събота, 24 декември 2016 г.

Патриарх Неофит: Никой около нас да не остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов

Българският патриарх Неофит отправи традиционното си приветствие към българите за настъпващото Рождество Христово.

"Възлюбени в Господа чеда на Светата ни Църква, обични братя и сестри, в тихата и свята нощ на Рождеството на Божия син сърцата и мислите ни отново се устремяват към Витлеемската пещера, където с раждането на Богомладенеца за целия свят настъпи нова епоха и откъдето за всеки изгря нова надежда и вече никой не е сам, защото с нас е Бог, казва в приветствието си към българите Негово светейшество.

Патриарх Неофит призовава: В тази нощ на радостта и на надеждата бързаме и ние заедно с пасторите и мъдреците да се поклоним пред величието на безпределната Божия любов, да прославим заради нас и нашето спасение въплътилият се Бог и да приемем светлина от незалязващата светлина, изгряла в нашия свят с идването на Богомладенеца. Вестта за Христовото раждане отново оттеква навсякъде около нас: в нашите храмове и в нашите домове, в нашите души и в нашите сърца, тържествено възвестявайки настъпването на благоприятната Господна година и началото на Богодаруваното ни Спасение.

В светлината и в благодатния мир на тази свята нощ никой около нас не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов, защото затова дойде сред нас Христос, за да дарува на всички ни мир, надежда, светлина и живот и призовава към Себе си всички отрудени и обременени, онеправдани и обезнадеждени, защото такава е Божията Свята воля - бедните духом да наследят Царството, плачещите да се утешат, гладните и жадни за правда да се наситят, чистите по сърце да видят Бога и всички да се нарекат синове Божии и Божии приятели и да наследят Царството, приготвено за чедата на Небесния ни Отец още от Създание Мира.

Затова възлюбени, нека в тази нощ отворим сърцата и душите си за радостта на Рождеството на Спасителя и за всички наши ближни, които са в недостиг и нужда, в беда и в лишение, в страдание и безутешност и като видим в тях Самият днес раждащ се за нас Господ, да бъдем негови истински следовници и подражатели в изява на онази дейна любов, на който сам Той ни учеше и към която ни призоваваше. Нека в святата и благословена нощ на Рождеството проблесналата с идването на Богомладенеца светлина грее навсякъде около нас и чрез нас, свидетелствайки за величието на Божия промисъл и за необятната Божия любов и грижа за всички нас, казва още в посланието си към българите патриарх Неофит.

Сътворените по Негов образ и по Негово подобие любими и свидни Негови чеда в светлата нощ на Боговъплъщението отечески поздравявам всички вас, верните чеда на Светата ни Църква с настъпващият Рождественски празник и отправям Първосветителски благосов към събралите се около празничната трапеза на Бъдни вечер за мирни и щастливи дни, за благоденствие на вашите домове, обични чеда и близки.

Благодатта, мирът и любовта на Раждащият се Богомладенец да бъдат с всички нас. Честито Рождество Христово!", завършва патриархът.