.

"Това означаваше задължително дълбоки реформи в публичния сектор, изкореняване на мафията и връщане на курса на българската външна полиитка на Запад", обясни лидерът на ДСБ.

Той изтъкна, че първата година от едно управление е тази, в която се правят реформи. Според него настоящето управление дотук е направило големи крачки само в сферите на здравеопазването, външните работи и отбраната.

Според Кънев обаче имало умишлен провал в борбата с мафията, с правосъдието и службите.

"Отлично знаехме, че влизаме в коалиция с хора, които не желаят реформи", обясни той.

Лидерът на ДСБ говори и "за особено тежкия провал в сферата на публичните финанси". От ДСБ обаче направили поредица от тежки компромиси, за да пробият в сферата на правосъдието.

"Влиянието на Пеевски не е намаляло", отчете Кънев.

Според него приетият в последните дни закон за обществените поръчки не е затворил вратите за корупция.

""Най-големият подлец е този, който заявява - те хората няма какво да ядат, а тия искат съдебна реформа", смята още той.

За новия десен проект


По отношение на бъдещия нов проект той заяви, че изграждането му не означава разтурване на ДСБ.

"Няма как да махнеш крайъгълния камък, а след това да почнеш да строиш къща", каза още лидерът на ДСБ.

И поясни, че новият десен проект ще се изгради около партията му, но без стари лица, които са участвали досега в изпълнителната власт. Кънев постави и цел пред структурите на ДСБ - реорганизация, за да стане партията втора политическа сила.

Според него трябва да има нов десен проект, а не партия.

Втора политическа сила

Кънев смята, че законът за политическите партии у нас е писан от хора с комунистически манталитет, защото не позволява на една партия да печели избори без да се превърне в структура на МВР. Според него изборът на партньорства от ДСБ е задължителен за постигането на двуцифрен резултат на бъдещи избори като стремежът е новата десница да бъде втора политическа сила.

Той направи кратък анализ на изминалата година и участието на ДСБ в управлението. Според него основният въпрос след парламентарните избори през 2014 г. е бил да се извади България от кризата. "Това означаваше задължително дълбоки реформи в публичния сектор, изкореняване на мафията и връщане на курса на българската външна полиитка на Запад", обясни лидерът на ДСБ.

Той изтъкна, че първата година от едно управление е тази, в която се правят реформи. Според него настоящето управление дотук е направило големи крачки само в сферите на здравеопазването, външните работи и отбраната.

Според Кънев обаче имало умишлен провал в борбата с мафията, с правосъдието и службите.

"Отлично знаехме, че влизаме в коалиция с хора, които не желаят реформи", обясни той.

Лидерът на ДСБ говори и "за особено тежкия провал в сферата на публичните финанси". От ДСБ обаче направили поредица от тежки компромиси, за да пробият в сферата на правосъдието.

"Влиянието на Пеевски не е намаляло", отчете Кънев

Според него приетият в последните дни закон за обществените поръчки не е затворил вратите за корупция. "Най-големият подлец е този, който заявява - тия искат съдебна реформа, а хоратя нямат какво да ядат", смята още той.

Кънев обясни, че в България хората няма какво да ядат, защото няма правосъдие.

Новите обръчи от фирми


"Изграждат се нови обръчи от фирми. По тази причина няма инвестиции и нови работни места, а българската държава е станала хронично зависима от европейските фондове, дори мафията зависи от тях. Еврофондовете свършват през 2020 г. и никой у нас не знае какво ще става след това", каза Кънев.

Според лидера на ДСБ България "от сряда до петък" се управлява прилично, но не и в дългосрочен план.

"България има много малко време, 1 година беше достатъчно, за да можем да преценим, че не можем да даваме повече толеранс. Всички знаехме с кого влизахме в коалиция. Мислехме, че РБ ще има силата и волята да принуди коалиционните ни партньори да наложат реформи. В голяма степен РБ излъга тази надежда, поради липса на политическо единство. Разпокъсан РБ не успя да изпълни политическите си задачи. Не бяхме единни в РБ и допуснахме конкуренция между различните партии. След 1 година стигнахме дотам, че ни остана един-единствен инструмент - напускането на срамното участие в управлението с други политически партии, които раздават порциите", каза Кънев.

Кънев направи и кратък обзор на участието на ДСБ и РБ на местните избори. Той изтъкна, че десницата е била разединена. Кънев призна, че силите на ДСБ не стигат и че им трябват партньори.

"Реформаторската десница рано или късно ще спечели изборите в България", заяви Кънев.


Обновена!

Шопингът на Пеевски продължава

С всеки изминал ден расте скоростта, с която депутатът от ДСП Делян Пеевски прибавя нови придобивки към активите си. Ден след като стана ясно, че негова и на майка му Ирена Кръстева фирма е купувачът на врачанския торов завод "Химко", в петък  чрез дружеството "Балканска медийна компания", в което е съсобственик отново с майка си, депутатът е придобил от "БТВ медиа груп" новопостроената централа на телевизията в столичния квартал "Манастирски ливади".

Така срещу близо 25.5 млн. лв. дружеството на Пеевски - Кръстева се сдобива със сградата, специално проектирана с телевизионни студиа, месеци след като получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие "Елит медиа България", което излъчва Канал 3. Вероятно сделката цели да обезпечи телевизията със собствен сграда, но отново не става ясно откъде Пеевски вади парите за вървящите една след друга покупки.

Сградата в "Манастирски ливади" бе построена специално за бТВ, но телевизията така и не се нанесе там заради смяна в собствеността й през 2010 г. Така телевизията остава под наем в студиото си в НДК, а новата сграда е неизползвана и, според изданието, от доста време й се търси купувач. Макар и завършена, сградата има нужда от допълнителни инвестиции за оборудване, за да се нанесе в нея Канал 3.

Литвиненко убит, след като обвинил Путин в педофилия

Руският президент Владимир Путин е бил бесен, когато бившият руски агент Александър Литвиненко публично го нарекъл педофил през 2006 година, твърди вестник „Ню Йорк пост“, който се позовава на британския доклад за причините за убийството на Литвиненко.

Това е обида, която вероятно е ускорила решението на Путин да бъде ликвидиран 4 месеца по-късно живеещия в Лондон негов критик, пише изданието.

Вчера в Лондон бе представен английски доклад по разследване на убийството на Литвиненко, изготвен от магистрата сър Робърт Оуен. В документа руската държава е обвинена за смъртта на Литвиненко. Според докладчикът Александър Литвиненко е бил отровен от Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун по време на среща на чай в лондонски хотел на 1 ноември 2006 година.

Самият Литвиненко е бивш офицер от руското разузнаване, през 2000 г. той успява да избяга във Великобритания, където започва да работи за нейните служби и да критикува Путин и управлението му. Така например в своя статия в рускоезичен сайт Литвиненко бе писал, че руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) имала някога видеокасети, показващи „Путин да прави секс с непълнолетни момчета“.

Отделно Литвиненко разказа за случая на площад в Кремъл, когато Путин се спря да разговаря с малко момче, после вдигнат блузката му и го целуна по корема. „Никой не можеше да разбере защо президентът на Русия направо такова странно нещо да целуне по корема непознато малко момче“, отбеляза Литвиненко в статията. „Исках да го прегърна като котенце“, цитиран е Владимир Путин в статията на Литвиненко, съответно и на „Ню Йорк пост“.

Случаят обаче е по-различен. На излизане от някаква среща в Кремъл Путин наистина се спря и клекна пред момчето, заговори го за съвсем обикновени неща и в един момент го целуна по корема, като това бе показано в снимки. Впоследствие той поясни, че направил това, защото момчето му си видяло симпатично със своята детска самоувереност и в същото време с уязвимостта си.

Робърт Оуен обаче твърди в доклада си, че личните нападки са сред „най-силните мотиви“ за убийството. Магистратът констатира, че тази инсинуация може да е предопределила обречеността на Литвиненко.

„Едва ли трябва да се казва колко са сериозни обвиненията в статията, предявени от Литвиненко срещу президента Путин“, добавя още съдията.

На тази дата: 23 януари 1849 г. Елизабет Блекуел става първата жена лекар

1849 г. Елизабет Блекуел се дипломира в Медицинския колеж в Дженива и става първата съвременна жена-лекар в САЩ и Великобритания. Родена в семейството на собственик на захарна рафинерия тя от малка получава добро образование. По-късно Елизабет Блекуел започва да се самообразова като чете медицинска литература и през 1847 г. успява да постъпи в колежа в Дженива.

Първоначално е отбягвана от състуденти и професори. Не е допускана до лекции. Постоянно среща укор и отхвърляне. Местните хора я мислят за луда и неморална заради желанието й да стане лекар. Тя се съсредоточава единствено върху образованието си и завършва като отличник на курса. По време на дипломирането, деканът я поздравява за постиженията, но изразява и съмненията си дали би допуснал други кандидатки, защото това внася дискомфорт за учебното заведение.

След завършването си Блекуел заминава за Англия, а оттам за Париж, където постъпва в курс за акушерки. През 1850 г. се връща в Лондон и работи известно време в болница, после отива в Ню Йорк. Там през 1853 г. основава малък диспансер, преобразуван през 1857 г. в Нюйоркска амбулатория за бедни жени и деца. През 1858-1859 г. прави обиколка във Великобритания, като изнася лекции и става първата жена, включена в Британския медицински регистър. През 1868 г. основава Женски медицински колеж към Нюйоркската амбулатория, който функционира до 1899-а.

През 1869 г. Елизабет Блекуел окончателно се премества в Англия, където установява успешна частна практика и преподава гинекология в Лондонското медицинско училище за жени. Оттегля се от преподавателското място през 1907 г., умира три години по-късно.

Вицове, януари 2016 г.

Русия - страна с твърд лидер и мек курс на рублата.

СмЕх


Домакин забелязал, че гостите му много налитат на виното, а и покрай пиенето хич не се сещат да си тръгнат. На следващото презареждане с вино им донесъл оцет. Единият от гостите продължава да пие, сякаш нищо не се е случило, а друг го пита:
– А бе, ти не усещаш ли, че са ни сипали оцет?
– Е, колко оцет може да има у една къща? Бутилка - две и па, че ни сипат от виното.

***

Из женски форум:
"Звъня на мъжа си вече 15 секунди, а той не вдига.Някой друг сблъсквал ли се е с подобно нещо? Какво трябва да означава това, че ме е зарязал ли? Тогава може ли да се озъртам за някой друг, защото тука съм си набелязала един....."

***

- Мили, искаш ли да отслабна? Плащай ми по 100 долара на всеки смъкнат килограм и ще видиш...
- Скъпа, такава цена на сланината няма никъде по света.


***

Срещат се българско и американско врабче на границата. Българското пита:
- Ти си американско врабче, защо идваш у нас в България?
- Ами чух, че у вас има демокрация, аз искам да се срещна с вашите врабчета, да си почуруликам на воля. А ти защо си тръгнал извън България?
- Ами аз пък се начуруликах, сега съм тръгнал да покълва нещо.

***

Отишли един дядо и една баба в Рая. Гледат - там идилия! Ангелчета свирят на арфи, птички пеят, поточета ромолят... Дядото гледа всичко това, обръща се към бабата, удря й звучен шамар и й казва ядосан:
- Виждаш ли? Ако не бяха твоите овесени ядки, щяхме да дойдем тук още преди десет години!

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 22 януари 2016 г.

От ВСС ни взеха за мезе

Човекът на Бойко Борисов във ВСС Димитър Узунов днес най-после размаха справка за телефона си, че не е пращал sms на премиера. Става въпрос за този sms, който Борисов препрати на шефа на ВКС Панов:

„Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.”

Даже щял да иска извинение г-на Узунова. Нещо май ни взеха за мезе пак:

1. Това не е разпечатка (виж фото), а служебна бележка. Като имаме предвид КОЙ е собственик на "Виваком" няма да се учудя ако представят бележка, че и Бойко не е препращал sms-а.

2. Бележката касае само служебният телефон на г-н Узунов, но не и личните,

3. Отговорът на "Виваком" е само за изпращане на текстови съобщения чрез оператора, но не и чрез други приложения за кореспонденция (напр. Viber, WhatsApp, Messenger, Тelegram и други).


Между нас казано всичко е пълна пародия. Бойко да не се прави на ощипана мома, а да покаже кой му е пратил съобщението. Защото е страшно един премиер, като типична мутра да препраща на шефа на ВКС такъв sms, с което де факто казва: Внимавай, че знам всичко какво правиш във ВСС. А човекът от ВСС, който докладва е жалка работа! Без значение дали е Митко Узунов или Ясен Тодоров, или пък някой друг.


Димитър Узунов не е изпращал СМС до премиера Бойко Борисов от служебния си телефон

Това стана ясно от разпечатка, която новоизпраният представляващ ВСС разпространи чрез пресцентъра.

Узунов беше посочен от бившия правосъден министър Христо Иванов като автор на съобщението до премиера, което той препрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Като член на ВСС и представляващ Висшия съдебен съвет, предоставям справка, издадена от мобилния оператор, чиито услуги ползвам и с която се удостоверява комуникацията от телефонния ми номер на 14 януари 2016 г. за периода от 9.30 ч. до 12.30 ч. Този документ ясно показва отсъствие на писмена кореспонденция с министър-председателя на Република България или с когото и да било друг", посочва в изявлението си Узунов.

В писмо от "Виваком" се посочва, че от мобилен телефон, чийто титуляр е ВСС не е регистрирано изпращане на изходящи SMS-и на 14 януари 2015 г. от 9.30 до 12.30 часа.

За автора на съобщението: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме", което Борисов препрати на самия Панов, се знае много малко. В обясненията на самия Борисов и съветника му Яне Янев има поредица от противоречия, като и двамата отказват да посочат името на човека. Именно това беше причината част от членовете на съвета и Съюза на съдиите в България името на автора да бъде оповестено. Правосъдният министър Екатерина Захариева пък поиска този, който е пратил СМС-а, да си признае.

Шефът на Етичната комисия при ВСС Ясен Тодоров отказа да покаже разпечатка от кореспонденцията си от миналия четвъртък, когато в съвета се разглеждаше случая "Яневагейт". След като Лозан Панов показа съобщението, ВСС прекрати заседанието си, а премиерът Борисов се появи скоростно. Той беше посрещнат на крака от част от членовете и в близо половинчасова реч обясни, че не се меси в съдебната власт и че Лозан Панов го напада политически.

Димитър Узунов пое поста представляващ на ВСС, след като неочаквано на заседание на съвета беше внесено предложение за смяната на Соня Найденова. Именно тя беше и един от хората, които призоваха колегите си да покажат разпечатки от комуникацията си от миналия четвъртък.  

Маргарита Попова се обяви за кандидат – президент от ведомствената телевизия на Делян Пеевски

Маргарита Попова е готова да се кандидатира за президент. Това съобщи самата тя в специално интервю за ведомствената телевизия на Делян Пеевски - Канал 3.

Президентската институция има уникалната способност да обединява политическия елит, за да се водят смислени разговoри за това, какво е възможно, какво изисква живота днес, как и кога ще се случи и какъв ще бъде ефекта.

Трябва на една маса да се събере цветът на нацията и в сговор да и в съгласие да се постигне това, което е необходимо. Тези малки неща не успяват да се случват дори под купула на нашата институция и затова на обикновения човек му изглежда, че всичко върви през глава. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в интервюто по телевизията на Пеевски.

Имам от Кьолн: Жените сами са си виновни за нападенията, парфюмират се

Имамът от Кьолн Самир Абу Юсуф обвини жертвите на сексуални посегателства в новогодишната нощ, че сами са предизвикали, и то съзнателно, мъже да им посегнат.

В интервю за руския тв канал РЕН ТВ ислямският духовник буквално зашлеви шамар в лицето на пострадалите жени, заявявайки, че те дори са провокирали случилото се – били облечени предизвикателно и ухаели на парфюм.

Имамът проповядва в джамията "Ал Таухид" в кьолнския квартал Калк. От години случващото се в храма е под наблюдение на контраразузнаването. Причината е, че там се проповядва крайно консервативен ислям.

В интервюто си имамът между другото заявява:

"Една от причините мъже мюсюлмани да изнасилват и да посягат на жени е тяхното облекло. Когато се шляят полуголи и напарфюмирани, то тогава стават такива неща. Това е като да налееш масло в огъня."

Веднага след излъчването на интервюто известният германски политик и депутат от екопартията Съюз 90/"Зелени" Фолкер Бек обяви, че дава имам Самир Абу Юсуф на прокурор. Той се позова на член 111 от германския наказателен закон – публично призоваване към извършване на криминални престъпления. Случаят е точно такъв. Имамът де факто казва: мюсюлманските мъже не носят отговорнст за сексуални насилия, ако са предизвикани. Ерго – продължавайте да посягате на жени.

До този момент над 900 пострадали в новогодишната нощ в Кьолн са подали жалби. Нападателите бяха над 1000 мъже, предимно от Северна Африка и арабския свят.

Междувременно днес полицията в Хамбург, където също имаше изстъпления спрямо жени, арестува двама заподозрени. Към 1 часа в новогодишната нощ те са нападнали 18-годишна девойка в квартал “Санкт Паули”.

Задържаните днес са двама афганистанци, настанени в общежитие за бежанци. Единият е на 29 години, другият – на 24. Пострадалото 18-годишно момиче ги е разпознало.

В Кьолн задържаните до този момент са 32-а души. Издирванията на престъпниците продължават в цялата страна.

Китай публикува списък на истинските живи буди

За първи път Китай публикува списък на всички истински живи буди, след като беше констатирано, че броят на измамниците, представящи се божества, нараства главоломно. Държавната администрация по религиозни въпроси помести на страницата си в интернет регистър с имената, снимките и местоположението на 870-те „потвърдени“ живи буди.

Необичайната стъпка беше приветствена от някои от духовниците, включени в списъка. Те посочват, че новата система ще предотврати порочната практика на някои измамници да подкопават моралните устои на тибетския будизъм. Освен това гражданите ще бъдат предпазени от изнудване от страна на мнимите духовни лидери.

Други обаче отправиха критики, че каталогизираната духовна схема всъщност представлява средство за засилен контрол над тибетските дела. „Тази база данни на живи буди и цялата политика към прераждането е ход от страна на правителството да контролира какво ще се случва след сегашния Далай Лама“, коментира Николас Бекуелин от правозащитната организация „Амнести интернешънъл”.

Според вярванията на тибетския будизъм Тензин Гяцо, 14-ият и настоящ Далай Лама, е превъплъщение на друг лама от миналото, който е искал да се прероди, за да довърши делата си. Духовният водач се е установил в Индия, след като неуспешно въстание през 1959 г. го принуждава да избяга от Тибет.

На тази дата: 22 януари 1873 г. султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски

1873 г. султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Васил Левски. Той е 32-ият султан на Османската империя. Наследява брат си Абдул Меджид на 25 юни 1861 г.

През 1867 г. предприема пътуване до Великобритания, Франция и Австро-Унгария, през 1869 г. присъства на откриването на Суецкия канал. През неговото управление е разрешен българския черковен въпрос. На 27 февруари 1870 г. султан Абдул Азис подписва ферман за учредяването на самостоятелна българска църковна йерархия под формата на Българска екзархия, полунезависима от Цариградската гръцка патриаршия.

През май 1875 г. Абдул Азис обявява финансовия банкрут на Османската империя. Свален е с преврат и е детрониран на 30 май 1876 г. заради неуспехи в управлението, Априлското въстание и убийството на консулите в Солун.


Любопитен факт е, че в Русе пазят вагона на Абдул Азис. Луксозното возило е перлата на Националния музей на транспорта. Луксозният вагон „Султание” е построен в Брюксел през 1866 г. специално за посещението на султан Абдул Азис в България. Височайшата турска особа пристига в Русе една година по-късно, за да открие първата жп линия у нас, свързваща крайдунавския град с Варна. Именно тази линия била липсващата връзка между Европа и Цариград.

Вицове, януари 2016 г.

Окачен таван...

 СмЕх


- Просто невероятно е за колко кратко време построихте училището!
- Това стана благодарение на самоотвержения труд на нашите съграждани. Вярно, че до последния момент бяха убедени, че строят пивница...


***

По братски
- Приходите делим 50 на 50.
- Аз искам 70!
- Добре, 70 на 70!

***

Спечелих 12 лева от Националната Лотария!...Надявам се хората да не си променят отношението към мен. Няма да допусна парите да ме направят друг човек...

***

Майка и дъщеря гледат пищното ново кожено палто на закачалката у дома:
- Колко ли се е мъчило това бедно животно, за да имаш палто! - въздъхнала дъщерята.
- Не говори така за баща си! - скарала се майката.

***

Султанът влиза в харема си и прошепва на ухото на първата си жена:
- Очите ти се като ясни звезди! Устните ти са като разцъфтели вишни! Предай по редицата.

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 21 януари 2016 г.

Лондон откри връзка на Путин с убийството на Литвиненко

Убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко вероятно е одобрено от президента на Русия Владимир Путин. Това е крайният извод от публичното разследване във връзка с ликвидирането на Литвиненко в края на 2006 г.

Той загина на 43-годишна възраст в Лондон, след като беше отровен с радиоактивен полоний-210.

Ръководителят на разследването сър Робърт Оуен обяви, че има вероятност Владимир Путин лично да е одобрил убийството на агента, потърсил убежище във Великобритания.

Очаква се вътрешният министър Тереза Мей да направи изявление пред Парламента.

Великобритания обвини двама руснаци за отравянето на Литвиненко - Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун. И двамата отричат вина за смъртта му.

Оуен обяви, че двамата заподозрени вероятно са действали под ръководството на Федералната служба за безопасност - контраразузнавателната агенция на Русия.

"Разглеждайки в целостта им всички доказателства и анализи, с които разполагам, смятам, че операцията на ФСБ за убийството на Литвиненко вероятно е одобрена от г-н Патрушев, както и от президента Путин", пише в доклада на Робърт Оуен, цитиран от BBC (б.р. - Николай Патрушев, по това време ръководител на службата).

The Guardian съобщава, че изводът на Оуен за "вероятната" съпричастност на Владимир Путин към убийството се базират на секретни документи от британските специални служби - а именно, външното разузнаване MI6, към което е сътрудничил Литвиненко в последните години от живота си.

Самият Литвиненко посочи Путин като поръчител на отравянето, докато лежеше в болницата няколко дни преди британските лекари да изгубят битката за живота му.

Официална Москва излезе с гневна реакция по повод заключенията на доклада.

"Съжаляваме, че едно чисто наказателно дело беше политизирано и помрачи общата атмосфера на двустранните отношения. Очевидно, решението има ярко изразена политическа обосновка", каза говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.

Според нея процесът в Лондон е "непрозрачен за руската страна, нито за обществеността, като се има предвид, че разглеждането на материалите по делото беше закрито под предлог за "секретност".

Оуен изключва вероятността Литвиненко да е погълнал радиоактивното вещество по случайност или с намерението да се самоубие.

"Аз съм убеден, че той е преднамерено отровен от трети лица. Убеден съм, че г-н Луговой и г-н Ковтун са поставили полоний 210 в чайник в бар Pine на лондонския хотел Millenium на 1 ноевмри 2006 г. Убеден съм и в това, че те са го направили с намерението да отровят г-н Литвиненко", заявява той.

Reuters цитира Андрей Луговой, който определя обвиненията срещу него като "абсурдни".

И двамата обвиняеми се намират на територията на Русия, която отказва да ги предаде на британското правосъдие.

"В Москва оценяват решението на съда в Лондон като политически мотивирано, затова Ковтун и Луговой няма да бъдат подложени на наказателно преследване в Русия", заяви източник на "Интерфакс" от руските правоохранителни органи минути след публикуването на доклада на британското разследване.

Марина Литвиненко - вдовица на убития разузнавач - призова премиера на Великобритания Дейвид Камерън за налагането на целенасочени икономически санкции и забрана за навлизане на територията на Великобритания на всички посочени в разследването лица - включително Патрушев и самия руски президент Владимир Путин.

Тя настоява и за незабавното експулсиране на всички агенти на руските специални служби, базирани в Посолството на Русия в Лондон.

Парламентът е "ЗА" електронното дистанционно гласуване

С 136 глаза "за", 56 "против" и нито един въздържал се парламентът прие днес решението за проведения на 25 октомври референдум, според което НС подкрепя възможността да се гласува дистанционно по електронен път.

Сред гласувалите "за"  бяха ГЕРБ (72), Реформаторския блок (22), АБВ (11) и БДЦ (9). Изненадата бяха ДПС, чийто съпредседател Четин Казак заяви в дебата, че биха гласували "за" "някога, ако има гаранции", но в крайна сметка всички 20 в залата подкрепиха решението.

Против решението очаквано бяха гласуваха от БСП (34), Патриотичния фронт (16). Двама независими бяха "за", един - по всяка вероятност Велизар Енчев - "против".

Българските депутати близо 3 часа дебатираха за решение.

Решението предвижда до 29 февруари Комисията по правни въпроси да обсъди на първо гласуване всички постъпили дотогава проекти за промени в Изборния кодекс, влючително тези, в които е предложено електронното гласуване. А до края на месец април трябва да е минало гласуване на първо четене, а комисията да внесе доклад за второ четене.

Въпреки че днешното решение не предлага конкретен законопроект, а само заявява подкрепа, темата предизвика дълги дебати в пленарна зала.

Лозан Панов: Този път няма да стане така!

Не повярвах нито на очите си, нито на ушите си на това, което се е случило вчера. Искам само да кажа категорчно, че този път няма да стане така! Защото не може всички да са маскари. Ако щете, го наречете разделение.

Това каза тази сутрин председателят на ВКС Лозан Панов, който поиска думата в началото на заседанието на ВСС (анов не присъства вчера, когато Соня Найденова бе свалена от представляващ, б.р.)

Вчера съдебното правителство достигна дъното на общественото доверие. А когато ВСС е стигнало дъното на общественото доверие, то да не се съмняваме че българските граждани на улиците, в съдебната палата подлагат под съмнение всички решения.

Рибата се вмирисва откъм главата. Това, което се случи в последните дни, води до натиск. Само справедливостта трябва да спре тази агресия.

Връщането на справдливостта означава изчистване на върховния орган.

Тази колективна наглост и арогантност, която проявяваме, няма да остане безнаказна и парата рано или късно ще избие.

След изпратеното съобщение миналия четвъртък последва поредица от лъжи и манипулации към мен.

Недоверието е подходяща среда за развитие на статуквото . Ние непрекъснато влизаме от скандал в скандал и всичко приключва без резултат. Но пък в обществото се натрупва усещане за безнадеждност.

След скандала миналия четвъртък последва внезапна смяна на представляващия.

Избран е колега, над когото са надвиснали най-големите подозрения за подаване на съобщението.

Днес публично заявявам, че отказвам да ме представлява г-н Узунов, докато не изпрати разпечатка от мобилните си телефони за миналия четвъртък.

Призовавам и всички останали колеги, защото този път трябва някой да понесе отговорност.

Ако това не се случи, тогава призовавам всички членове колективно да не участват в заседанията на ВСС.

Оказвам да бъда част от всичко това. Призовавам цялата магистратска общност да упражни натиск за разкриване на истината.

Смятам, че г-жа Найденова в качеството си на представляващ към онзи ден би могла да изиска такива разпечатки.

След това председателят на ВКС напусна заседанието.

Преди това пред журналисти Панов каза иронично: Приемете, че всичко, което се говори за мен от декември и особено в последните седмици, е истина.

Димитър Узунов най-накрая взе думата и каза, че след като се е запознал с изказването на председателя на ВКС, не му остава нищо друго, освен да си покаже разпечатката.

"Той поиска от 9.30 до 12.30 ч - аз сега ще изляза и точно това ще направя. Искам да уточня, че работя и комуникирам само с един телефон, който всички знаете."
 След което и той напусна заседанито, за да вади разпечатка.


Веднага след изказването на Узунов се включи Соня Найденова и подсети това да направят и останалите 10 членове, които до момента не са декларирали, че ще си покажат разпечатките.
Залата обаче реагира с мълчание.

Двама загинали след лавина на Витоша

Двама са загинали до хижа "Алеко".

Спасителна акция тече на Витоша заради лавина, която е станала снощи в близост до хижа "Алеко". 

В района има множество паднали лавини - снежни дъски. Екипите на ПСС работят по възможността някои от туристите да е попаднал в тях. Информация от службата ще се подава при всеки етап от акцията.

В акцията участват 15 спасители с две кучета, заявяват от Планинската спасителна служба към БЧК.

Лавината е отстрани на лифта Романски. Лавината е малка е и спасителите се надяват се да няма тежко пострадали.

По последна информация и двамата издирвани са загинали.

Обновена!

Секретен доклад: Ирина Бокова назначила „калинка“ за свой заместник с манипулиран конкурс

Конфиденциален доклад на Бюрото за вътрешен одит и разследвания на ЮНЕСКО (Internal Oversight Service Audit & Investigation Sections) разкрива подробности около скандално назначение на Ана Луиза Томпсън-Флорес за шеф на БСП. Това не е партията, от която произлиза Генералния директор на Юнеско Ирина Бокова и на която тя дължи своята дипломатическа и международна кариера.

БСП е акроним за Бюрото за стратегическо планиране в ЮНЕСКО (Bureau of Strategic Planning), което де факто управлява бюджета и парите на организацията. Шефският пост в БСП е със статут на заместник генерален директор на агенцията по културата и науката към ООН.

Назначението е съпроводено с драстични нарушения: конфликти на интереси, теч на конфиденциална информация, манипулиране на процедурите на ЮНЕСКО и предявяване на фалшива диплома от кандидата. Отговорността е на най-високо ниво, като в документа многократно са цитирани действията на самата Ирина Бокова.

„Истински продукт на комунистическата номенклатура“

Публичната информация за случая е оскъдна. В края на 2014 г. Томпсън-Флорес става заместник генерален директор на ЮНЕСКО, но се задържа само няколко месеца и е отстранена през септември 2015.

Тези резки ходове привличат вниманието на пресата, но нито Бокова, нито Томпсън-Флорес желаят да коментират ситуацията, пише в обзорна статия на The Art Newspaper от ноември миналата година, която е посветена на ЮНЕСКО.

Престижното списание посочва, че Бокова, която е кандидат да оглави и ООН, е „истински продукт на комунистическата номенклатура в България“, а „управлението е нейна ахилесова пета“.

Как се стига до отстраняването на Томпсън-Флорес от директорския пост става кристално ясно от доклада, с който Биволъ успя да се запознае. В него се съдържа подробна хронология на всички събития около две скандални

Назначения по български

На 5 май председателят на Изпълнителния борд на ЮНЕСКО Мохамед Самех Амр повдига въпроса за назначението на Томпсън-Флорес и иска обяснения от Ирина Бокова за всички формални процедури, както и за някои „притеснения, възприятия и слухове“. С други думи, зад дискретната фасада вътре в ЮНЕСКО ври и кипи.

Историята започва още през 2011 г., когато Ана Луиза Томпсън-Флорес става шеф на Бюрото за управление на човешки ресурси. Това се е случило след манипулиране на конкурса и занижаване на критериите за ценз – сочи докладът.
Първата нередност е, че Томпсън-Флорес е зам.-директор на същото бюро, но сама изготвя профила за позицията и подготвя конкурса под надзора на генералния директор Ирина Бокова, която я определя като член на комисията за предварителна селекция на кандидатите. Конфликт на интереси? Да, но и нещо повече.

Има конкретна формална пречка, за да бъде избрана фаворитката Томпсън-Флорес. За този пост има изискване за висша университетска степен, каквато Томпсън-Флорес не притежава. Тази пречка е заобиколена и то по доста съмнителен начин, като е занижен образователния ценз за позицията.

Първият конкурс е анулиран от Бокова в края на 2010 г. след като на последния етап са изслушани шестима кандидати. Обявен е втори конкурс, като профилът за кандидата в обявата за позицията е променен от самата Томпсън-Флорес. След това профилът е даден за преглед и утвърждаване от Кабинета на Генералния директор и от самия Генерален директор.

Внимание! „На този етап са направени допълнителни промени, които свалят изискванията за образователен ценз“ – пише черно на бяло в доклада. Тоест, това е извършено от член на Кабинета на Генералния Директор или е дело на самия Генерален директор. Не е ясно кой точно го е направил, поради което одитната служба продължава да разследва как е протекъл процесът на занижаване на изискванията.

Ясно е обаче какво съдържат занижените критерии, които са редактирани така, че да пасват на профила на Томпсън-Флорес. Вместо университетските дипломи кандидатът вече може да претендира за „еквивалентен обширен професионален опит“.

Вторият конкурс привлича 279 кандидати, от които са селекционирани 15, а 5 са допуснати до интервю. В крайна сметка на 17 април 2011 г. Ирина Бокова решава да назначи Томпсън-Флорес на въжделения пост шеф на „Човешки ресурси“ на ЮНЕСКО (с начална годишна заплата  120 000 долара).

Ре-белот – ре-конфликт на интереси

Три години по-късно историята се повтаря. През 2014 г. Томпсън-Флорес вече като шеф на „Човешки ресурси“ подготвя профил за вакантната позиция на заместник генерален директор по стратегическо планиране. След което самата тя кандидатства за подготвената от нея позиция.

Конкурсът за този важен пост, който разпределя бюджетното и извънбюджетното финансиране на организацията, е обявен във възможно най-мъртвия период: на 4 август.

Напускащият шеф на Бюрото за стратегическо планиране е направил препоръка на „Човешки ресурси“ (на Флорес) да включи като задължителен критерий за позицията наличието на докторска степен. Но отново критериите са занижени. Докторската степен остава само пожелателна и отпада като задължителен критерий в окончателната обява. След като елиминира този препъни-камък, Томпсън-Флорес получава одобрение за обявата от Ирина Бокова. И разбира се, кандидатства за поста.

Тук отново има конфликт на интереси, който обаче не е докладван навременно от Томпсън-Флорес на Етичната комисия на ЮНЕСКО и поради това не е бил проверен – пише в доклада. Разследващите обаче продължават проверката във връзка с конфликтите на интереси и при двете назначения.

За поста се явяват 195 души, от които са отсяти 7 кандидатури, допуснати до интервю. По настояване на Бокова те са редуцирани до 6 със странния аргумент за „по-добра географска репрезентация“. Накрая лично Бокова интервюира шестимата, сред които е Томпсън-Флорес и я назначава на поста.

Този път обаче хапът не минава. В крайна сметка бразилката е разкрита като „калинка“ и впоследствие уволнена. Защото освен, че няма докторска степен, тя е разкрасила биографията си с твърдение, че притежава „MBA-certificate“.

В заповедта, с която Ирина Бокова е назначила Томпсън-Флорес четем, че тя е бакалавър по бизнес администрация от Американския университет във Вашингтон и има „MBA-certificate“ от Университета Джон Кабът в Рим. Изтъкнат е нейният 20 годишен опит в различни сфери на системата на ООН.

MBA означава Master Business Administration и е общоприет еквивалент на академичната степент „Магистър“.

Проверката обаче показва, че

Такъв сертификат не съществува

а документът представен от Томпсън-Флорес е озаглавен „Сертификат по мениджмънт“, което не е същото. И тук разследващите продължават с проверката как се е стигнало до подмяната и представянето на един вид документ за друг.

Освен въпросите около двусмислената диплома, Изпълнителният борд на ЮНЕСКО е имал подозрения за откровено криминални действия като „унищожаване, подправяне, вадене или вмъкване на документи“ в официалните досиета за постовете в „Човешки ресурси“ и „Стратегическо планиране“, на които е назначавана фаворитката Томпсън-Флорес.

Одитът отхърля тези хипотези и не открива нередности във физическите досиета. Но в доклада е посочено, че Томсън-Флорес е изпратила мотивационното си писмо за кандидатурата за заместник генерален директор по мейл 16 дни след крайната дата за подаване на документи. Това значи, че нейното досие е било непълно, но е направен компромис със сроковете.

За сметка на това одитиращите са открили, че Томпсън-Флорес не отговаря на два от 16 критерия за поста на заместник главен директор, а именно: „да има утвърден опит в развитието и управлението на подготовка за бюджетна програма на голяма международна организация, включително бюджетни техники и бюджетен подход базиран върху резултатите“, а също и „утвърдени способности в областта на изграждане и мобилизиране на ресурси“. Одитиращият орган подчертава, че Генералният директор не бива да назначава персонал, който не отговаря изцяло на основните изисквания формулирани в обявата за вакантната позиция. Но Бокова е направила точно това.

Биволъ се обърна към пресслужбата на ЮНЕСКО с молба да коментира твърденията в доклада и да предостави информация за последвалите действия. Шефът на пресслужбата Жорж Папагианис отговори по мейл, че „съгласно правилата на организацията тя не може да коментира и да дава информация за отделни свои служители„.

Слуховете са верни

Налице са били слухове за теч на информация преди да завърши процесът с конкурса и селекцията за важния пост – пише още в доклада. Проверяващите са разпитвали за тях делегациите на страните членки на ЮНЕСКО. Някои представители са подчертали, че слуховете съвпадат с реалното положение на нещата и са предоставили примери, но не са разкрили източниците си на информация.

„Неразрешеното разкриване на информация относно процесът на назначение е неприемливо“ – завършва рязко конфиденциалният доклад.

Неприемливи впрочем изглеждат и всички други безобразия описани в доклада, които не се различават много от познатите по нашите ширини методи за избор на „наш човек“, пък бил той и „калинка“. Методи, които са типични за комунистическата номенклатура, а днес са запазена марка на „братските“ елити, окупирали властта в България и Русия.

Тест осветли роднинските връзки в градския съд

"Това е съпругата", "това е синът", а "това е зетят"... Горе-долу това са коментарите, които се чуват в съдебната система, когато излезе поредното класиране от поредния конкурс за съдийски или прокурорски помощници. Идеята на този немагистратски пост е да подпомага съдиите или прокурорите във всекидневната им работа. От години конкурсите за тази длъжност, която е изцяло под шапката на админстративното ръководство на съда или прокуратурата, са пример за шуробаджанащина.

През седмицата стана ясно, че ръководството на Софийския градски съд е провело изненадващ тест на съдебните помощници. Резултатите са показателни - 14 от 25 съдебни помощници, държали атестационните тестове в Софийския градски съд, не са издържали теста. Сред скъсаните са Доника Лазарова - съпруга на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, която няма да бъде освободена, защото има дете под три години.

Съпругата на премиерския съветник Яне Янева - Галя Янева, е получила 3 от възможни 34 точки. Тя не е уволнена, защото веднага след теста е напуснала Съдебната палата, казват от ръководството на съда, цитирани от "Правен свят". Заради слаби резултати са били отстранени синът на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев – Радослав Вичев, и зетят на бившия член на ВСС Георги Шопов - Йордан Колев. По взаимно съгласие е напуснал Еленко Еленков - син на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Александър Еленков.

Тестовете, които помощниците е трябвало да решат поставят базови въпроси, като например по какви дела трябва да участва прокурор и в какъв състав заседава съдът при разглеждане на искане за задържане под стража. Въпреки простотата си въпросите са затруднили съдебните помощници.

Назначаването на съдебни помощници отдавна е средство за търговия на административните ръководители. Чести са случаите, когато те бъдат избрани на поста, да връщат жеста, като назначават близки и роднини на членовете на ВСС, които са ги избрали.

На тази дата: 21 януари 1890 г. разкрит е заговор на майор Коста Паница за убийство на княз Фердинанд

Коста Паница заедно със Захарий Стоянов и 
Димитър Ризов.
Коста Паница е един от главните поддръжници на княз Александър Батенберг и един от главните организатори на контрапреврата. След възкачването на княз Фердинанд I  на българския престол, Паница обмисля идея за организиране на заговор. На 21 януари 1890 година заговорът в столичния гарнизон за убийството на княз Фердинад е разкрит, а негов организатор е майор Коста Паница. Той е осъден от военния съд на смърт и е екзекутиран на 16 юни.

Костадин Атанасов Паница е роден във Велико Търново. Обучава се в Одеското военно училище в периода от 1875 г. до 1876 г. През 1876 година участва като като куриер по време на Априлското въстание, но след провала му емигрира в Румъния.

През 1976 г. е доброволец в Сръбско-турската война в отряда на генерал-майор Черняев. Същата година на 21 октомври постъпва в армията на Русия. Става част от опълчението на България при подготовката на Руско-турската война. Опълченец е от VI-а дружина на III-а Опълченска бригада. Участва в битките при Стара Загора и връх Шипка.

За военните си постижения е награден за храброст с войнишки кръст „Свети Георги“. Повишен е в звание "прапорщик" (младши офицер). По-късно е произведен в първо офицерско звание — подпоручик.

През 1878 г. Паница се среща с  Любен Каравелов, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Марко Балабанов, капитан Райчо Николов, Георги и Никола Живкови и други, докато служи в Българската войска и в Търново. Те заедно основават комитет „Единство", чиято цел е да оказва помощ на тракийските и македонските българи. Паница е член на комитета и след избухването на Кресненско-Разложкото въстание е акредитиран да събира пари, да набира доброволци и да търси начин за закупуване на оръжие.

След потушаването на Кресненско-Разложкото въстание през май 1879 г. Паница служи във военната милиция на Източна Румелия. След като е командирован в Русия, завършва Константиновското военно училище и Петербургската военно-юридическа академия. През май 1884 г. се завръща в Княжество България. Назначен е за военен прокурор в Русе и е произведен в звание капитан.

Паница участва активно в Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 г. По време на Сръбско-българската война е командир на Смолчанския партизански отряд, в който влизат стотици доброволци от Македония.

Вицове, януари 2016 г.

Мечка бута заседнал кораб...

СмЕх


Грузинска сватба.
Един гледа булката и си говори:
- Каква странна булка!
Друг го пита:
- Какво има?
- Гледам и не мога да разбера това мъж ли е или жена?
- Ще те убия! Това е дъщеря ми.
- Извинете, много е красива булката. Не знаех, че сте и баща.
- Ще те убия! Аз съм и майка.

***

Жена се качва на уличен кантар да се претегли. Отстрани мъжът й гледа таблицата за съотношение на тегло и ръст и казва:
- Знаеш ли, скъпа, колко трябва да си висока за твоите килограми? 4 метра и 11 сm.


***

В близкото бъдеще, ресторант, меню:
-задушен заек с карамелизирани картофи и лук шалот.
(състав:вода, соя,нишесте, ароматизатор)

***

Иванчо пита баща си:
- Тате, какво предствлява парното?
- Ами сине, това е нещо като порното. Не е за всеки, но дори и само да го гледаш трябва да си плащаш.


***

Госпожата:
-Иванчо защо имаш същите грешки като Марийка?
-Иванчо:
-Защото имаме една и съща учителка.

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 20 януари 2016 г.

Човек на Бойко стана представляващ ВСС

Димитър Узунов, Бойко Борисов и Яне Янев.
В началото на днешното заседание на ВСС Милка Итова изненадващо внесе извънредна точка за сваляне на Соня Найденова от поста представляващ на Съвета. Тя предложи Димитър Узунов да стане новият представляващ.

Оказа се, че мистериозното предложение е подкрепено от 12 членове на съвета.


Галина Карагьозова веднага предложи да не се гласува точката, а да се отложи, тъй като видимо някои не знаят защо се стига до там.

Соня Найденова е от членовете на ВСС, които декларираха, че са готови да покажат разпечатката от мобилната си комуникация, за да докажат, че не са изпратили SMS-а до Бойко Борисов.

Димитър Узунов пък е този, който най-много хора заподозряха, че именно той е изпратил съобщението.

Името на Димитър Узунов изплува покрай „Двете каки“:

От тях става ясно, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов в четвъртък 12 февруари2014 г. Тогава той бил в Брюксел, но само 3 мин. след СМС-а с Янева се свързал „Митко“ – „неговия човек“ във ВСС. Става дума за Димитър Узунов, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на ВСС от Яне Янев.


13 от членовете на ВСС свалиха Соня Найденова като представляващ Съвета и избраха на нейно място един от най-обсъжданите си колеги - Димитър Узунов.


Заседанието протече драматично, с остри реплики и демонстративно напускане на част от членовете. 

Обновена!

Разкрития: Скандални снимки на кметицата на Владая

В интернет бяха разпространени провокативни снимки на кметицата на Владая Таня Иванова. Кадрите предизвикаха реакция в социалните мрежи и много хора ги определиха като скандални и неприемливи за поста, който заема.

„Снимките са от 2012 г. и тогава дори не знаех, че ще стана кмет един ден”, коментира Иванова в ефира на NovaTV.




„Аз съм млад човек, не съм семейна и е нормално да се забавлявам и да посещавам клубове”, каза още тя.
Таня Иванова е едва на 31 години. Тя обаче успя да измести на местните избори кандидата на ГЕРБ Васко Стоянов. За нея във VIP селото разправят, че е красива, въртяла страхотни кючеци, била разкрепостена. Дамата била редовна посетителка в  „Плаза“ и БИАД.


Към днешна дата профилът на дамата във
Facebooк бил “цензуриран“, но до скоро тя публикувала „палави“ снимки от фолк сбирки.

Ден на лобизма: ГЕРБ и ДПС гласуваха медии да заобикалят закона за обществените поръчки! Кабинетът даде летището в Горна Оряховица на Румен Гайтански-Вълка

Кои медии ще се възползват от възможността да продадат програмно време или платени предавания без да прилагат процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП)? 

Този въпрос възникна днес, след като депутатите на ГЕРБ и ДПС приеха на второ четене текстове от закона. В тях бе записано, че той не се прилага при поръчки за закупуване на програмно време или осигуряване на предавания, които се възлагат на доставчици на медийни услуги.

Депутатът от РБ Гроздан Караджов предложи това изключение да отпадне, защото според него това е начин за купуване на медийно влияние. Предложението му обаче не бе прието.


По същото време в МС очаквано кабинетът даде летището в Горна Оряховица на Румен Гайтански-Вълка


Както се и очакваше, Министерският съвет одобри предложението на транспортното министерство концесията на летището в Горна Оряховица да получи единственият кандидат - Консорциум "Гражданско летище Горна Оряховица".

С 95% дял в него е акционерното дружество "Кристална вода", занимаваща се с проекти в сферата на водите. Мажоритарен акционер в компанията е "Кей Ар консулт", еднолична собственост на Николай Радославов, представител още на "Авангардстрой". До есента на 2015 г. "Кей Ар консулт" се казва "Зърнести минерални материали", а адресът й е на столичния булевард "Цариградско шосе" 48-50. Там са регистрирани компаниите за почистване с представител Румен Гайтански като "ВОЛФ имобилиен", "ВОЛФ лизинг", ВОЛФ АД. Едноличният собственик Радославов е в ръководството и на "Авангардстрой", където капиталът се държи от ВОЛФ и "Волф имобилиен".

Путин кани евреите от Европа да се преселят в Русия

Президентът на Русия предложи на евреите, които не се чувстват в безопасност в Европа, да се преселят в Русия. "Да идват при нас. От Съветския съюз си тръгваха, нека сега се върнат", цитира думите му "Интерфакс".

Това стана по време на среща в Кремъл с представителите на Европейския еврейски конгрес.

Реакцията на Путин последва изявление на президента на ЕЕК Вячеслав Кантор, че сега в Европа положението на евреите "е най-лошото от край на Втората световна война насам, те са обхванати от страх и е съвсем реален нов изход на евреи от Европа" заради увеличаване на антисемитизма.

"Евреите бягат от довчера благополучната Европа", добави той. "Например, от Франция емиграцията е по-голяма, отколкото от обхванатата от граждански конфликт Украйна."

След предложението на руския президент Кантор каза, че "това е принципно нова фундаментална идея" и обеща задължително да я обсъди на конгрес на организацията. "И се надявам, че ще ви подкрепим."

"Виждал съм, гледал съм репортажи, че там хората се боят вече кипа (ритуална шапчица, която мъжете юдеи поставят на темето си - бел.ред) да си сложат на публични места, дори се стараят да скрият своя произход", каза Путин. Все пак той добави, че положението не е чак толкова лошо, колкото го описва Кантор.

Моше Кантор
EEК е основан през 1986г. с централа в Париж и обединява 42 еврейски общности от Европа с общо около 2.5 милиона души. От 2007г. тя се оглавява от родения в СССР Вячеслав Владимировч Кантор, наричан на Запад и в Израел с рожденото си име Моше Кантор.

Според сп."Форбс" през 2015г. личното му състояние се оценява на 2.4 млрд. долара, което му отрежда 41-о място в рейтинга на най-заможните руски бизнесмени и 810-о в света.
Днес той живее между Израел, на който е гражданин повече от 15 години,  и Швейцария, където в началото на 90-те години купува къща на брега на Женевското езеро. От биографията му се вижда, че през 1976-1986 г. работи в Московския авиационен институт, като ръководи лаборатория, разработваща проект за орбитален слънчев отражател. Том се запознава с Борис Березовски.

В края на 80-те години учредява фирмата "Интелмас" (Интелектуални материали и системи), на която на 35 години става директор. Компанията е руско-американска и получава поръчка да изгради едни отпървите компютърни мрежи в Русия, включително в някои институти на Академията на науките.

През 2008г. Кантор откровено разказва пред в."Ведомости" какво, всъщност, е правела фирмата му - първоначално натрупване на капитал: "Спекулирахме с компютри - купувахме ги евтино и продавахме доста по-скъпо, но опитвахме да не се увличаме в спекулациите, а и да добавяме обществено значим продукт."

По-късно той става собственик на редица предприятия, като основното то тях се смята, че е торовият комбинат "Аркон" в Новгород, който той придобива на много ниска цена през 1993г. Ниската спрямо световните цени себестойност (първоначално 98% по-ниска, а след това в рамките на 30-50%) на торовете от този комбинат и търговията през офшорни дружества му позволяват да натрупа значително благосъстояние.

Кантор никога не е бил във властовите кръгове в Москва, макар да е бил съветник на председателя на Сената и на Главния прокурор покрай делото ЮКОС.

През 2005-2009г. той е президент на Руския еврейски конгрес, а от 2007 г- на Европейския еврейски конгрес. През ноември 2012г. е преизбран за нов 4-годишен мандат, но изненадващо в началото на тази година бе изборът на президент бе изтеглен в края на януари.

Според в."Джерузалем пост" това било направено, за да се попречи на издигането на алтернативен кандидат, подкрепен от Роналд Лаудер, председател на Световния еврейски конгрес. За извънредния избор на 26 януари в Брюксел не било обявено на сайта на организацията, нито в пресата.

От организацията, както и представители на еврейски общности отричат да има нещо тайно в това разместване. Но израелското издание цитира свой източник, свързан с ЕЕК, според когото  "Кантор е толкова демократ, колкото и Путин".

Изказването на Моше Кантор на срещата в Кремъл във вторник, в значителна степен бе критика на Европа и възхвала на политиката на Путин.

"В тучните, богатите години либералната и демократична Европа се справяше с проблемите с общностите с друга култура. Но от началото на кризата Европа се измени. Виждаме експлозивно увеличаване на национализма, ксенофобията, расизма, като гъби никнат десни радикални движения. Появата на ислямския фундаментализъм и екстремизма само подсилват тези настроения.

И това не се случва само във Франция - така е и в Германия, Великобритания, и дори в Гърция, Унгария, Швеция и Италия.

Континентът така и не изживя вековната си болест - в периоди на социално-икономически кризи, отново го порази вирусът на антисемитизма. Затова помнещите на генетично ниво ужаса от 30-те години евреи напускат Европа.

Искаме да изразим високата си оценка на Вашата политика, тъй като положението на евреите в Русия днес е може би най-доброто в Европа.

В действителност съвременният европейски антисемитизъм не е с корени в отношението към евреите - това е проява на много тежка системна болест: Европа не се справя с цивилизационните, миграционните и терористичните предизвикателства."

След това Кантор призова "за незабавни общи действия на Русия, САЩ и ЕС в борбата с тероризма във всичките му форми" и добави, че организацията му "решително подкрепя действията на Русия срещу "Ислямска държава".

Руската бойна авиация се сражава не само със заплахите и предизвикателствата към Русия - те защитават Европа и ние добре разбираме това, добави Кантор.