неделя, 11 декември 2016 г.

Жертвите в Хитрино станаха 8

8 станаха жертвите в Хитрино. Това каза пред журналисти в Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов.

"За съжаление вчера след разговора ни в Хитрино, по-късно на 112, е дошъл сигнал, че едно момче, което не е местно, не се е прибрало. Още веднага след като подадоха сигнала, където е видяно за последно на автогарата, изпратих хора, които за съжаление го намериха затрупано“, посочи той.

На въпрос колко стават жертвите на взрива в Хитрино Бойко Борисов посочи:

„Оставям Вие да броите жертвите, не обичам да броя жертви“.
18-годишно момче от близкото село Тимарево е загиналото под отломките на гарата в Хитрино.

Премиерът в оставка съобщи още, че операцията по източването на цистерните с взривоопасни материали може да продължи до 10 дни. Той обясни, че се чакат два крана от Румъния, които да помагат с вдигането на празните цистерни и ще се работи денонощно.

"Течеше газ сутринта да, преценихме, че може да го запушим и направихме възглавница от пяна. Там където имаше нагрети камъни ги покрихме с пяна и вода, за да не излезе искра иначе не може да се преточи пропилена", обясни още премиерът, съобщи бТВ.

Нуждаещите се от Хитрино ще получат по 325 лв. помощи още днесОчаква се още утре да започне отстраняването на щетите от засегнатите жилища, съобщи кметът на селото

"Нови къщи за хората в Хитрино ще има”, увери Бойко Борисов.
Той поясни, че съдействие за изграждане на къщи за останалите без дом вече са предложили от Строителната камара и от частни фирми.

Министър-председателят в оставка каза още, че се очаква целия процес по обезопасяване на района да приключи максимум до 10 дни. Източването на цистерните от дерайлиралия влак ставало бавно.

„Не можем да рискуваме живота на всички момчета, които работят, защото и те имат семейства, които ги мислят”, коментира още Борисов.