петък, 30 декември 2016 г.

Русия отговори на санкциите на САЩ: Закрива англо-американското училище в Москва

Русия е решила да затвори англо-американското училище в Москва, където учат децата на служителите в дипломатическите мисии на САЩ, Великобритания и Канада, съобщи Си Ен Ен, цитирайки свой източник във Вашингтон.

Освен това, според информатора на телевизионния канал, със специално нареждане се закрива и почивната станция на американското посолство в гористия масив Серебряный Бор северозападно от Москва.

Това се случва в отговор на новите санкции и отпращането на руски дипломати от САЩ.

Няма официално потвърждение на тази информация от руските власти.

Министерството на външните работи на Русия внесе предложение президентът да обяви 35 американски дипломати за персона нон грата. Информацията идва от изявление на руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

След като стана известно за обявяването на руски дипломати за персона нон грата в САЩ, президентът Барак Обама заплаши, че това е едва началото на санкциите срещу Русия. САЩ обвиняват Русия в хакерски атаки.


ФБР разказва как Русия хакна партии и избори


Руските разузнавателни служби са засипали през последните две години Демократическата партия със зловредни имейли и са продължили с тези си усилия след ноемврийските избори.

Това се казва в кратка публична част на доклад на Федералното бюро за разследване и министерството за вътрешна сигурност на САЩ, разпространен като част от мерките и санкциите на администрацията на Барак Обама в отговор на руската хакерска дейност.

В текста, изпълнен с термини и информация за запознати с функционирането на интернет и пробиването през защитата на компютърни системи, се проследяват каналите, по които хакерите проникват в информационните масиви на партията. Това е ставало, например, чрез целенасочени кампании за т.нар. spearphishing или подвеждащи електронни писма, които карат получателя им да разкрие пароли или други данни и след това да се откраднат гореми масиви от пощенската кутия.

В заглавието руските действия са наречени Grizzly Steppe, а докладът в значителна част допълва или потвърждава вече направени разкрития от медиите.

Докладът, определян като "съвместен анализ" (Joint Analysis Report или JAR), обявява, че досега зловредната активност в интернет не е била приписвана на конкретни държави или "актьори". "Но публичното приписване на тази дейност на руските разузнавателни служби се подкрепя от технически индикатори от американската разузнавателна общност, Департамента за вътрешна ситгурност, ФБР, частния сектор и други институции."

Авторите посочват, че в САЩ са атакувани американското правителство и американските граждани, важна инфраструктура, неправителствени институти, университети, политически организации и корпорации. "В други държави руските спецлужби са извършвали кибератаки, причиняващи щети или прекъсване на дейността, включително срещу стратегически инфраструктурни мрежи. В някои случаи те са се прикривали зад трети лица и фалшиви онлайн идентичности с цел жертвата да се насочи към погрешен източник на атаката."

Като изброява технически индикатори, свързани с множество подобни случаи, докладът дава препоръки за реагиране и как инцидентите да бъдат съобщавани на властите в САЩ.

ФБР и Департаментът за вътрешна сигурност заявяват заедно със Служабата на Директора на националното разузнаване, че дейността на групите APT 28 (от advanced persistent threat), свързвана с военното разузнаване на Русия, и APT 29, която може да се асоциира с контрарарузнаването ФСБ, продължава от десетина години.
През октомври американски разузнавателни представители формално обвиниха Русия, че е отговорна за хакерските атаки, но се въздържаха да предоставят доказателства, за да не разкрият как събират информацията си за това.

Сега в доклада се посочват технически спецификации и IP адреси, които да помогнат на мрежовите администратори да разпознават зловредна дейност.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп ден по-рано препоръча американците да се занимават със собствените си работи и коментира, че "компютрите направиха живота ни много сложен, а компютърната епоха ни докара дотам, че никой не знае какво се случва".

След публикуването на доклада и санкциите срещу Русия той обяви, че веднага след Нова година ще се срещне с ръководството на американското разузнаване. "В името на интересите на нашата страна и нейния велик народ ще се срещна с ръководството на разузнавателната общност, за да получи нова информация за тази ситуация", обяви Тръмп.


Досега той дори бе разредил до около веднъж седмично получаването на сбита разузнавателна информация и се изказваше много критично срещу заключенията на спецслужбите.

Обновена!