петък, 2 декември 2016 г.

Съдът отряза жалбата на Слави Трифонов за резултата на референдума

Тричленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на Слави Трифонов, сатва ясно от публикувано на сайта на ВАС решение.

С определение от 23 ноември тричленен състав Върховният административен съд (ВАС) с председател Диана Гърбатова и членове Марио Димитров и Добринка Андреева е оставил без разглеждане жалбата на Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания с позиции ,ДА“ в подкрепа на всички въпроси на националния референдум на 6 ноември 2016 г., подадена чрез Слави Трифонов. Съдът обявява жалбата за процесуално недопустима.

"Въз основа на установените фактически обстоятелства настоящият съдебен състав на ВАС при проверка допустимостта на жалбата в съответствие с чл.159 от АПК, приема, че е процесуално недопустима, поради това, че е подадена срещу решение на ЦИК, което не подлежи на самостоятелно обжалване и поради липса на правен интерес за жалбоподателя, правни основания по чл.159, т.1 и т.4 от АПК", пише в решението на съда.
В случая правата на жалбоподателя като Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания с позиции ,ДА“ в подкрепа на всички въпроси на националния референдум на 6 ноември 2016 г. не са засегнати лично, пряко и непосредствено от оспореното решение на ЦИК, както и от него не следва негативно въздействие за участника в информационно-разяснителната кампания. Жалбоподателят не е доказал засягане на права или интереси свързани с обжалваното решение, поради което за него липсва правен интерес от оспорването. Жалбоподателят е следвало да докаже, какви права и законни интереси са засегнати от оспорения акт за да обуслови правния си интерес, обясняват съдиите.

В тази връзка материалноправни претенции относно нищожност и незаконосъобразност на оспореното Решение №3999 - НР от 11.11.2016 г. на ЦИК не могат да бъдат упражнени от Инициативен комитет, регистриран за участие в информационно –разяснителната кампания за провеждане на национален референдум, поради липса на доказан правен интерес и при липса на законово определено основание за право на жалба.

Предвид на изложените съображения жалбата следва да се остави без разглеждане като процесуално недопустима, поради това, че решението не подлежи на обжалване и поради липса на правен интерес от оспорването, а образуваното въз основа на нея съдебно производство следва да бъде прекратено, е крайната им позиция.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд в 7 - дневен срок.