четвъртък, 22 декември 2016 г.

И следващия парламент ще избираме по старата система

Приемането на мажоритарно гласуване в два тура няма да стане в рамките на това Народно събрание, и предсрочните избори ще се провеждат по пропорционалната система. Това съобщи днес в парламента шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Като основна причина той посочи липсата на време и препоръките на Венецианската комисия, според която промени в изборните закони непосредствено преди избори е непрепоръчително.
Преди седмица обаче премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че депутатите трябва да си отменят ваканцията, за да приемат нужните промени в Изборния кодекс. Народните представители явно нямат желание за това.

От ГЕРБ обаче увериха, че изцяло подкрепят въвеждането на пълна мажоритарна система, в която всички 240 депутати да се избират пряко, както е дефинирано в проведения тази година референдум, иницииран от "Шоуто на Слави".

Вчера в Народното събрание сценаристите на Трифонов внесоха приложение към проектозакона, предложен от главната омбудсманка Мая Манолова, в което е описано районирането на България и чужбина в 240 едномандатни избирателни района. Те заявиха, че депутатите имат достатъчно време и могат да работят денонощно, ако се налага.
Законово това е така - има парламентарни практики за форсиране на сроковете при приемане на подобни поправки. Но с днешното отстъпление на ГЕРБ не просто няма мнозинство, а няма дори воля за вкарването на законопроекта през процеса на обсъждане - през комисии и в пленарна зала. БСП искат смесена система - половината депутатите да се избират мажоритарно, другата половина - пропорционално. От Реформаторският блок смятат, че не трябва да се бърза с приемането на нови промени, и също не искат 100% мажоритарно гласуване. ДПС, АБВ и Патриотичният фронт също са против.

Настоящият парламент не е и задължен да разгледа въпроса в следващите месеци. 12 303 гласа не достигнаха резултатите от референдума да са задължителни, а срокът от 3 месеца, в които парламентът е длъжен да се изкаже по въпроса, все още не са започнали да текат. Причината за това е обжалването на резултатите от екипа на Трифонов.