събота, 10 декември 2016 г.

Собствеността на фирмата с взривилия се влак е скрита в офшорки в Кипър

Собствеността на фирмата, превозвала композицията, която се взриви рано тази сутрин на гарата в село Хитрино, се крие в офшорни компании, регистрирани в Кипър. Това показва справка на "Дневник" в Търговския регистър.

"Булмаркет ДМ" ООД е компания, създадена през 1996г. и регистрирана в Русе. Занимава се основно с доставка и търговия с пропан-бутан и природен газ, производство на биодизел, ж.п.-превози, пристанищни услуги, обработка на товари, търговия със зърно и други. Фирмата притежава лиценз за извършване на железопътен транспорт.

Справка в Търговския регистър показва, че 40% от "Булмаркет ДМ" се на управителя й Станко Добрев Станков, а останалите 60% - на компанията "Вектра консулт" ЕООД.
Скрита в офшорни компании, появява се Георгиус Георигу

"Вектра консулт" е собственост на кипърската фирма "Борунди Сървисис Лимитид". Тя от своя страна е притежавана от други две регистрирани в Кипър офшорни компании - "Лен секретериъл лимитид" и "Дин номинийз лимитид". И трите офшорки се представляват от Георгиус Георигу, по информация, цитирана от "Биволъ" и "Капитал".

Името на кипърският гражданин се е появявало при проверка и на други офшорни компании около съсобствениците на Първа инвестиционна банка и фирми, кредитирани от банката. "Капитал" отбелязва, че адресът на "Вектра консулт" - ул. "Любен Каравелов" 4 в София съвпада с този на няколко други фирми, свързани с ПИБ като например собственика на ски-съоръженията на Витоша - "Витоша ски".

Преди време сайтът "Биволъ" публикува информация, че Георгиу е собственик на кипърски фирми, които притежават 87% от "Юлен" - фирмата-концесионер на ски зоната в Банско. "Лен секретериъл" и "Дин номинийз", които са и крайни видими собственици на "Булмаркет ДМ", се появяват зад собствеността и на други компании, кредитополучатели от ПИБ.

"Булмаркет ДМ" също е имала кредит към ПИБ, но според регистъра задължението е погасено. В момента тя ползва финансиране от 20 млн. евро от Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, получено през 2015г. за стратегическите проекти на дружеството и рефинансиране.

Сред големите компания за търговия с горива на едро

"На 9 май 1996 г. регистрирах фирмата с идеята да правя нещо от типа на сегашната "Лафка". Така и обаче не стартирах такъв бизнес. Впоследствие дойде идеята за терминал за газ в Русе и цех за ширпотреба в КТМ (старото пристанище в града- бел.ред.), където започнахме да правим бутилки за пропан-бутан", това разказва за старта на компанията управителят й и съдружник Станко Станков в интервю пред русенския вестник "Утро" през април тази година.

От малкото налична информация за Станков в медийни публикации, става ясно че той е бил кмет на родния си град Балчик от 1991 до 1995 година, а след кариерата в местната власт за кратко е директор на клон на Първа частна банка (ПЧБ) в града и след това създава "Булмаркет".

Управителят обяснява пред "Утро", че фирмата е станала "първи частен железопътен превозвач, направихме първата метан станция, имахме първия кораб газовоз, първи терминали за LNG (втечнен газ - бел.ред.), първи камиони на LNG" и че притежава "два морски кораба за пропан-бутан, 4 речни баржи за пропан-бутан, 6 нефтоналивни баржи, 3 тласкача".

От 2014 година е започнало преструктуриране на "Булмаркет" - различните бизнеси се отделят в отделни фирми - "Порт Булмаркет", "Автотранспорт Булмаркет", "Булмаркет Рейл Карго" за жп превозите.

В интервюто Станков уточнява, че "австрийският завод е в отделно дружество - "Оберйостерайхише биодизел", а заводът за растителни масла - в "Олео Протеин". Бизнесът с LNG също ще е в отделно дружество". Компанията подготвя изграждането на терминал в Русе за съхранение и зареждане на речни плавателни съдове, задвижвани с втечнен природен газ. Той е част от проекта "LNG Masterplan Rhein-Main-Danube" по програма "TЕN-T" на Европейския съюз, чиято цел е използването на втечен природен газ като гориво за всички моторни плавателни съдове по реките Рейн, Майн и Дунав.

От сайта на компанията става ясно, че има база и на терминала в Гюргево.

За 2015 г. фирмата има приходи от 217 млн. лв. и е на загуба от 193 хил. лв., но постъпленията са основно от горива. Рафинерията й за биодизел "Астра биоплант" има дори по-голям бизнес - 334 млн. лв. за миналата година, пише "Капитал". Изданинето припомня, че преди време фирмата стана известна след публикации, че нейн кораб е натоварен в Крим, въпреки санкциите на ЕС. Оказа се, че тооварът е от Казахстан и "Булмаркет" не са нарушили санкциите.

Бизнесът с жп превозите

"Булмаркет - ДМ" притежава осем електрически локомотива в движение и още три, които не са в експлоатация, както и с 9 дизелови в движение и 2 за ремонт. Собствените й цистерни за светли горива са 180, а наетите - 90.

Пред "Нова тв" Станко Станков обясни днес, че експлоадиралата композиция е била румънска. Самият влак е бил натоварен на гара "Дружба" в Бургас и е трябвало да стигне до гара "Север" в Русе. Транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че всички правила при товаренето на пропан-бутана са били спазени.