събота, 17 декември 2016 г.

Борисов: Който ще прави кабинет - да си намери премиер и министри

„Няма да приема да съставим нов кабинет с мандата на Реформаторския блок."

"Считам, че не е редно. Кое ви кара да си мислите, че ще съставям извън мандата на ГЕРБ кабинет."

Това обяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов преди минути в предаването "Годината" на "Дарик". Ако Реформаторския блок и Патриотичния фронт си излъчат премиер и министри и си носят отговорноста обаче, ГЕРБ ще направи това, което пише в споразумението.

„Това означава, че премиерът трябва да е техен, министрите трябва да са техни, както и отговорността", каза премиерът в оставка и допълни по темата защо няма да приеме да е той министър-председател: „Ако ще се подвеждаме по интерпретациите и лъжите на разни новоизлюпени политици не бих искал да влизам в този разказ, защото ми е неприятен. Кое Ви кара да си мислите, че бих могъл да съставям, извън мандата на ГЕРБ, правителство?“
Не стана ясно кого има предвид, говорейки за "новоизлюпени политици". Към момента публична заявка, че премиер и в ново правителство в този мандат трябва да е Борисов са идвали от лидера на СДС Божидар Лукарски и други представители на синята партия.
Попитан дали би бил служебен премиер, каквато опция допусна по-рано днес президентът Росен Плевнелиев, Борисов каза:

„Не ми е интересно да си го мисля. Ако имаше политическа класа, всички щяха да кажат това правителство да остане, както го направиха ДПС. Но ние всеки ден слушаме, че искаме да седим заради пари, няма политическа класа срещу нас".
Заместникът на Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред "Дарик", че досега не е обсъждан вариант друг политик от партията да бъде излъчен за премиер с мандат на Реформаторския блок.

"Персонални имена не са коментирани. Малко песимистично съм настроен, че човек от ГЕРБ може да оглави кабинет", заяви Цветанов.

По думите му обаче ГЕРБ биха подкрепили "кабинет, който ще прави политики, които са правени до сега в двегодишния период и да дадем трайната тенденция за увеличаване на икономическия ръст в страната". По-добре било правителствата да са политически, а не експертни, защото тогава се знаело кой носи отговорност. Ако има кабинет в този мандат - той ще е заради нуждата от промяна на изборните правила и секторните политики, където трябва ново законодателство, стана ясно още от думите на Цветанов.