понеделник, 19 декември 2016 г.

Полицай уби руския посланик в Турция

Руският посланик в Турция Андрей Карлов почина, след като бе тежко ранен при стрелба с пистолет, предаде Ройтерс.

По-късно АФП съобщи, че убиецът е идентифициран като турски полицай. Информацията е от кмета на Анкара. По-късно нападателят бе ликвидиран от командоси.
Още трима души са ранени при нападението, твърди телевизия НТВ.

Мъжът стрелял по Карлов, докато той произнасял реч в Галерията за съвременно изкуство в Анкара. Дипломатът откривал фотоизложбата "Русия през очите на турците".

Нападателят първо стрелял във въздуха, след което извикал на висок глас всички да се махат. Посетителите се разбягали. И тогава мъжът стрелял по руския посланик в гръб. Андрей Карлов паднал. Нападателят стрелял още няколко пъти.
Пред посолството на Москва в София има засилено присъствие на жандармерия.

Русия подкрепя режима на Башар Асад и започна преди повече от година удари срещу обекти на "Даеш" ("Ислямска държава") в Сирия. От Москва обаче твърдят, че не участват в офанзивата срещу главната бунтовническа крепост Алепо.

От руското посолство смятат, че стрелецът е радикален ислямист.

Посланик Карлов починал в залата, където бил покосен. Той бил прегледан на място, но лекарите не успели да направят нищо, за да го спасят.

Сградата бе обкръжена от спецчасти, готови за щурм. Чути са няколко изстрела, твърдят очевидци пред в. "Хюриет". По-късно бе съобщено, че нападателят е убит.

Нападението става само ден преди турският външен министър Мевлют Чавушоглу да отпътува за Москва за тристранни преговори за Сирия с колегите му Сергей Лавров от Русия и Мохамад Джавад Зариф от Иран. След убийството на посланика и от руска, и от турска страна заявиха, че нито посещението, нито преговорите ще бъдат отложени.

Името на убиеца на посланика е Мевлют Мерт Алтънташ. Той е 22-годишен и е от полицейските части за борба с безредиците. Завършил е полицейското училище в Измир.

Той бил уволнен от органите на реда в рамките на разследването на неуспешния опит за преврат на 15 юли. Алтънташ бил член на терористична групировка, твърди агенция „Хабер тюрк“, без да уточнява коя.

Убийството на посланика става в момент, в който отношенията между Русия и Турция са доста добри. През последната година обаче между Анкара и Москва прехвърчаха немалко искри.

Всичко започна на 24 ноември 2015 г., когато турски изтребители свалиха руски бомбардировач близо до границата със Сирия.

В крайна сметка инцидентът доведе до търговска и икономическа война. Русия забрани на гражданте си да почиват на море в Турция.

Нещата обаче се преобърнаха коренно в края на юни 2016 г. Първо Ердоган се извини за свалянето на самолета в писмо до Путин. Двамата проведоха телефонен разговор. След него Путин пусна руски туристи отново да почиват в Турция. А след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган на 15 юли Путин лично му се обади и го подкрепи срещу метежниците.

А през октомври двете страни подписаха споразумение за строежа на газопровода "Турски поток".