неделя, 4 декември 2016 г.

Радан Кънев: Готвим проект, който да даде на България премиер

Лидерът на ДСБ обяви, че официално партията му вече не е част от Реформаторския блок. И затова нито ще участва, нито ще подкрепя, но и „няма да използваме някакви хватки, за да пречим на колегите“ при очакваното връчване на третия мандат на парламентарната група на Блока.

„ДСБ е напуснала Реформаторския блок. Има ново споразумение за Реформаторски блок, което е подписано без ДСБ. Ние имаме съвсем различен политически път. Със сигурност не участваме във формат РБ-2“.

В момента голямата отговорност е на ГЕРБ, допълни Кънев. Той ги призова „да седнат, да говорят и да преценят в крайна сметка искат ли я тази отговорност или не“. Той за пореден път нарече Бойко Борисов „булката-беглец“ - „за десети път изоставя властта, за да вземе повече власт. Не се научи, че винаги взима по-малко“.

„Ние отдавна сме казали, че в този парламент, след като може да се обедини срещу съдебната реформа, след като може да се обедини за 37 милиона за НСО, ние нямаме работа в управлението“.
Радан Кънев обяви още, че ДСБ се стреми към властта само в името на определени цели.

„Да, имаме цел – тя е много амбициозна. Тя изключва властта да се упражнява с такива като ДПС, БСП, ГЕРБ и РБ-2. Целта ни е едно същинско преучредяване на българската република. Коренно нова философия за данъците. Коренно нова философия за централизацията на управлението“, обясни Кънев.
Лидерът на ДСБ постави най-важния за него въпрос: Къде е властта – в общината или в падишаха?

„Как е възможно при 3% икономически ръст да има такъв протестен вот? Тези 3% отиват в няколко лапи. Нищо не отива в обикновения човек. Нищо не отива в училището в твоята община“.
На въпрос кога ще бъде готов обявеният отдавна нов десен проект Кънев отговори: Навреме за изборите. И даде пример с покупката на апартамент, която отнемала месеци.

„Това е сравнително малко решение в сравнение с това да съградиш политически проект, който да даде на България премиер. Той може да е Радан Кънев, може да не е Радан Кънев. Ако премиерът не е реформатор обаче, реформи няма да има. Ако премиерът е слаб и страхлив, получаваме Бойко Борисов“
Радан Кънев повтори, че в момента изграждали проект, който „да даде силен, смел и реформатор премиер“. И посочи защо било толкова трудно включването на нови хора в политиката:

„Българската политическа и медийно-прокурорска среда е толкова кална и отровна, че да убедиш човек да се захване с политика и да тръгне към властта, да влезе в калта и да се сбие за политическата власт, е много трудно. Ние търсим хора, които искат да променят“.