четвъртък, 15 декември 2016 г.

Всичките нападатели на жената в берлинското метро са българи


Четиримата нападатели на млада жена в метрото в Берлин са роднини. Това потвърди говорителят на берлинската прокуратура Мартин Щелтнер.

Полицията е научила имената и адресите на цялата група, родом от България. 
Мъжът, който рита 26-годишната германка по стълбите в гръб, се казва Светослав Стойков - роден е в Добрич, задомен във Варна, в ромската махала "Максуда", разказа NOVA. 

Роднините му твърдят, че са се чули с него и той им казал, че е в Германия, а не се крие у нас.
По информацията на телевизията той има множество присъди.

Преди два дни стана ясно, че има арестуван българин, който е придружител на основния нападател, но после стана ясно, че всички са нашенци.

От немската полиция са се свързали с българските си колеги, съобщиха от МВР, но не дадоха повече подробности. Имената на нападателите ще разберем, след като пристигне искането за екстрадиция и европейската заповед за арест, казаха от прокуратурата, пише "24 часа".
Инцидентът, който потресе цяла Германия, стана на 27 октомври и е запечатан от охранителните камери в метрото. Жена, която слиза по стълбите, е ритната в гръб от млад мъж. Тези около него - всички българи, не реагират, а един дори взима паднала бутилка бира. 

Младото момиче - на 26 години, пада по лице и по-късно става ясно, че е със счупена ръка. Тя е германка.

На 27 октомври четиримата българи слизат по стъпалата на метростанция “Херманщрасе” в кв. “Нойкьолн”.

Там живеят най-много българи. Общо с румънците броят на легално регистрираните надхвърля 10 хил. Близо до тази спирка на метрото има и популярни заведения и кръчми с типична българска кухня и музика.
Първоначално в интернет тръгва слух, че тя е сирийка и затова е атакувана, а нападателите са неонацисти.
На 17 ноември тя подава жалба в полицията. Първоначално разследването не води до никакъв резултат. Незнайно как обаче видеозаписът попада във вестник “Билд” и той го публикува на сайта си. Четири дни по-късно, в понеделник, полицията получава 10 сигнала за извършителите, като един от тях ги води до първия задържан.


Мъжът е привикан за разпит и е отговарял на въпроси часове наред. Информацията, която дава, не помага много на следствието, но от нея става ясно, че четиримата вероятно имат роднинска връзка, и така полицията стига до адресите и имената им. Тъй като няма доказателства, че мъжът е участвал лично в атаката, обвинение не му е повдигнато и той е освободен във вторник.

ВИДЕО