четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Стотици бежанци на бунт в лагера в Харманли

Стотици мигранти, затворени в бежанския център в Харманли, влязоха в сблъсък с полиция и жандармерия. На място има голямо количество служители на реда и водно оръдие. Срещу тях летят камъни, в лагера гори и пожар. Към бежанския център са изпратени подкрепления. На място дойде и екип огнеборци.

Сериозно пострадали са няколко сгради, сред тях – столовата и новият регистрационен център. Персоналът е освободен. Събрали са се и хора от града, съобщава бТВ. Към момента не е ясно какво е предизвикало гнева на чужденците. В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли. След обявяването на карантината обаче стана ясно, че излизането от обекта далеч не е толкова трудно. Полицейска обсада в Харманли, бежанците се придвижват свободно, въпреки карантината Над 3000 мигранти остават под ключ, докато не бъде изследван и излекуван и последният от тях.