вторник, 29 ноември 2016 г.

Борисов подкрепя правителство на патриотите

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че дължи подкрепа на Патриотичния фронт, ако той получи мандат за съставяне на правителство. Борисов каза това на излизане от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Ние преди 2 години предложихме коалиция на РБ и на ПФ", припомни Борисов.
И изтъкна, че патриотите са подкрепили принципно второто му правителство и сега той е длъжен да направи същото.

"Ако рекат те да направят правителство - това им го дължа и аз. Аз няма да съм министър-председател. Аз мога да съм премиер само, когато е с мандата на ГЕРБ и ГЕРБ е спечелил изборите. Който иска да направи мандат в този парламент трябва да си излъчи премиера, министрите", каза Борисов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова говори след премиера в оставка на "Дондуков" 2 и потвърди, че в залата тема на разговор е било третата политическа сила, която поеме мандат, да опита да състави кабинет. Тя добави, че е имало парламентарни сили, изразили желание да направят правителство в този мандат, но не пожела да говори от тяхно име.

"Когато ние получим мандат за правителство - ще го върнем веднага. Ако третата политическа сила, която получи мандат, реши да състави правителство, ниеоставаме в опозиция в рамките на този парламент. Ресурсът и доверието на 43-ото Народно събрание са изчерпани. Трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори и ние предлагате те да са на 26 март", заяви Нинова.
Социалистката все пак добави, че усещането е било, че по-скоро се отива на избори.

Лидерката на левицата защити позицията на избрания за президент Румен Радев да не участва в заседанието, макар да уточни, че "не му е адвокат". После допълни:

"БСП и кандидат-президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова спечелиха президентски избори, а не парламентарни. Ще носим отговорност за действията на президента след като встъпи в длъжност, ако търсите тук някаква отговорност. Но в Народното събрание си има мнозинство, то си действа и работи. Ние сме опозиция в този парламент. В този момент подхождаме с разум и нашата отговорност е да се приеме бюджета за 2017 г. Затова няма да внасяме предложения между двете четения за закона и ще подкрепим част от текстовете, които отговарят на нашите политики".