петък, 23 декември 2016 г.

Радан Кънев: Реформаторите и ГЕРБ унижиха десния избирател

Ръководството на Реформаторския блок се подложи на тежко унижение от ГЕРБ, след като взе мандата за съставяне на кабинет, разнася го една седмица и накрая нищо не стана. По този начин бяха унижени и десните избиратели, а това вече истински ме дразни. Така обобщи ситуацията от последната седмица лидерът на ДСБ Радан Кънев в петък пред бТВ.

Според него решението на премиера в оставка Бойко Борисов да докара държавата до нови избори е "гавра с много хора". Той даде за пример малкия бизнес и администрацията, които винаги са засегнати при идването на нова власт.

По думите на Кънев темата със служебното правителство и отказът на президента Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет не е интересна за хората. На въпроса нарушил ли е президентът конституцията той отговори: "Пише ли срок в конституцията – не пише. Ядат ли се служебни правителства? Нямам личен коментар, не ме е вълнувало”.

"Гласоподавателите не се интересуват от това дали президентът Росен Плевнелиев е спазил конституцията, не се интересуват и от служебния кабинет, който ще бъде назначен на 22 януари. За тях е важно какво ще стане на редовните избори. Без съмнение ние ще влезем в следващото Народно събрание", каза още Радан Кънев.
Кънев уточни, че новият му политически проект се доближава много по ценности и платформа с този на бившия правосъден министър Христо Иванов. По думите му между двамата има подадена ръка за сътрудничество, но това ще стане едва след избора на ръководство на "Да, България".

Радан Кънев смята, че ДСБ със сигурност ще влезе в следващия парламент, без да влиза в обединения, независимо какво сочат социологическите проучвания. Той припомни, че социолозите прогнозираха победа за ГЕРБ на президентските избори у нас и на Хилари Клинтън в САЩ, но тези прогнози не се сбъднаха.

Относно новия проект на Христо Иванов "Да, България” той каза, че няма разлика в платформите на новата партия и на ДСБ. На въпроса за обединение между двете формации Кънев отговори: "Убеден съм, че това е процес, който ще настъпи много скоро. „Да, България” събира хора, които никога не са били в политиката. Имам молба да се даде време на тези хора, да си изберат ръководство, да си приемат устава, а после да говорим за обединение”.

По думите му, ако дясното иска да управлява страната, то тогава трябва да има широко обединение. Това обаче означавало да не се гледа на властта като самоцел.

"Ще дам пример с Петър Москов, който вече не е част от ДСБ. Не може да заявяваш, че ще се бориш за властта при новите избори, а през това време да преговаряш за управление при старата конфигурация", заяви Кънев.